Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:21Събота

  20 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтоски политик с предложение за по-справедлива избирателна система

  10-11-2017 0 2339

  Снимка:

  Здравко Манев е една от личностите на Айтос, знаково свързана с местните политически процеси след промените през 1989 година. Социалдемократ по дух и политическа принадлежност, Манев никога не е бил водач в партийни листи, никога не е бил на избираемо място в тях, и никога не е бил избиран на местни, парламентарни и всякакви други избори. Но като човек, който отблизо следи развитието на политическата система, като рационализатор и особено кадърен техничар, винаги е искал политиката да бъде добре работещ механизъм, който да служи на хората.

  28-та годишнина от 10 ноември 1989 г. беше добър повод да се срещнем със Здравко Манев - айтозлията, който не превърна политическата си ангажираност в кариера. Днес Манев, като всеки демократично мислещ човек, се интересува от възможностите за промяна на избирателната система. Отделил е много от свободното си време, за да докаже, че мажоритарната избирателна система не е работещ вариант за България.

  Като алтернатива на мажоритарната система в два тура /един от въпросите в референдума/, айтозлията предлага пропорционална избирателна система в два тура. "Нещо, за което може и да са се сетили "най-светлите" политически умове, но за което няма гласност", коментира с усмивка айтозлията, без претенциите да е "откривател".

  Предвид дългогодишния си опит, Манев разработил идеята в детайли, подчинявайки я на седем важни цели т.е., на всичко онова, което искат българските избиратели. Първата от тях е -  всеки гласуващ да е представен в Парламента. Втората цел, която преследва рационализаторът е, никоя политическа партия да не ползва незаслужени гласове. Разпределянето на сложността в два тура да дава възможност на избирателя да влияе и при формирането на следизборните коалиции, настоява още Здравко Манев. Той е категоричен, че тази система дава по-големи шансове за избор на независими кандидати, ако те наистина са доказани личности.

  "Избирателят, който знае каква политика иска - лява или дясна, и я избира на първи тур, ще има право да я избере и на втори тур, съобразявайки се с идеологията на партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентовата бариера. Що се отнася до купувачите на гласове -  ще им е трудно да купуват два пъти и на двата тура", обяснява идеята си социалдемократът.

  Според разработката му, на първи тур се гласува за листи и независими кандидати и така се разпределят две трети от депутатските места. На този етап не се определят имената, а само броят на избраните от всяка политическа сила, преминала 4%. А независимият кандидат се счита за избран, ако е спечелил минимум 0.625%. Политическите сили, непреминали 4-те процента, остават за разпределяне на втори тур. Гласувалите на първи тур пък получават право на преференциален вот на втори тур.

  "На втори тур участват политическите сили, преодолели 4% на първи тур. На балотажа се разпределят една трета от нереализираните на първи тур места в Парламента. Негласувалите на първи тур да имат право само на количествен, но не и на преференциален вот. А всеки кандидат да има право да се кандидатира в до три териториално съседни листи на дадената политическа сила," казва още Здравко Манев.

  Що се отнася до независимите кандидати, предложението му е те да участват само в първия тур, но всеки от тях да може да се кандидатира в до три териториално съседни избирателни района. Спечелилият да влиза в Парламента от района, в който е спечелил най-много гласове.

  Под въпрос е дали тези, от които зависят промените в избирателната система, ще се вслушат в разсъжденията на зрелия местен политик. По-важно в случая е, че все още има хора като Здравко Манев, които след цели 28 години не са загубили надежда, не са загърбили демократичните си въжделения, енергия и хъс за промени. Хора, които използват безвъзмездно потенциала си, за да търсят най-справедливия начин, по който да избираме личностите, олицетворяващи законодателната власт в Република България.

  НП

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder