Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:31Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  1/3 от бургаските ученици ядат всеки ден пържени храни

  19-05-2019 0 572

  Снимка:

  Недостатъчна физическата активност при част от подрастващите  отчитат още проучвания в школата  

   

  Ина ПЕТРОВА

           1/3 от бургаските ученици ядат всеки ден пържени храни. Приблизително толкова пият ежедневно безалкохолни напитки със захар. Данните са от анкета сред 588 ученици на възраст 11-15 години от Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и школата „Елин Пелин“ в село Руен, „Димитър Полянов“ в село Трънак и айтоските училища „Атанас Манчев“, „Никола Вапцаров“ и „Христо Ботев“.       

           Резултатите от проучването за здравословното хранене бяха обявени в навечерието на Европейския ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме  на 19 май – неделя. Анкетата е проведена от екип на РЗИ, откъдето изнасят още един тревожен факт - профилактичните прегледи на учениците от Бургаска област през 2018 година показват, че затлъстяването сред тях заема първо място при новорегистрираните заболявания.

           Проучването обобщава, че 62 на сто от учениците закусват всяка сутрин, 30% понякога, а 8% пропускат този момент. На въпроса „Какво обичайно закусвате?“, половината от анкетираните отговарят - сандвич, 24% започват деня с кифла или баничка. Зърнена закуска с прясно мляко и плод е предпочитана от 16%.

           От анкетата разбираме още, че половината от участниците предпочитат белия хляб, 38% ядат и бял, и пълнозърнест хляб, а 12% не консумират изобщо хляб. Остава висок процентът на подрастващите, при които консумацията на риба е недостатъчна или липсва. Недостатъчно се оказва и пиенето на водата, за която близо половината от анкетираните не се сещат през деня или пият твърде малко. По отношение употребата на сол, 45% от учениците посочват, че не солят допълнително храната преди да са я опитали, но 15% правят това редовно, което може да доведе до негативни последици за тяхното здраве.

           Здравните експерти изтъкват и положителни факти, като например, че близо 93% от анкетираните съобщават за ежедневен прием на зеленчуци и плодове. Наблюдава се сравнително висок процент ученици – 74%, които ежедневно консумират мляко и млечни продукти. Последният извод от проучването е, че недостатъчна физическа активност се наблюдава при 56% от анкетираните, които не отделят достатъчно време за спорт или въобще не спортуват.

              Детайлно проучване, специално за нивото на двигателната активност на подрастващите, е проведено през февруари тази година, чиито резултати също бяха обявени в края на седмицата. На въпроси по тази тема са отговаряли 472 ученици на възраст 15–17 години, избрани на случаен принцип от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров”, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” в Бургас, училищата „Христо Ботев“, „Н. Й. Вапцаров“ и „Атанас Манчев“ в Айтос, както и Средно училище „Елин Пелин“ в село Руен и Средно училище „Отец Паисий“ - село Люляково.

           Оказва се, че на спорта и добрия външен вид държат голяма част от подрастващите. 78% заявявят, че правят интензивни физически упражнения 3-4 пъти седмично. Повече от час дневно пеша ходят 220 от анкетираните или 46 на сто, като няма съществени различия между момчета и момичета. 23%  съобщават, че винаги използват обществен транспорт или кола, за да отидат на училище или когато излизат навън. При избор между стълби и асансьор, повече от половината анкетирани декларират, че не използват асансьор и се качват винаги по стълбите с малки изключения, а 13% от учениците избират асансьора. За двигателна активност, чрез няколко часа работа в градината през почивните дни или разходки на открито съобщават 386 от анкетираните (82%). 18 на сто признават, че не упражняват никаква физическа дейност и през по-голямата част от почивните дни четат книга, гледат телевизия или седят пред компютъра.

           Здравните експерти акцентират именно на факта, че много деца и ученици прекарват голяма част от свободното си време пред телевизора и компютъра, консумирайки храни, богати на енергия, вместо да играят и спортуват сред природата. Всичко това води до обездвижване, свръхтегло и затлъстяване, които имат негативен ефект за здравето на подрастващия организъм. Недостатъчната физическа активност е основен рисков фактор за развитие в по-късен етап на  сърдечно-съдови заболявания, диабет, злокачествени заболявания и др.

           За оптимизиране на двигателната активност сред подрастващите са необходими повече промоции на физическа активност, като провеждане на спортни празници, състезания, спортни инициативи за децата и учениците от детските градини и училищата, с участие на родителите. Подобряване на състоянието и оборудването на спортни площадки в детски заведения и училища, както и изграждане на нови спортни зони за физическа активност са част от другите предложени мерки.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.