Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:26Сряда

  13 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  20-23 лв. за противогрипна ваксина в Бургас, на места вече няма

  16-10-2019 0 192

  Снимка:

  Не се предвижда ново зареждане,

  чакат се само безплатните серуми за пенсионери в края на месеца

   

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           Между 20 и 23 лева струва в аптеките в Бургас противогрипната ваксина за този есенно-зимен сезон. Времето за поставянето им е именно сега, тъй като грипът се очаква да ни атакува най-силно през декември и януари, а на организмът му трябва време, за да изгради имунна защита. Докато някои се наканят да си купят, се оказа, че на места в града те вече са изчерпани.

           „Свършиха, не очакваме ново зареждане. И по складовете няма“, казаха от  аптека в центъра на Бургас. В момента там, където има, се предлага  четиривалентната „Инфлувак Тетра“. „От 3-4 дни има засилено търсене на противогрипни продукти, има доста болни. Оплакванията са за вирус, който поразява основно гърлото. Продаваме и противогрипни ваксини, към момента  имаме още количества“, увериха от друга аптека.

           Засега в страната не е изолиран грипен щам. От РЗИ Бургас обявиха 120 болни от остри респираторни заболявания за предходната седмица, което е с ¼ повече от предходната. Епидемиолозите прогнозират, че тази зима се очаква да ни атакуват четири грипни щама. Те са с екзотични имена от различни точки на планетата: Австралия – „Бризбейн“, Америка – „Канзас“ и „Колорадо“, и Азия – „Пукет“. Като цяло те са ни познати, но са с леки изменения, казват лекари.

           От РЗИ посочват, че ваксината се поставя ежегодно, защото изграденият имунитет се изчерпва. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) препоръчва различен състав на грипните ваксини в зависимост от прогнозата кои вируси на грипа ще се разпространяват. На тази база производителите включват в серумите съответните щамове.

           „Ваксината е по желание, но е силно препоръчителна за хора с хронични заболявания, възрастни и такива с нисък имунитет. Нека не забравяме, че усложненията от грипа са много опасни, а с поставянето й тези усложнения се игнорират“, категоричен е бургаският личен лекар д-р Пламен Панайотов. Той е силен противник на ширещите се сред родителите и много актуални напоследък антиваксинални настроения. Разказва, че майки масово се ограмотяват от интернет сайтове и фейсбук групи, където негативните настроения срещу ваксините се вихрят на воля. „Това е белег за  недораслост на обществото. Има безспорни медицински доказателства, че ваксините помагат да преодолеем грипа по-леко и ни предпазват от усложнения. При проведени по правилата изследвания - с две групи, едната получава ваксина, другата не получава, се установява, че ваксинираните не е гаранция, че няма да боледуват на 100%, но ако боледуват ще има много малко с тежко протичане, много по-малко ще имат усложнения като пневмонии, плеврити, сърдечно-съдови и др. Това е категорично доказано и можем спокойно да кажем, че ваксините са полезни за общественото здраве“, убеден е бургаският общопрактикуващ лекар д-р Пламен Панайотов.

           Болните от грип са най-заразни часове преди вдигане на температура, особено в първите 24 часа. Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, мускулите, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината. Непроветряването на помещенията зимата и мръсният въздух в големите градове допълнително намалява имунитета на дихателните пътища, уточняват още специалистите.

           Тази зима има добра новина за пенсионерите. За този сезон е осигурена безплатна ваксина срещу грип за възрастните хора над 65 години с хронични заболявания. „Решението кой да се имунизира ще вземат личните лекари. Ваксините няма да минават през нас“, уточниха от РЗИ. Ваксинирането ще се определя на база общото здравословно състояние на човека и съпътстващите хронични заболявания. Очаква се ваксините да са налични в края на октомври.

           Експертите казват, че все още не е известно какъв ще е интересът към тази ваксинация, затова е предвидено да бъдат осигурени ваксини за 10% от пенсионерите. При изчисленията е било взето предвид, че досега едва 2-3% от българите се имунизират срещу грип. Решението за предоставяне на безплатни противогрипни ваксини е заложено в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2020. Целта е имунизационният обхват плавно да се повишава и през 2022 година да бъде 25%.

           Към момента у нас твърде малко хора се ваксинират срещу зимната зараза. За периода 2013-2017 година например, средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Експерти на Здравното министерство уточняват, че изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози, което означава, че ваксинираните е твърде възможно да са и по-малко. Затова от Министерството  считат, че появилите се притеснения за недостиг на ваксини против грип през 2019 година са неоснователни. Ако има интерес, щели да се отпуснат повече средства за безплатни ваксини, но догодина.

           „Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80 на сто“, посочват от здравното ведомство. Ваксината е препоръчителна и за деца над 6-месечна възраст, за живеещите в старчески домове, хосписи и други колективи като военни поделения, транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и всички, които имат контакт с много хора.

           Според специалисти, за да бъде изграден имунитет срещу грипните вируси е необходим около месец. Така че който иска, нека си постави ваксина сега или в близките дни. А който не желае, нека наблегне на други имуностимуланти или природни средства, като мед, клеева тинктура, билкови чайове, натурални плодове и зеленчуци.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.