Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:41Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Започна укрепването на пропадналия участък на пътя край Сарафово

  02-11-2018 0 341

  Снимка: faragency.bg

  - Строителните дейности ще струват 200 000 лева

  Петя ДОБРЕВА

  Започна укрепването на пропадналия участък в района на надлеза на републиканския път I-9 на кръговото за квартал „Сарафово“ и „Летище Бургас“. Значително количество земна маса се свлече буквално на пътното платно на 1-ви октомври следобед в резултат на проливните дъждове.

  Надлезът бе затворен за движение на моторни превозни средства, заради ремонтни дейности на участъка. Временната организация бе въведена на 29-и септември. Четири дни по-късно се свлече земната маса на пътя.

  Ден след инцидента от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че Община Бургас трябва да извърши ремонта на свлечения насип на републиканския път I-9 Бургас при кръговото кръстовище за „Летище Бургас" за своя сметка. Участъкът попада в урбанизираната територия на квартал „Сарафово". Общината поддържа трасето в чертите на града по силата на споразумителен протокол с Агенцията.

  Дейностите по укрепването на участъка започнаха. То ще струва 200 000 лева. Това сочат разчетите, направени от специалистите в общинска администрация. „Заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поискаме тези средства да ни бъдат възстанови от бюджета на Комисията по бедствия и аварии, защото това е извънредна ситуация“, обясни заместник-кметът по строителство в Общината Чанка Коралска.

  Това не е единственият участък от републиканската пътна мрежа, който попада в територията на общината. Другите са – улица „Транспортна“, която е част от път I-9, както и отсечката от квартал „Ветрен“ до града. За тези отсечки от администрацията и агенцията всяка година подписват договори за поддръжка. Средствата, които общината получава за целта обаче са крайно недостатъчни.

  Освен с ремонтните дейности на тези пътища, Общината има ангажимент и към общинската пътна инфраструктура. Средствата за четвъртокласните пътища обикновено не достигат. За да бъдат основно ремонтирани всички пътища, които са собственост на Общината са нужни около 20 млн. лева, сума, която е над възможностите на бюджета на администрацията. Затова всяка година приоритетно се ремонтират тези пътища, които са в най-лошо състояние.

  Обикновено се заделят между 500 000 и 1 000 000 лева за кърпежи на тези пътища.

  И в бюджета за следващата година ще бъдат заделени средства за довършване на пътя, който свързва квартал „Банево“ със село Изворище. Цялостното обновяване на отсечката започна през 2010-2011 година със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Бяха обновени две трети от пътя. Останалата отсечка, която е с дължина три километра трябва да бъда довършена със средства на община Бургас. За последните четири години със средства от бюджета са ремонтират 1,5 километра. Остават още толкова, за да бъде пътят готов изцяло. Това е наложително, защото участъкът е тесен и там трудно се разминават два автомобила. Отсечката е натоварена и тя се използва и от тези, които искат да пътуват транзит за Слънчев бряг и минават оттам, за да излязат на разклона за село Миролюбово.

  Освен с ремонта на участъка край Сарафово, Общината трябва да се справи и с друг проблем – укрепване на свлачището в самия квартал.

  То създаде проблем на собствениците на имоти, които са на първа линия и буквално са метри от терена, където се свлече земната маса.

  След инцидента от Община Бургас информираха с писмо и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проблема и ще кандидатстват за финансиране за проектиране и цялостно укрепване на бреговата ивица в квартал „Сарафово".

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder