Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:26Вторник

  14 Август 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  16 вида комари и папатаци в областта носят риск от инфекции

  07-06-2018 0 527

  Снимка:

  Наблюдават под лупа мигрантите, осем случая на малария внесени у нас от чужбина

  Ина ПЕТРОВА

           16 вида комари и папатаци в Бургаска област носят потенциален риск за разпространение на различни инфекциозни заболявания, алармираха от Регионалната здравна инспекция. Сред пренасяните от тях патогени са вирусите „Западен Нил“, „Чикунгуня“, „Вирус на Денга“, „Вирус Ла Крос“, „Лайшманиоза“, “Дирофилария“ и ред други. Всичките 16 насекоми са характерни за нашия регион.

           „Тези комари, флеботоми и куликоиди, най-общо казано, са различни видове комари и папатаци, чийто ареал на разпространение се разширява във връзка със съчетанието на топло време с дъжд, което се наблюдава в момента и при нас“, обясниха експерти-биолози от РЗИ. Комар от вида „Aedes albopictus” например пренася до цели 8 патогена, които могат да ни разболеят. За да стане това, комарът трябва да е заразен. Ухапвайки ни, вирусите попадат в кръвта, след което атакуват различни органи и тъкани, посочват специалистите.

           Предупрежденията на здравната инспекция в Бургас са по повод настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври. През този период се повишава рискът от заразяване на специфичните преносители, каквито са комарите от род „Anopheles” и възникването на местни случаи на малария. За да не се допусне разпространение на тази паразитоза, от ведомството посочват възможностите за осигуряване на лекарствени средства и химиопрофилактика, съгласно препоръките на Световната здравна инспекция. „Трябва да се вземат профилактични мерки, като поставяне на мрежи на прозорците, ползване на репеленти, различни етерични масла, препоръчва се също носене на светли дрехи, които по-малко привличат комарите“, съветват експертите.

           Засиленият мигрантски поток, включително от страни с разпространена малария, е другият потенциален риск за възстановяване на местната трансмисия. През изтеклата 2017 година в страната са регистрирани 8 случая на вносна малария, информират от РЗИ. Заболелите са на възраст от 20 до 64 години, като четирима от тях са български граждани, четирима са чужденци. За радост в Бургас няма регистрирани случаи, но такива има на територията на четири области: София (пет случая), Плевен, Варна и Хасково. Всички те са именно от периода април - октомври, през който в страната съществуват климатични и фаунистични условия за възникване на тези зарази.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71474
  gbp Британска лира GBP 2.19018
  chf Швейцарски франк CHF 1.73113
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.