Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:27Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нови случаи на ухапани от кърлежи в Бургас

  15-05-2019 0 999

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА


            Всеки пети кърлеж е заразен с лаймска болест, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести и алармираха да сме особено внимателни при ходене в тревните площи.

            Предупрежденията се оказаха основателни –  за седмица в Бургас са регистрирани още двама ухапани от кърлежи. Един е болен от лаймска болест, с което официално случаите от началото на пролетта стават три. Друг ухапан от паразита пък е развил марсилска треска. Предходната седмица от инфекциозното заболяване се лекуваше друг заразен.

            „И двамата новозаразени са жени от община Бургас. Диагноза „лаймска болест“ е поставена на жена (50-54 г.), а с марсилска треска е жена във възрастовата група 30-34 години. И двете са хоспитализирани в Инфекциозно отделение“, съобщи Елица Карагьозова – говорител на Регионалната здравна инспекция. Експертите предупреждават, че чрез заразените кърлежи болестите се предават не само на хората, но и на животни като кучета, котки, мишки и плъховете, откъдето също могат да бъдат пренесени на човека. Добрата новина е, че ако кърлежът е престоял за кратко в тялото, човекът не може да се зарази.  Става въпрос за няколко часа, затова изваждането му не бива да се бави. Специалистите подчертават, че това е по-добре да става в лекарски кабинет, а не в домашни условия.

            Мъж от Айтос пък е хоспитализиран с листериоза, научаваме още от седмичния бюлетин на РЗИ. Заболелият обаче се лекува в София, уточниха от здравната институция. Листериозата е вид инфекциозно заболяване, което се причинява от  бактерий – Listeria monocytogenes. Източник на заразата са голям брой диви и домашни животни, но преносители могат да бъдат и някои видове кърлежи. Листериите се отделят с мляко, урина, фекалии, яйца, носен и гърлен секрет, храчки и други.  Характерно за листериозата е засягането и увреждането на централната нервна система и на редица вътрешни органи, в които се образуват множество специфични грануломни възли, наречени листериоми.  Лечението е с антибиотици. Важно е да се спазват хигиенни изисквания като измиване на ръцете след досег с животни, добра термична обработка на месо, мляко, яйца, пиене на вода от проверени водоизточници и др.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.