Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:24Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  ИК „Борис Щерев" иска паметен знак за екскмета на Айтос

  20-07-2018 0 1394

  Снимка:

  Има идеен проект и набирателна сметка, ще се разчита на дарения

  Мотивирано предложение за изграждане на паметен знак на бившия кмет на Айтос Борис Щерев, на площада, който получи неговото име, е внесъл за гласуване в Общински съвет - Айтос Инициативният комитет „Борис Щерев". „Изграждането ще се организира от ИК, като финансирането на дейностите ще се извърши с доброволни дарения, спонсорство от граждани, физически и юридически лица, по регистрираната събирателна сметка в Банка ДСК", каза за НП председателят на инициативния комитет Кольо Колев.

  Един от мотивите за създаването на монумента точно сега, е 95-та годишнина от рождението на Щерев - роден на 31 юли 1923 година. През месец юли тази година се навършват и 14 години от кончината му, припомнят от ИК. „Борис Щерев е емблематичен за Айтос ръководител, виден общественик с принос за развитието на общината и нейното утвърждаване като икономическа, културна и административна единица. Известен е със своя работохолизъм и с високото признание за заслугите му - 6 ордена и 16 медала, три златни значки и три звания „Заслужил ръководител и Отличник". Това са достатъчни мотиви, за да поискаме от Общинския съвет да приеме решение за изграждане на паметен знак, който да напомня на поколенията за делото и за личния принос на Борис Щерев за нашата община", каза още за общинското издание Колев.

  Паметният знак ще бъде издигнат в зелената площ на площад „Борис Щерев". Комитетът прилага скица за точното място, идеен проект на паметника и събрана подписка с 39 подписа на граждани, при изискваните по наредбата 25.

  Автор на идейния проект на паметния знак е художникът и скулптор Ненчо Русев. Според проекта, той ще представлява масивен блок от камък - андезит, висок 220 см и широк 40 см, върху постамент с релефен образ на Борис Щерев, изработен от бронз. Върху монумента ще работят Ненчо Русев и айтоският каменоделец Стефан Шона, казва още председателят на ИК „Борис Щерев". Според предварителните сметки, приблизителната стойност на монумента ще е 3750 лева.

  „В дарителската сметка вече постъпват средства. Освен това членовете на комитета и наши сподвижници подпомагат кампанията като обикалят града, посещават фирми, институции и граждани и им предоставят писма за подкрепа. Ако искате да дарите дребни суми и нямате време да посетите банков клон, можете да се обадите на личния ми телефон 0886 94 54 88. За дарените средства всеки получава редовен документ", съветва айтозлии Кольо Колев.

  Председателят на ИК „Борис Щерев" е взел присърце идеята и упорито работи за осъществяването й, правят го и останалите членове на комитета Здравко Манев, Кирил Стоянов, Жечо Георгиев и Енвер Ибрям Халил. Според тях, гражданите са изключително отзивчиви - не е имало случай досега да потърсят съдействие и някой да е отказал. Ще припомним, че за именуването на площада, комитетът събра за кратко време 452 подписа. „Бързаме със събирането на средства и изграждането на паметния знак, защото желанието ни е да го открием на тазгодишния празник на град Айтос - 26 октомври, Димитровден. Паметникът ще бъде тип „морена" с бронзова отливка на образа на Щерев, с рождената дата и датата на смъртта му.", обяснява подробностите Колев.

  Сега Инициативният комитет чака решение от местния парламент, който преди това ще препрати предложението на Експертния съвет в администрацията за становище. Ако решението е „за" паметния знак, комитетът ще иска строително разрешение от Дирекция „ТСУРР" в Общината, за да започне изграждането. „Дарителската сметка ще е открита докато се съберат необходимите средства", категорични са инициаторите.

  Питаме Кольо Колев, защо толкова ревностно защитава идеята за името на площада и паметния знак. Оказа се, че има над 20 години стаж в общинската администрация, като през пет от тях е работил с кмета Борис Щерев. „Последно, работих с него, когато от януари 1990 година до провеждане на изборите през месец октомври 1991 година, беше избран и работеше като председател на Временния изпълнителен комитет на Общинския градски съвет - Айтос. По това време излезе министерско постановление за увеличаване на заплатите на общинските служители. Беше важно, защото възнагражденията бяха много ниски. Като председател на профсъюзната организация в Общината отидох при него да го попитам има ли средства за увеличението. Оказа се, че има резерв само от 3000 лева, които доникъде не стигат. Решихме да отидем до София да търсим пари - той в Министерски съвет, аз - в Министерството на финансите. Тогава финансов министър беше Иван Костов. Почукахме на вратата му - той ни прие благоразположен и много любезен. Извика бюджетаря, който отговаря за нашата община, за да решат какво да правят. Искаха да ни помогнат и го направиха. Оказа се, че в Камено имат неусвоени средства по бюджета и могат да прехвърлят пари в нашия. Не вярвахме на обещания, изчакахме да ни дадат платежното нареждане и го донесохме лично на главния счетоводител тогава - Которава. Така бяха актуализирани заплатите на общинските служители", разказа Колев един от многото общи случаи на съвместна работа с Борис Щерев. Преди Временната управа, Щерев е бил кмет на Айтос от 1966 до 1979 година, или председател на Градския Общински народен съвет - Айтос, научи още НП.

   

  Инициативен комитет „Борис Щерев”- град Айтос

  Откри банкова сметка за дарения за изграждане на паметен знак на бившия кмет на Айтос Борис Щерев. Паметникът ще бъде монтиран на площада, за който има решение на Общински съвет - Айтос да носи името „Борис Щерев".

  Име на клиент: ИК „Борис Щерев”- град Айтос

  IBAN: BG0STSA93000025174875

  BIC: STSABGSF

  Банка ДСК- ЕАД- град Айтос

     Апелираме за вашата подкрепа с финансови дарения на посочената банкова сметка. Инициативен комитет „Борис Щерев” - град Айтос разчита на Вашия жест за реализиране на идеята и Ви благодари.

  Председател на ИК: К. Колев

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder