Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:08Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” – дом за рядък вид соколчета

  05-06-2018 0 444

  Снимка:

  Мониторингът, извършен от експерти на „Зелени Балкани“ и служители на дружеството в началото на месец май, показва рекордна численост на белошипите ветрушки (Falco naumanni), които се размножават в района „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД. Най-малко 8 двойки от редките соколчета гнездят на територията на основната площадка на предприятието. Това е едва второто място в страната, където могат да бъдат наблюдавани тези редки птици, а през последните пет години най-високата средна численост, регистрирана в района, е не повече от 5 двойки. През 2017 г. екипът на „Зелени Балкани“ монтира 10 изкуствени гнездилки с цел да се подпомогне размножаването на белошипите ветрушки. Тази година наблюденията показват, че поне 3 от тях се използват от соколчетата, като в една вече е регистрирано и загнездване. Заемането на изкуствените гнездилки и увеличаването на колонията на редките соколчета са от изключителна важност поради факта, че общата численост на вида в България понастоящем се оценя от „Зелени Балкани“ на едва около 40 двойки.

  Припомняме, че след като през последните десетилетия се считаше, че тези редки соколчета не гнездят у нас, „Зелени Балкани“ възстанови първата колония в района на Сакар през 2014 г., а по-късно природозащитниците локализираха и неизвестно до момента гнездово находище на територията на нефтопреработвателното предприятие. Разбира се, това откритие стана възможно благодарение на сътрудничеството с „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД, с които „Зелени Балкани“ работи вече 5 години за опазване и проучване на редките птици в района на рафинерията.

  Усилията на „Зелени Балкани“ за опазването на белошипата ветрушка в България през 2018 г. са подкрепени от германската фондация EuroNatur

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.