Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:24Неделя

  18 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Все повече туристи познават философията на „Синия флаг“ и предимствата, които носи

  България не може да догони Гърция и Турция по екоплажове без държавна и общинска политика

  29-06-2018 0 511

  Станимир Георгиев – председател на УС на „Син флаг”:
  Снимка:
  Интервю на Румяна ЛЮБЕНОВА

  – Г-н Георгиев, на кои плажове тази година ще се вее престижният Син флаг?

  Международното жури на Програма „Син флаг” на своето годишно заседание за Северното полукълбо, което се проведе в Копенхаген, Дания, взе решение да награди най-добрите плажове и яхтени пристанища за 2018 година в световен мащаб. Сред отличените достойно се нареждат и българските:

  - Марина „Диневи”;

  - Плаж „Оазис“;

  - Плаж „Дюни“;

  - Плаж „Созопол - Харманите“;

  - Плаж „Поморие-изток“;

  - Плаж „Несебър-юг“;

  - Плаж „Слънчев бряг-юг“;

  - Плаж „Слънчев бряг-север“;

  - Плаж „Свети Влас-нов“;

  - Плаж „Свети Влас-изток“;

  - Плаж „Елените“;

  - Плаж „Слънчев ден“;

  - Плаж „Албена“;

  - Плаж „Бялата Лагуна“.

  – В какъв състав бяха комисията и журито, които прецениха дали кандидатстващите плажове отговарят на изискванията и какви са всъщност задължителните критерии?

  Националното жури към Българско движение „Син флаг“, което преглежда и одобрява българските кандидати, традиционно е съставено от представители на институциите, които следят състоянието на плажовете – Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, независим еколог, образователен експерт, местните власти, туристически организации и др.

  На международно ниво кандидатите се преценят от представители на Екологичната програма на Обединените нации (United Nations Environment Programme (UNEP), Световната туристическа организация на Обединените нации (The United Nations World Tourism Organization (UNWTO), Международната федерация по водно спасяване (International Lifesaving Federation (ILS), Европейската агенция за околната среда (The European Environment Agency (ЕЕА), Европейския съюз за опазване на крайбрежията (European Union for Coastal Conservation (EUCC)), Световния съюз за опазване на околната среда (The World Conservation Union (IUCN), експерти по екологично образование, Международния съвет на асоциациите на морската индустрия (The International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) и Фондацията за екологично образование (Шhe Foundation for Environmental Education (FEE).

  Сертифицирането на плажовете и награждаването им със „Син флаг“ се базира на изпълнението на критерии, които засягат следните аспекти:

  1) Екологично образование и информация;

  2) Качество на водата;

  3) Екологосъобразно управление;

  4) Безопасност и услуги.

  – Тъй като за екоотличието кандидатстващите плажове и пристанища заплащат известни такси, могат ли да се правят компромиси в оценките и до каква степен?

  – Както за всяко сертифициране, и за това по Програма „Син флаг“ се заплащат такси. Оценката на кандидатите се осъществява с помощта на строга процедура и система от критерии на две нива – национално и международно жури, което изключва възможността от компромиси.

  Политиката на Българско движение „Син флаг“ през 25-годишната му история е да предлага за оценка на националното и международното жури само проверени и отлично управлявани плажове.

  – Има ли Движението „Син флаг” право да отнема отличието, след като вече е присъдено – ако бъдат констатирани нередности?

  – Българско движение „Син флаг“ и всеки упълномощен представител на Програма „Син флаг“ проверяват оповестено или инкогнито плажовете и марините със „Син флаг“. Да, има право да отнеме отличието при установено неизпълнение на критериите и това се е случвало. Преди години беше отнето отличието на централния плаж в Бургас, заради лошо качество на водата.

  – Всяка година ли трябва да се защитават критериите за „Син флаг”?

  – Плажовете се отличават със „Син флаг“ само за един сезон. За световната награда „Син флаг“ се кандидатства всяка година и отличието важи само за нея. Затова на самия флаг е отбелязана годината на награждаването. И посетителите на тези ивици или пристанища трябва да знаят това, за да са сигурни в условията, които им се предлагат на това място и за своята сигурност съответно.

  – Знаят ли наистина туристите каква гаранция за тяхното здраве и сигурност им дава този своеобразен екознак?

  – Все повече от туристите познават философията на „Синия флаг“ и предимствата, които носи. Разумните туристи избират да почиват на плажове със „Син флаг“, затова и курортите към тях са пълни и не се оплакват от слаба посещаемост. Това е безспорно доказано в световен мащаб.

  Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава, както и броя на присъдените „Сини флагове“. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

  А какво отличава един плаж, носител на „Син флаг“, от такъв, който няма отличието: качеството, чистотата на водата и пясъка, сигурността, природата, надеждните услуги – самите критерии на Програмата отразяват всъщност всички желания на разумния турист с грижа за околната среда и за отлично място за почивка край морето. Плажът, отличен с престижната световна награда „Син флаг“, изпълнява критериите на Програмата „Син флаг“ – значи сбъдва тези желания.

  – Защо в България има толкова малко екоплажове и пристанища, в сравнение със съседните ни Гърция и Турция например?

  – Сигурно от значение е и дължината на крайбрежната зона, която за България и Гърция е несравнима. Но основният фактор е държавната подкрепа за Програмата „Син флаг“, която в Гърция е забележителна и дългогодишна. И също така амбицията на местните власти, за които да бъдат отличени със „Син флаг“ е гордост и престиж.

  По тази причина те стимулират наемателите на плажовете си да участват в Програмата и да печелят повече „Сини флагове“. Така е и в Гърция, и в Турция, и останалите страни – съществува съревнование между областите и общините, коя от тях ще има повече „Сини флагове“, защото високо ценят значението на наградата.

  За съжаление, в България не е така и провеждането на Програмата „Син флаг“ се крепи само на доброволческите усилия на нашата организация с нестопанска цел в обществена полза. Организацията беше създадена от един ентусиаст с голям опит в туристическия бранш, Симеон Мицов. Ние просто продължаваме неговите амбиции да отстояваме качеството на българския туризъм.

  – Можем ли при това положение да кажем, че това екоотличие има някакъв положителен икономически ефект за съответните концесионери или за туризма като цяло у нас и какъв е той?

  – Това е безспорно! Този ефект е доказан със световно проучване, което сме предоставяли на Министерство на туризма. 

  – Откога всъщност съществува движение „Син флаг” и как се развива то в България? Какви са неговите контакти и инициативи?

  – Българско движение „Син флаг“ е създадено през 1993 година по инициатива на инж. Симеон Мицов – еколог на курорта „Слънчев бряг“. Благодарение на движението, „Сини флагове“ се веят по българските плажове от 1995 година, когато е награден първият плаж в България – този на Слънчев бряг.

  Освен Програма „Син флаг“, изключително успешно в България развиваме и образователните Програми на Фондацията за екологично образование – „Екоучилища“ и „Учим за гората“, насочени към учебните заведения. По тях се реализират международни проекти с изключителен ефект върху екологичното съзнание на подрастващите.

  Представляваме в България и Програма „Зелен ключ“ за сертифициране на места за настаняване и за екологосъобразното им управление.

  – Има ли нещо, което бихте искали да бъде решено на национално ниво в полза на екологичното бъдеще на българските плажове и пристанища?

  – Разчитаме повече концесионери на плажове да се включат в Програма „Син флаг“ и се надяваме на държавна и местна подкрепа за осъществяването на Програмата, за да достигнем нивото поне на съседните държави.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder