Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:53Вторник

  23 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос

  06-01-2019 0 3422

  Снимка: НП

  Лед скова тази година на Йордановден бента в парк "Славеева река", в който от шест години се провежда ритуала за хвърлянето на кръста - знак, че годината, че е добра и много плодородна. Веднага след като осем смелчаци скочиха за кръста в ледените води на Славеева река, времето омекна и заваля сняг.

   Въпреки минусовите температури, стотици дойдоха в параклиса "Св. Йоан Кръстител" в парка за празничната Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов. С празнична надежда за здрава година, айтозлии аплодираха най-бързия сред осмината млади мъже - 42-годишния Веселин Казаков, който само след минута вдигна кръста победоносно.

  Началото на традицията за спасяването на кръста в Славеева река беше поставено година преди да бъде изграден и осветен параклиса "Св. Йоан Кръстител" в сърцето на парка. Десетилетия наред ритуалът не се извършваше, заради липса на подходящи водни пространства. "Дай боже тази традиция да пребъдва във вековете. Да се раждат здрави е енергични айтоски дечица, които да поддържат българския дух и българщината. Бъдете живи и здрави и на Многая лета!", поздрави айтозлии о. Ромил.

  Кметът Васил Едрев честити новата година и Йордановден на гражданите и имениците, и благодари на о. Ромил и на младежите за продължаването на Богоявленската традиция в Айтос. В Ентографския комплекс "Генгер" градоначалникът връчи парични награди на смелчаците, а о. Ромил освети значено на Съюза на запасните офицери и сержанти. Празникът продъължи с трапези, наздравици, дълги хора и радостни емоции от първия за тази зима сняг в Айтос.

  В неделя, на 7 януари, Ивановден, айтозлии ще честват и патрония празник на храм "Св. Йоан Кръстител" със Света Литургия и благопожелания за имениците.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74394
  gbp Британска лира GBP 2.17392
  chf Швейцарски франк CHF 1.7769
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.