Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:35Петък

  19 Януари 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтоски политик с предложение за по-справедлива избирателна система

  10-11-2017 0 1472

  Снимка:

  Здравко Манев е една от личностите на Айтос, знаково свързана с местните политически процеси след промените през 1989 година. Социалдемократ по дух и политическа принадлежност, Манев никога не е бил водач в партийни листи, никога не е бил на избираемо място в тях, и никога не е бил избиран на местни, парламентарни и всякакви други избори. Но като човек, който отблизо следи развитието на политическата система, като рационализатор и особено кадърен техничар, винаги е искал политиката да бъде добре работещ механизъм, който да служи на хората.

  28-та годишнина от 10 ноември 1989 г. беше добър повод да се срещнем със Здравко Манев - айтозлията, който не превърна политическата си ангажираност в кариера. Днес Манев, като всеки демократично мислещ човек, се интересува от възможностите за промяна на избирателната система. Отделил е много от свободното си време, за да докаже, че мажоритарната избирателна система не е работещ вариант за България.

  Като алтернатива на мажоритарната система в два тура /един от въпросите в референдума/, айтозлията предлага пропорционална избирателна система в два тура. "Нещо, за което може и да са се сетили "най-светлите" политически умове, но за което няма гласност", коментира с усмивка айтозлията, без претенциите да е "откривател".

  Предвид дългогодишния си опит, Манев разработил идеята в детайли, подчинявайки я на седем важни цели т.е., на всичко онова, което искат българските избиратели. Първата от тях е -  всеки гласуващ да е представен в Парламента. Втората цел, която преследва рационализаторът е, никоя политическа партия да не ползва незаслужени гласове. Разпределянето на сложността в два тура да дава възможност на избирателя да влияе и при формирането на следизборните коалиции, настоява още Здравко Манев. Той е категоричен, че тази система дава по-големи шансове за избор на независими кандидати, ако те наистина са доказани личности.

  "Избирателят, който знае каква политика иска - лява или дясна, и я избира на първи тур, ще има право да я избере и на втори тур, съобразявайки се с идеологията на партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентовата бариера. Що се отнася до купувачите на гласове -  ще им е трудно да купуват два пъти и на двата тура", обяснява идеята си социалдемократът.

  Според разработката му, на първи тур се гласува за листи и независими кандидати и така се разпределят две трети от депутатските места. На този етап не се определят имената, а само броят на избраните от всяка политическа сила, преминала 4%. А независимият кандидат се счита за избран, ако е спечелил минимум 0.625%. Политическите сили, непреминали 4-те процента, остават за разпределяне на втори тур. Гласувалите на първи тур пък получават право на преференциален вот на втори тур.

  "На втори тур участват политическите сили, преодолели 4% на първи тур. На балотажа се разпределят една трета от нереализираните на първи тур места в Парламента. Негласувалите на първи тур да имат право само на количествен, но не и на преференциален вот. А всеки кандидат да има право да се кандидатира в до три териториално съседни листи на дадената политическа сила," казва още Здравко Манев.

  Що се отнася до независимите кандидати, предложението му е те да участват само в първия тур, но всеки от тях да може да се кандидатира в до три териториално съседни избирателни района. Спечелилият да влиза в Парламента от района, в който е спечелил най-много гласове.

  Под въпрос е дали тези, от които зависят промените в избирателната система, ще се вслушат в разсъжденията на зрелия местен политик. По-важно в случая е, че все още има хора като Здравко Манев, които след цели 28 години не са загубили надежда, не са загърбили демократичните си въжделения, енергия и хъс за промени. Хора, които използват безвъзмездно потенциала си, за да търсят най-справедливия начин, по който да избираме личностите, олицетворяващи законодателната власт в Република България.

  НП

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво очаквате от 2018-та?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.59855
  gbp Британска лира GBP 2.21729
  chf Швейцарски франк CHF 1.66482
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.