Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:42Сряда

  24 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Мечтая за по-добър свят, за по-добри родители

  Искам хората да идват на наши спектакли, защото харесват това, което правим, а не защото сме по-различни

  05-01-2019 0 1029

  Георги Димитров:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова


  Георги Димитров е създател на танцова формация „Петлите". Нейното начало е в далечната 2006 година в коридорите на бившия интернат „Александър Георгиев – Коджакафалията", чийто възпитаник е бил и самият Димитров. С много упоритост и любов той развива идеята си в един амбициозен проект, който защитава социални каузи и привлича десетки привърженици и спомоществователи. От създаването до момента формацията е изнесла над 300 самостоятелни концерта в България и чужбина, носител е и на многобройни национални и международни награди. В края на ноември 2018 година трупата отбеляза 12-я си  рожден ден със спектакъла „Легендата", който предизвика истински фурор. Разговаряме с Георги Димитров за пътя дотук и амбициите занапред. 

  − Последната Ви изява – спектакълът „Легендата“ беляза 12 години от създаването на формация „Петлите“. Да поговорим за началото и пътя дотук, но преди това, според очакванията ли премина спектакълът, или ги надмина?


  − Спектакълът надмина не само нашите очаквания, надмина очакванията и на публиката. Абсолютно цялата ни аудитория знае досега един стил на „Петлите“, а ние излязохме с коренно различен стил - с много по-модерна сцена, с много ефекти, с много професионално направени костюми. Само ще Ви кажа, че доста хора след това ми се обаждаха, като за първи път ми се случва толкова хора, до ден-днешен, да ми звънят да ни поздравяват.  Заместник-кметът д-р Мануелян ни се обади, страшно впечатлен. Много други хора ни се обадиха, които казаха - три етажа нагоре сте вдигнали. Това е седмият ни спектакъл и за първи път виждаме такъв огромен интерес. Знаехме, че хората ще го харесат, защото това е ново амплоа на „Петлите“. Вътре са намесени над 37 човека, който са ангажирани това да се случи, докато преди са били между 10 и 12 души.


  − Разчитате на много професионалисти, а какъв е Вашият принос?


  − За втора-трета година работим с един екип от професионалисти, с които доста се сработихме. Имаме хора, които се занимават с хореографията, други, които се грижат за костюмите, визията на рекламите. 
  Не знам какъв принос имам аз. Всичко, което се случва, минава през мен, независимо, че имам екип. Имаше неща по време на спектакъла, които на мен не ми харесаха и които бяха премахнати. Аз отдавна съм спрял да гледам какво правя и какво ми коства. За мен е важно нещо, което трябва да се направи, да се направи. Не сме спали дни и нощи да направим този спектакъл. Аз предимно се занимавам с организацията, колегите дават проект, продукт, който минава през мен и аз го одобрявам. Участвам и в процеса на създаване на спектакъла, през цялото време съм там, но оставам колегите да работят спокойно. Много хора гледат на нас като на социална група. Аз искам това да не се случва, искам да идват на наши спектакли, защото харесват това, което правим, а не защото ние сме някакви по-различни хора. Ние се издържаме от това нещо - чрез билетите, които купуват хората. 


  − Как подбирате децата? 


  − Децата са предимно от ЦНСП-а (Центрове за настаняване от семеен тип), от семейства в трудно финансово положение и деца от „нормални“ семейства. Голям процент от децата от домовете, както ги кръстиха, от „Коджакафалията“, вече ги няма. Много голяма част от „Петлите“ вече са пораснали и са успешни млади хора. Голяма част от децата в домовете, съжалявам да го кажа, но е така, са с умствена изостаналост. Малка част  от децата в домовете могат да танцуват при нас. А и ние не искаме да натискаме някакви деца, които не желаят. Сега имаме едно момче от ЦНСП-о в Меден рудник, което го подготвяме година и половина. Платихме му лечение на зъбите, сложи брекети, на 10-та годишнина събирахме пари. По принцип не се занимаваме само с домове, не знам защо обществото си мисли, че само с домове работим. Миналата година имахме абитуриент, чието семейство беше в трудно материално положение и той до ден-днешен е в нашата група. Целият бал мина през нас, ние го финансирахме. 


  − Тоест, при вас децата танцуват, но и получават много важна подкрепа...


  − Ние в групата сме семейство. Когато виждам, че някой има проблем, аз не мога да си затворя очите. Онзи ден едно от децата имаше рожден ден. То има прекрасно семейство, работливо. Направихме рождения му ден,  купихме подаръци. Или друг случай - не мога да оставя дете от трупата да отиде на бал със скъсани обувки или въобще да не отиде на бал, защото семейството му няма пари. Това е едно внимание, отношение, то да почувства, че ние сме близки негови приятели. Да може да сподели, когато има проблем. Ние не сме група, която само си танцува и после „чао“. Ние сме семейство, прегръщаме се, караме се, празнуваме заедно. За Нова година голяма част от групата ще бъдем заедно. Ще издам нещо – моята книга, в която описвам много такива случки, вече е готова. Представянето е планирано за 11 юни в Летния театър. 


  − Труден ли беше пътят дотук? Как започна всичко и как успяхте да го задържите и развиете досега?


  − В дома „Коджакафалията“ създадох групата, в един от коридорите му. Реших да направя един от танците си, после отидохме на участие. Видяхме, че хората ни харесват. През 2009 година излязох от дома. Кметът на Бургас ни даде зала в Младежкия дом и до ден-днешен тренираме там. Преди работихме с деца от домове, после с деца от по-бедни семейства. Смятам, че трябва да има някой, който да ги подкрепи, да повярва в тях, за да могат да се развиват. И всъщност правим това, което най-много ни харесва.


  − Най-малкото, което се изисква е постоянство. Какво още? 


  − Постоянство, да. И подкрепа. Подкрепата на Нешка Робева ни даде голям старт. Много трудно беше преди това. Не казвам, че сега е лесно. Но сега вече ни знаят. Много хора са ни помагали и продължават да ни помагат - фирми, медии, институции.


  − Голямата сцена вече я имате. За какво още мечтаете? 


  − Първото нещо, което искам е да излезе книгата. Защото тя описва много неща, които никой не знае. Много е трудно да обясниш как взимаш едно дете, което чупи спирката в града, не ходи на училище и в един момент то завършва и вече няма проблеми. Ние не работим само с децата, ние работим с родителите. Процесът е взаимен. Това не може от днес за утре да стане. Сега работим с 15 деца и всяка събота и неделя тренираме. Всички са редовни, имаме си правила. Януари ги събирам отново. Чака ни   много тежка година – ще ходим в Италия, в Черна гора, в Турция. Турне имаме в България. Програмата за годината е начертана. Подготвяме и програмата за представянето на книгата в Летния театър. Чакаме филма да излезе, който снимаха за нас. Не знам за какво мечтаем... За по-добър свят, за по-добри родители, които да се грижат за децата. Може би аз лично, за това мечтая. Родителите да са по-отговорни за децата си. 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7505
  gbp Британска лира GBP 2.17726
  chf Швейцарски франк CHF 1.78046
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.