Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:15Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  30% от пенсионерите играят хазарт

  10-10-2018 0 617

  Снимка:

   

  57% от българите пускат тото и играят другите числови и моментни лотарии, сочи съвсем скорошно проучване на „Галъп“. 30% от българските пенсионери играят под една или друга форма. Над 10% от световното население извършва хазартна дейност, поне по веднъж на седмица, под една или друга форма. 1% от популацията на света е хазартнозависима, което е около 76 милиона души.

  В Бургас е честа гледката на хора, търкащи билетчета, или пък пушещи нервно пред игралните зали. Почти всеки познава поне един човек, който е загубил приятели, дом и пари, отдавайки се на надеждата, че ще „ударят кьоравото“.

  Тези и още много стряскащи данни бяха изнесени по време на отворената дискусия „За хазарта в (с) лице”, която се проведе  в зала 6 на експозиционен център „Флора“. Това е първата проява на сдружение „Заложи на себе си”, след официалната му регистрация, което има за цел да покаже какво се прави в Бургас по проблема със зависимостта.

  Сдружение „Заложи на себе си” организира групи за себепомощ при хазартен проблем в Бургас и знае добре „за риска, удоволствието и последиците”. Десислава Славова - Горанова и Даниела Пенева работят усилено със зависими и техните близки. Обединени от обща цел, те се допълват  в своя професионален път и бележат завидни резултати.

  Десислава Славова - Горанова е психолог с дългогодишна практика в областта на зависимостите. Тя представи пред присъстващите различните аспекти на хазартната зависимост и тежката битка, в която трябва да се впрегнат не само зависимият, а и неговото семейство, приятели, близки. Хазартната зависимост младата психоложка сравни с тази от наркотичните вещества, обяснявайки промените, които настъпват у човека на физическо, психическо и социално ниво.

  Даниела Пенева е консултант с личен опит и мотиватор в групите. Идеята  на двете млади жени  е плод на една трудна лична борба в справянето с хазарта и силна приятелска връзка. Целите на „Заложи на себе си” включват превенция на хазартна зависимост в обществото, работа сред хора с рисково поведение, създаване на устойчива алтернатива за справяне с проблема; изграждане на съвременна мрежа за социална, здравна и правна защита; установяване на нов подход към хората с хазартен проблем, адекватен на техните нужди и потребности, зачитащ човешкото достойнство; повишаване жизнения стандарт на злоупотребяващите с хазарт. Дамите се надяват след време да влязат и в бургаските училища, където да разяснят проблема и да говорят за опасностите от пристрастяване. По думите на психоложката Десислава Горанова най-младият бургазлия, който е потърсил помощ в техните групи е на 23. Той е започнал с хазарта още преди 18. Най-възрастният човек, който се спасява при тях е на 65 години. „Парадоксално е това, че има семейства, които водят и децата си по игрални зали. Наскоро в социалната мрежа се завъртя снимка, разбира се, не от България, в която детенце на по-малко от 2 години бе снимано с пръстче на бутона на игралния автомат“, коментира тя.

  В рамките на 60 минути хазартът бе разгледан от древността до наши дни и се говори за формите на игра - за „меки и твърди залози”. Дадоха се отговори на въпроси като: каква е разликата между професионален хазарт, социално приемливо развлечение и зависимост; какви са индикациите, че има проблем, как да се разпознаят зависимите хора и т.н.

  „Хазартът е навсякъде около нас. Представят се образи на лукс и внезапна печалба от обикновени хора, променили живота си „успешно” с „правилното билетче”. Но също така хората играят, тъй като изпитват удоволствие и наслада. Води ги нуждата от надежда и приказен облик за бъдещето. Вярват, че контролират изхода от играта. Нагласата е, че губят само неопиталите: „Само, който не рискува, той не печели!”, казват от сдружението.

  Хазартът е актуална и наболяла тема, която все още за мнозина е табу, когато се касае за проблемна игра. „Вперваме очи в телевизионния екран, излъчвайки поредния победител с „щастливо билетче”, но когато някъде се заговори за „зависимост” обръщаме глава и сякаш „тя” избира да покоси „само определени”, казва Даниела Пенева.

  И въпреки че хазартът съществува от векове (любопитна подробност от историците сочи, че Калигула е хвърлял зар дори на погребението на сестра си) - обществото се притеснява да говори за него, когато са разрушени границите на отговорна и разумна игра. Зависимостта е просто дума „там някъде”, заобиколена от маски и тишина. Затова и двете лекторки са решили да говорят отговорно и високо за този проблем, който няма социална, етническа или възрастова граница, да помагат на бургазлии, които са открили в себе си проблема и са решили да се справят с него.

  Срещите се провеждат всеки вторник от 17:30 часа на улица „Д-р Нидер“ 12, след предварително индивидуално интервю, където се оценява нивото на мотивация и дали всъщност този човек е за групата. Правят се и консултации по интернет.  Предварително записване може да се направи на тел.: 0883 56 11 14 или във Фейсбук „Заложи На Себе Си“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder