Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:47Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Генгера” в Айтос привлича с възрожденски уют и хубава кухня

  01-11-2017 0 1520

  Снимка:

  Нов тип туристически турове за чужденци организира управителят Любомир Татаров

  Росен ТОПКАРОВ

  Етнографският комплекс „Генгер” в град Айтос е сред топ дестинациите в областта, интересът към които не стихва. Това е една от емблемите на града с безспорен авторитет от страна на стотиците чуждестранни гости, които идват, за да се запознаят отблизо с културата и бита на българите по време на Възраждането.

  За айтозлии комплексът до градския парк „Славеева река” е място за отмора, разходки и среща с приятели. Традиционно повече хора тук се събират през почивните дни, а петък и събота в механата трудно се намират места, защото това е единственото място в Айтос с музика на живо. „Генгера” привлича туристите с неподправен възрожденски стил, напомнящ този на „Етър”-а в Габрово, но и с непреходния дух и сила на айтозлии. Това забелязва Любомир Татаров, който е управител на комплекса от месец април тази година. Преди това Татаров управлява различни банкови институции в града. Като кореняк айтозлия приема присърце ангажиментите си като ръководител на комплекса и много скоро след влизането си в длъжност започва с подобренията. За кратко време е подобрен сградният фонд на  комплекса, оградата, настилките, покрива на винарната и ред други по-леки ремонти. Всичко се случва не без помощта на общината, която прави всичко възможно „Генгера” да запази автентичния си вид като едновременно с това става все по-атрактивен за посетителите.

   Новият управител организира туристически турове за чужденци в комплекса. През летния сезон от тук минават стотици руснаци, германци и изобщо хора от цял свят. „Посрещаме ги с питка със сирене и кашкавал. След това им даваме възможност да се запознаят отблизо с работата в различните ателиета. Който желае, може да се пробва да направи ваза при грънчаря, да сплете кошница при кошничаря, или сам да си замеси пита.” – казва Любомир Татаров. Групите дегустират вина от региона и традиционни български ястия, имат възможност да се снимат с български народни носии, а преди да си тръгнат пият от кафето на „Генгера”, направено по тайна рецепта и както казват, „печено” на пясък.

   Едни от най-любопитните гости на комплекса са децата. Те често се спират пред входа на някое ателие и с интерес наблюдават как от сръчните ръце на някой занаятчия се ражда дърворезба или сувенир, които може да си купите за спомен. Най-малките разглеждат занаятчийските инструменти, къщата музей или грънчарските изделия, научават нещо от историята на Айтос и характерните неща за бита на местните през Възраждането. Тук всеки има възможността да се запознае с медникарския занаят и да научи много полезна информация.


   Управителят на Етнографския комплекс Любомир Татаров ни сподели, че бургазлии масово идват през уикенда. Привлича ги най-вече традиционно обзаведената българска механата и вкусните гозби в нея. Запазената кулинарна марка на „Генгера“ са свинският шашлик, пилешко месо на сач със зеленчуци, чобан салата и домашно приготвени пърленки. През почивните дни има музика на живо, а големият лист от бели и червени вина включва и такива с марката „Генгер”. Истината е, че етнографският комплекс си заслужава да бъде посетен. Много често неговите гости идват за малко, но погълнати от местния уют и гостоприемство, остават до следващия ден. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.