Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:20Събота

  20 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаски архитекти проектираха първото „училище на открито“

  11-11-2017 0 1892

  Снимка:

  Управляваме дома си чрез на принципа „умна къща“

   

  Поколението  наложи нов модел в офисното обзавеждане

   

  Последните години наблюдаваме революция в интериора на офисните пространства. Новите млади кадричаст от поколението , наложиха своите норми за добра работна среда. А големите компании ги прилагат, защото знаят, че продуктивността на служителя е първостепенен приоритет, разказва арх. Галина Милкова от бургаско дизайнерско студио.

   

  Масовото навлизане на лаптопи и таблети на пазара предопредели замяната на скованата офисна организация с флексибилен план и мобилна мебелировка. Проектират се пространства както за индивидуална, така и за екипна работа. Кътове за социализиране, релаксиране и игра спомагат за сплотяването на фирмените служители. Обособяват се зелени оазиси в интериора. Новите технологии провокират мебелни гиганти да преосмислят дизайна на офисните мебели. Вече масово се произвеждат бюра с безжично зареждане на смартфони, е мнението на архитекта.

   

  Тенденциите в проектирането на жилищни пространства са многообразни като стилистика, но са обединени от идеята за умен дизайн. В световен план големите градове са пренаселени, което определя и нарастващата цена на квадратен метър жилищна площ. Ето защо архитекти и мебелни дизайнери създават прийоми за умно усвояване на малки квадратури чрез мобилни, многофункционални, трансформиращи се мебели.

  Новите технологии дефинираха и друг смисъл на идеята за „умна къща“. Чрез управление на дома ни можем да намалим електропотреблението, да създаваме различни сценарии за осветление, комфортна стайна температура, дори да предотвратим пожар или наводнение. Умните системи се грижат и за безопасността на жилището ни, управлявайки сигнализацията и контрола на проникване в дома. Тези системи вече са достъпни в България и са инвестиция, която се изплаща лесно в краткосрочен план. 

  Според Милкова българинът става все по-мобилен. Възможността да пътуваме неограничено е предпоставка да възпитаваме сетивата си за качествена  архитектура и дизайн. В този смисъл критериите на младото поколение българи за средата, в която работят или живеят, се повишават драстично. Новите предприемачи разбират колко важно е влиянието на добрия офис дизайн не само върху клиента, но и върху продуктивността на служителя.

   

  Що се отнася до обзавеждането на дом, българинът е узрял за идеята да работи с архитект/интериорен дизайнер. Още повече, че специалистът освен да създаде естетичен и функционален продукт, може да спести на неопитния клиент време, нерви и средства.

  „Нашият опит показва, че българският клиент започва да разбира концепцията „по-малкото е повече“ и колко е важно средата, която обитаваме да е необременена, функционална и естетична. Модерната, минималистична стилистика, обединяването на пространства, достъпът на повече светлина, красотата на естествени материали като дърво и камък, зеленината под формата на растения или интериорни зелени стени резонират с психологията на съвременния млад човек. Създаването на „здравословна“ атмосфера трябва да се превърне в неизменна част от културата ни за здравословен начин на живот“, продължава арх. Милкова.

  Тя и колегите й  от Think Forward  трансформират пространства до неузнаваемост. Голяма част от проектите им са със социална насоченост. „Искрено вярваме, че архитектурата и дизайнът имат по-възвишена роля от чисто утилитарната и могат да дават решение на належащи обществени проблеми. Например в проекта „5 СТАИ“  преобразихме училищен склад  в многофункционално пространство с пет различни функции, в което децата канализират натрупаната енергия в междучасията по творчески начин“, казва Милкова.  В град Свети Влас тя и екипът, с който работи е трансформирал част от училищен двор в първото „училище на открито” в страната - „OUT-OF-SCHOOL“, изпращайки послание за необходимостта от коренна промяна на морално остарялата образователна база. В момента изграждат център за самообучение „Демократос“ в рамките на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder