Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:05Събота

  21 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  1000 клошари си „вадят хляба" в Бургаско

  12-10-2017 0 879

  Снимка:

  Георги КОСТАДИНОВ

   

  В Бургаско има около 1000 души, които живеят на улицата и живеят без подслон. Бройката е леко променлива, в зависимост от сезона и конюнктурата. Това показва справка в регистрите, която се изготвя ежегодно от няколко институции. Бройката от 1000 души, които нямат дом и спят, където намерят изглежда много сериозна. И докато през лятото проблемът не е особено сериозен заради топлото време, то през зимните месеци тези хора са изложени на реална опасност да бъдат застигнати от тежки болести или дори смърт.

  По време на социализма проблемът с бездомните е практически несъществуващ. В периода 1945-1989 година официално не се говори за бедни, бездомни, безработни или социално слаби, тъй като се счита, че социалистическото правителство осигурява базовите нужди на всеки индивид. Проблемът става очевиден едва след падането от властта на Тодор Живков.

  Двадесет и седем години след промените от 1989 година, в България все още няма държавна организация или специализиран институт, който да даде дефиниция на бездомност, да се заеме с проучване на въпроса и да изработи политика и процедури за осигуряване, поддръжка и предлагане на услуги на нуждаещите се. Няма и стратегия за профилактика, предотвратяване и защита. Поради тази причина липсват и каквито и да са статистически данни по въпроса за броя, етническия произход или възрастовия диапазон на бездомните в България.

  Макар да липсват официални становища и постановки, неофициално могат да се разграничат няколко вида бездомни:

  • Хора, които са претърпели банкрут, участвайки в несигурни бизнес дейности – отчасти благодарение на неопитността си в такъв вид мероприятия, но от друга страна, поради ширещата се корупция

  • Имигранти, които правят опит да работят в чужбина, но по една или друга причина се завръщат. Много от тях продават имуществото си, преди да заминат, за да си осигурят някакви средства в началото, но когато се завръщат в родината, се оказват на улицата, без средства за съществуване; това се отнася особено силно за нискоквалифицирани работници.

  • Възрастни граждани, жертви на машинации и злоупотреби

  • Млади хора, които напускат жилището на родителите си с желание да бъдат самостоятелни; в началото те трудно си намират работа и трудно се адаптират, особено ако се преместят да живеят от малък в голям град

  • Хора от ромски произход, които по принцип водят номадски начин на живот

  В Бургас клошарите по правило действат самостоятелно. Всеки се спасява, както намери за добре. Един от най-старите в „занаята" е 64-годишният Златомир Петков. Той е на улицата от 18 години. Това е цяла една епоха, съпоставима с човешкия живот. „През 1999 година останах на улицата по едно лошо стечение на обстоятелствата. Работех в завод „Камбана“. Бях съкратен. В същото време бях заложил целите са пари в една банка, която фалира. Дотогава плащах квартира, но останах без доходи. Никой от близките ми не се притече на помощ. Нямам семейство, а родителите ми бяха починали преди години. Така останах сам. Роднините не поискаха да ми подадат ръка. Опитвах работа по строежи и по други обекти, но проблемът беше, че нямаше къде да живея. Нямах и някакво образование, което да ми даде възможност да си намеря по-нормална работа. В крайна сметка станах клошар. Това се превърна в моя професия. Може да ви изглежда странно, но е така. Професия и начин на живот. От 2003 година съм постоянно на улицата. През лятото се живее по-лесно. През зимата е много тежко. Все пак е радващо, че в последните години има дом за временно настаняване в квартал „Акациите". Там получавам топла храна вечер, както и подслон. Топла вода, нормално, човешко отношение. Това е важно за мен. Поне за малко започвам да се чувствам човек. През останалото време оцелявам. Спал съм на всякакви места. На гарата (често), под влаковите вагони, в изоставени сгради и къщи на завет, в храсталаци, които намеря за подходящи. Преспивал съм и в стари автомобили без надзор, по строителни обекти, които нямат охрана и къде ли още не. Храната е проблем. Аз лично никога не прося. Много „колеги" го правят. Ровя по кофите за боклук, търся изоставени продукти край големите магазини, ресторанти и търговски обекти. Хранил съм се с какво ли не. Като се започне от умрели гларуси и се стигне до мухлясал хляб. Преди няколко седмици успях да хапна две парчета пица. Това стана благодарение на милостта на добри хора, които ме съжалиха и ми купиха тази храна, която за мен е връх на късмета. Дрехи си набавям от изхвърлените по сметищата, имало е етапи, в които не съм се къпал по пет-шест месеца. Това е животът ми. Като по чудо почти не съм боледувал. Може би организмът ми си и е създал някаква защита. Не знам обаче докога ще е така. Живея ден за ден и не знам какво ще стане утре." - споделя Златомир.

  Историята на всеки един от бездомниците е различна, но всички си приличат по начина, по който гледат на живота. Без бъдеще, без перспектива и без надежда. Оцеляване ден за ден.

  Самите клошари са и чести посетители на МБАЛ-Бургас. Частните болнични заведения не ги приемат по обясними причини. Те нямат никакви здравни осигуровки. Някои от тях дори не фигурират въобще в системата за здравно осигуряване и не са внасяли и лев осигуровка. Областната болница обаче приема поне спешните случаи. След това те биват пращани обратно на улицата. Много от тях умират от болести или от студ. Голяма част от тях са зависими от алкохол или наркотици. Употребяват много некачествен алкохол, което допълнително удря по здравето им. Често умират и заради замърсена дрога. Това е проклятие за голяма част от тях.

  Бездомниците са концентрирани основно в Бургас. В по-малките градове в региона има по-малко клошари, но и там не липсват. Такива има повече в Айтос и Карнобат, почти няма в Несебър, Поморие, Созопол и другите морски общини. Това е нормално, като се отчете техният социално-демографски профил.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67595
  gbp Британска лира GBP 2.18663
  chf Швейцарски франк CHF 1.68128
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.