Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:29Петък

  19 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” – дом за рядък вид соколчета

  05-06-2018 0 729

  Снимка:

  Мониторингът, извършен от експерти на „Зелени Балкани“ и служители на дружеството в началото на месец май, показва рекордна численост на белошипите ветрушки (Falco naumanni), които се размножават в района „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД. Най-малко 8 двойки от редките соколчета гнездят на територията на основната площадка на предприятието. Това е едва второто място в страната, където могат да бъдат наблюдавани тези редки птици, а през последните пет години най-високата средна численост, регистрирана в района, е не повече от 5 двойки. През 2017 г. екипът на „Зелени Балкани“ монтира 10 изкуствени гнездилки с цел да се подпомогне размножаването на белошипите ветрушки. Тази година наблюденията показват, че поне 3 от тях се използват от соколчетата, като в една вече е регистрирано и загнездване. Заемането на изкуствените гнездилки и увеличаването на колонията на редките соколчета са от изключителна важност поради факта, че общата численост на вида в България понастоящем се оценя от „Зелени Балкани“ на едва около 40 двойки.

  Припомняме, че след като през последните десетилетия се считаше, че тези редки соколчета не гнездят у нас, „Зелени Балкани“ възстанови първата колония в района на Сакар през 2014 г., а по-късно природозащитниците локализираха и неизвестно до момента гнездово находище на територията на нефтопреработвателното предприятие. Разбира се, това откритие стана възможно благодарение на сътрудничеството с „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД, с които „Зелени Балкани“ работи вече 5 години за опазване и проучване на редките птици в района на рафинерията.

  Усилията на „Зелени Балкани“ за опазването на белошипата ветрушка в България през 2018 г. са подкрепени от германската фондация EuroNatur

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69998
  gbp Британска лира GBP 2.22651
  chf Швейцарски франк CHF 1.708
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder