Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:51Петък

  15 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургаски художник и меценат със своя изложба в Разград

  21-10-2019 0 250

  Снимка: Екип 7

  Стотиците изящни творби на Руси Куртлаков ще бъдат в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ за месец 

   

  Десислава СТЕФАНОВА

  Познатият не само сред почитателите на художественото изкуство, сътворено с четка и бои, художник и меценат Руси Куртлаков от Бургас, откри своя авторска изложба в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. На официалното откриване на събитието  посетителите на артистичното пространство успяха да надникнат в „Морския свят“, да се разходят до „Мандренското езеро“, да погледнат през очите на „Самотния гларус“, да се насладят на „Есенното море“ и на „Бургаското утро“, да усетят аромата на „Ирисите“, както са озаглавени част от произведенията му. Те се отличават със своята сетивност и дават възможност на публиката да се пренесе в света, който изобразяват. Живописните платна и графичните листи, които са изложени в галерията, са над 140 и заемат цели два етажа от нея. Те ще се помещават в културното пространство в следващия един месец. „Един живот не е достатъчен, за да правиш голямо изкуство“, категоричен бе авторът на изложбата, който посъветва присъстващите да не спират да се раздават и да градят, за да не пропилеят отреденото им време.

  В залата художникът бе придружен от своето семейство, а сред гостите на събитието бяха познати творци от Разград. Директорът на ХГ „Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров запозна присъстващите с творческата философия на художника, както и с неговите многобройни изяви през годините. Той припомни, че миналата година Руси Куртлаков показа отново пред разградска публика част от своята колекция от над 3000 произведения на живописта, графиката и скулптурата. „В картините му ще намерите човека, твореца, приятеля, който пожелавам на всеки от вас“, обърна се директорът към посетителите в пълната зала.

  Руси Куртлаков е роден на 26 юни 1946 година в с. Межда, Ямболско. От 1978 година участва във всички изложби на групата на бургаските художници. Член е на Съюза на българските художници. Има над 10 самостоятелни изложби, както и множество участия в общи изложби на СБХ. Негови творби са притежание на градските галерии в Бургас и Добрич, Софийска градска художествена галерия, галерии в Русия, Канада, САЩ, Куба, Англия, Швеция, Португалия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Полша, Белгия, Дания и други. Руси Куртлаков е и известен меценат. Днес той е почетен гражданин на Бургас.

  Сред гостите на официалното откриване бяха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, който връчи на Руси Куртлаков Почетния плакет на областния управител и поздравителен адрес. Сред другите представители на властта бяха областният управител на  Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Камено Жельо Вардунски, заместник областният управител на Разград Евгени Драганов, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова.

  Следващият мащабен проект в галерията, който в момента се подготвя, ще бъде излагането на реставрирани творби под надслов „Нов живот“, предварително разкри Тодор Тодоров.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.