Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:18Понеделник

  22 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургас се включва в Голямото кърмене

  03-08-2018 0 695

  Снимка:

  Бургас ще е един от градовете, които за поредна година ще вземат участие в инициативата Голямото кърмене, чиято цел е подкрепа на кърмещите майки. Това ще се случи на 3 август от 10 часа до Летния театър, като по същото време в продължение на минута акцията се очаква да подкрепят майки от множество държави. Инициативата Big latch on е част от Седмицата на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август в над 120 страни в целия свят.

           Интересно събитие по този повод ще има и днес в Бургас, когато ще се рисуват весели бременни коремчета. Майките, които искат да запечатат този момент трябва да дойдат в 10 часа в района на читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1985“ в жк „Меден рудник“. После там е предвидена среща с доброволни консултанти по кърмене. Вечерта в 18 часа желаещите могат да се включат в поход в подкрепа на кърменето. Той ще тръгне от главния вход на Експозиционен център „Флора“ и ще стигне до Летния театър.

           Тази година организаторите са замислили ново събитие, което, подобно на Голямото кърмене, са нарекли Голямото къпане. То е предвидено за 3 август на плажа пред Стария капан в Морската градина. „Ще започнем в по-прохладните часове около 18 часа, тъй като очакваме малки и по-големи кърмачета, които да потопят крачетата си в морето. Символично искаме да покажем, че живеем на морето, но бургаските майки се грижат прекрасно за своите деца. Ще има и награди“, казаха организаторите на събитията в Бургас. Ново събитие в календара тази година е и срещата, на която майки на близнаци ще споделят опит как кърмят не едно, а две деца.

           В Бургас тематичните прояви започнаха още на 27 юли, когато бе представена  книгата „Всичко за кърменето“ на Христина Янева – Хедра, сертифициран от международния борд консултант по кърмене, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

           Главен двигател на събитията с мисия за повече кърмени бебета в България е Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Главна задача е майките да бъдат добре информирани за ползите и предизвикателствата, свързани с кърменето, и да им бъде оказвана помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, с които се сблъскват. Информацията и подкрепата, която доброволците – представители на асоциацията предоставят, е съгласно най-новите препоръки на Световната здравна организация и УНИЦЕФ и е напълно безплатна.

           Инициатор на Световната седмица на кърменето е Световният алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето в световен мащаб. Тази година събитията минават под надслов „Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот.  То е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в борбата с болестите, на които детето също е изложено. Защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания, посочват организаторите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder