Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:51Сряда

  26 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Генгера” в Айтос привлича с възрожденски уют и хубава кухня

  01-11-2017 0 1978

  Снимка:

  Нов тип туристически турове за чужденци организира управителят Любомир Татаров

  Росен ТОПКАРОВ

  Етнографският комплекс „Генгер” в град Айтос е сред топ дестинациите в областта, интересът към които не стихва. Това е една от емблемите на града с безспорен авторитет от страна на стотиците чуждестранни гости, които идват, за да се запознаят отблизо с културата и бита на българите по време на Възраждането.

  За айтозлии комплексът до градския парк „Славеева река” е място за отмора, разходки и среща с приятели. Традиционно повече хора тук се събират през почивните дни, а петък и събота в механата трудно се намират места, защото това е единственото място в Айтос с музика на живо. „Генгера” привлича туристите с неподправен възрожденски стил, напомнящ този на „Етър”-а в Габрово, но и с непреходния дух и сила на айтозлии. Това забелязва Любомир Татаров, който е управител на комплекса от месец април тази година. Преди това Татаров управлява различни банкови институции в града. Като кореняк айтозлия приема присърце ангажиментите си като ръководител на комплекса и много скоро след влизането си в длъжност започва с подобренията. За кратко време е подобрен сградният фонд на  комплекса, оградата, настилките, покрива на винарната и ред други по-леки ремонти. Всичко се случва не без помощта на общината, която прави всичко възможно „Генгера” да запази автентичния си вид като едновременно с това става все по-атрактивен за посетителите.

   Новият управител организира туристически турове за чужденци в комплекса. През летния сезон от тук минават стотици руснаци, германци и изобщо хора от цял свят. „Посрещаме ги с питка със сирене и кашкавал. След това им даваме възможност да се запознаят отблизо с работата в различните ателиета. Който желае, може да се пробва да направи ваза при грънчаря, да сплете кошница при кошничаря, или сам да си замеси пита.” – казва Любомир Татаров. Групите дегустират вина от региона и традиционни български ястия, имат възможност да се снимат с български народни носии, а преди да си тръгнат пият от кафето на „Генгера”, направено по тайна рецепта и както казват, „печено” на пясък.

   Едни от най-любопитните гости на комплекса са децата. Те често се спират пред входа на някое ателие и с интерес наблюдават как от сръчните ръце на някой занаятчия се ражда дърворезба или сувенир, които може да си купите за спомен. Най-малките разглеждат занаятчийските инструменти, къщата музей или грънчарските изделия, научават нещо от историята на Айтос и характерните неща за бита на местните през Възраждането. Тук всеки има възможността да се запознае с медникарския занаят и да научи много полезна информация.


   Управителят на Етнографския комплекс Любомир Татаров ни сподели, че бургазлии масово идват през уикенда. Привлича ги най-вече традиционно обзаведената българска механата и вкусните гозби в нея. Запазената кулинарна марка на „Генгера“ са свинският шашлик, пилешко месо на сач със зеленчуци, чобан салата и домашно приготвени пърленки. През почивните дни има музика на живо, а големият лист от бели и червени вина включва и такива с марката „Генгер”. Истината е, че етнографският комплекс си заслужава да бъде посетен. Много често неговите гости идват за малко, но погълнати от местния уют и гостоприемство, остават до следващия ден. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66072
  gbp Британска лира GBP 2.18712
  chf Швейцарски франк CHF 1.71926
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder