Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:11Вторник

  19 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Регионалните медии с остра нота до депутатите

  05-06-2018 0 862

  Снимка: БАРМ

  От 1 май шоково поскъпна вестникарската хартия, заради повишението цената на хартията собственици на печатници завишиха услугата за печат на вестник между 20 и 30%.

  Това е поредният удар върху пресата, но най-осезаем е той върху регионалните вестници. Още повече, че въпросното поскъпване на хартия,  респективно и печат, не е калкулирано в абонамента на изданията за тази година.

  Издатели от цялата страна алармираха, че са в патова ситуация, и би следвало да се налага да вдигат цени за рекламни тарифи и цени на продукта, което все по-трудно ще ги направи конкурентни в условията на нерегулирана среда и атака от страна на сайтове, които са известни в медийните среди като „копърки“ .
  Управителният съвет на Българската асоциация на регионалните медии изпрати отворено писмо до Народното събрание и го връчи на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.(Виж по -надолу).

  На 19 юни е предвидена среща в парламента с депутати от Комисията по култура и медии, на която ще присъства и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Основната тема е тежкото състояние на регионалната преса, настояване  за законови промени за разпределяне на публичните средства и проблемът с липсата на регулация с онлайн- изданията.

   

  Отворено писмо

   

  До

  Г-н Вежди Рашидов –

  Председател на Комисията по културата и медиите

  в 44-то Народно събрание на Република България

   

  До

  Комисията по културата и медиите

  в 44-то Народно събрание на Република България

   

   

  Уважаеми господин Рашидов,

  Уважаеми дами и господа,

   

   

  Предизвикателствата, пред които сме изправени днес ние, издателите, ни карат да алармираме, че примката около регионалната преса с всеки изминал ден се затяга и изданията ни са под заплахата постепенно да изчезнат от българския медиен свят.

  Издателската дейност отдавна вече не е бизнес за нас, а си е чиста социална мисия, но и тя от ден на ден ни изглежда все по-невъзможна.

  Обстоятелствата ни докараха до там, че предлагаме изданията си под тяхната себестойност и дори дотираме доставянето на всеки отпечатан брой до нашия читател. А читателите ни са активни хора, с изразена обществена и гражданска позиция, с интелигентност, според нас, чувствително над средната, но за съжаление, невинаги с големи материални възможности. Преодоляхме различни трудности, които ни се струпаха по време на прехода и смело можем да заявим, че регионалните издания отстояха позиции, които малко български медии успяха да удържат - с качествена авторска журналистика, със стремеж към високи етични стандарти. Но въпреки всичко, се явяваме като вид, застрашен от изчезване в съвременното общество.

  Много развити страни са загубили регионалната си преса и колкото и да съжаляват по-късно, не са могли да я възстановят.

  Икономическите несгоди ни преследват постоянно и досега ги понасяхме, но от 1-ви май тази година, производствените ни разходи скочиха с 30 на сто. Печатниците аргументираха увеличението с шоковото поскъпване на вестникарската хартия и с промяната в минималната работна заплата. В това време, за доставката до читателите ни, дистрибуторите и „Български пощи” АД ни искат търговска отстъпка от цената на броя, на места до 40 процента!

  Обръщаме Ви внимание, дами и господа, че ние реализираме производствената си програма, спазвайки стриктно всички правила на Търговския закон и отговорно можем да заявим, че сме сред малкото участници на медийния пазар, които генерират реална икономика. Смятаме, че в момента пазарът не е в състояние да приеме нови цени на регионалните печатни издания – реалната им стойност е твърде голяма. И това ще доведе до финансов колапс.

  Регионалната преса отдавна е със статут на документ - най-малко пет копия от всеки тираж се предоставят в Националната библиотека, съгласно Закона за задължително депозиране на печатни издания.

  Към Министерството на културата съществува регистър на издателите и действителните собственици на печатни издания. Спазваме всички морални и законови изисквания. А сме принудени да реализираме своята дейност в замърсена медийна среда, преливаща от нелоялни търговски практики, най-вече от информационни адреси с претенцията за онлайн медии. Едва ли ще е пресилено ако кажем, че в момента те съставляват сивия сектор на нашия бранш. Те са извън всякаква регулация или саморегулация, което създава условия за фабрикуване и разпространение на фалшиви новини, както и за прилагане на нелоялни търговски практики.

  Само една малка част от тези издания се регистрират като доставчици на медийни услуги и спазват като нашите вестници и сайтове правилата по време на предизборни кампании. В същото време расте делът на публичните средства, които се насочват и усвояват от такива онлайн медии.

  Силно се надяваме, че Държавата няма да остане безучастна към тези процеси и че ще предприеме конкретни действия за регулация и осветляване на медийния пазар.

  В редица европейски държави бяха изготвени и приложени пакети от мерки в подкрепа на печата - те може да бъдат адаптирани и към печата в нашата страна.

  Разчитаме, че с това отворено писмо ще положим началото на пълноценен диалог между вас, избраниците на народа, и нас, издателите на регионалната преса, като си припомним отново, че: казаното отминава, но написаното остава!

   

   

  Управителен съвет на БАРМ

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72654
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.72153
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder