Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:33Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Започна подписката за избираеми кметове на райони в Бургас

  12-02-2019 0 832

  Снимка: faragency.bg

  Силвия ШАТЪРОВА

  Подписка за избираеми кметове на райони в Бургас започна официално днес. Още миналата седмица ИК „За развитие на местната демокрация” заяви, че  ще събират подписи сред бургазлии, за да бъдат кметовете на съответните шест бургаски района избирани, а не назначавани, както и градът да бъде разделен на шест района. В Инициативния комитет  са Живко Табаков, Даниела Божинова, Стоян Грозев, Иво Баев и Митко Иванов. Той е учреден на 4 февруари.Според изискванията на Закона за административно териториално устройство са налице необходимите изисквания и настоящите административни центрове в Бургас могат да бъдат трансформирани в райони, а кметовете им избирани директно от жителите на общината. В момента директорите на центровете се назначават от кмета на Общината.

  В момента по данни на ГРАО в ЦАУ„Възраждане“ живеят 57 169 жители, като към него освен Меден рудник влизат още Победа, Акациите ы Горно Езерово, в „Изгрев“-живеят 43 630 души, тук попадат и Сарафово, Черно море и Рудник, освен Зорница и Изгрев. В ЦАУ“Приморие“ са 49 535 души, като към него са Централна градска част, населението на „Възраждане“, Крайморие, Рибарското селище, Парк Росенец, Апатепе. В Освобождение живеят 38 254 души, като към него са жителите на Славейков, Лозово, кварталите Банево и Ветрен. Лазур и Братя Миладинови влизат към ЦАУ „Зора“. А най-малката административна единица е квартал Долно Езерово. Той е самостоятелен район с  5 435 души.

  Подписката ще продължи до 27 март, като тя ще бъде на различни места в общината.Следващите два дни ще бъде във „Възраждане“ пред Младежкия дом. След което ще бъде внесена в Общинския съвет и там трябва да бъде решено от съветниците дали да се направи новата административна реформа или не. Очаква се и мнение на останалите групи в местния парламент. Живко Табаков изрази съжалание, че до този момент нито администрацията, нито общински съветници не са изразили становище за този вид мажоритарен вот.


  Това е местна гражданска инициатива,  и по този начин чрез мажоритарен избор  се  дава възможност на хора, които разбират пробремите на даден район да се кандидатират, осигурява по-добра връзка с гражданите. Ще доведе до хармонично разпределение на европейското финансиране, заяви Даниела Божинова от „Зелените“.

  „Избраният кмет има друго самочувствие  и кураж да работи, друго разбиране за властта и това предполага, че ще има свестни и кадърни хора, които ще се кандидатират“, е мнението на Иво Баев.

  Според инициаторите историята около кметицата на район „Младост“- Десислава Иванчева няма да отблъсне хора от пряката демокрация, а ще доведе до по-малко, но качествени и отговорни хора, които са готови на предизвикателствата на властта.
  „Не би следвало де се ползва госпожа Иванчева, като  пример за лош избираем районен кмет, то всички едва ли не са такива“, заяви  Живко Табаков.

  Случаят „Иванчева“ показва, че районния кмет не е толкова безсилен, щом тя се превърна във враг, той има власт и компетенции. Моето убеждение е в нейната невиност, заяви Божинова.

  Димо Вълев- жител на „Славейков“ бе един от пъривте, който се разписа в подписката и иска в  Бургас да бъде разделен на райони, като техните кметове да се избират. Заявява, че има досег с общинската администрацията в комплекса, често ходи до центъра за обслужване, като му се обръща внимание за всякакви местни проблеми. “


  „Искаме човекът да е от комплека, не искаме да е спуснат и да си взема само заплатата“, казва Вълев.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.