Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:50Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Вдигат целевата помощ за отопление, приемът започна

  07-07-2019 0 671

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

  Стартира новата кампания за отпускане на целеви помощи за отопление за предстоящия зимен сезон 2019/2020 година. Заявления-декларации се приемат от началото на месеца в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

           Новостите тази година са две – едната е, че размерът на помощта ще бъде увеличен, като базата за определянето му нараства от 385 кВтч на 500 кВтч. Конкретната сума предстои да бъде определена със заповед на министъра на труда и социалната политика, на база осреднената крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители, изчислена към 31 октомври тази година. Миналата година хората получаваха по 374,15 лв., за да се отопляват зимата. 

           Другата новост е свързана с разширяване обхвата на уязвимите групи, имащи право да ползват помощта. Изчисленията сочат, че 20% повече хора ще могат да се възползват от подпомагането. Това ще стане чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. Най-голямо е увеличението за рисковите групи – възрастните хора и особено онези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в образователния процес. С оглед на провежданата политика за стимулиране на връщането и задържането на децата в образователната система са въведени и три нови целеви групи, включващи: деца, които не ходят на училище; деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в Бюрата по труда и родители, отглеждащи деца, които не ходят на училище.

           Желаещите да подадат документи могат да получат бланки в дирекциите по социално подпомагане по настоящ адрес или да ги изтеглят от интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, секция „Документи“.

           От там уточняват още, че увеличението на пенсиите от 1 юли тази година с 5,7%  няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ. За новия отоплителен сезон като основа при определянето на диференцирания доход за отопление ще служи въведеният нов „Базов доход за отопление“ в размер на 150 лв., който е равен на двойния размер на определения месечен гарантиран минимален доход.

           Документи ще се приемат до 31 октомври 2019 година. През миналия отоплителен сезон с целева помощ за отопление бяха подпомогнати близо 210 хиляди лица и семейства от цялата страна.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.