Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:34Понеделник

  20 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос

  06-01-2019 0 3268

  Снимка: НП

  Лед скова тази година на Йордановден бента в парк "Славеева река", в който от шест години се провежда ритуала за хвърлянето на кръста - знак, че годината, че е добра и много плодородна. Веднага след като осем смелчаци скочиха за кръста в ледените води на Славеева река, времето омекна и заваля сняг.

   Въпреки минусовите температури, стотици дойдоха в параклиса "Св. Йоан Кръстител" в парка за празничната Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов. С празнична надежда за здрава година, айтозлии аплодираха най-бързия сред осмината млади мъже - 42-годишния Веселин Казаков, който само след минута вдигна кръста победоносно.

  Началото на традицията за спасяването на кръста в Славеева река беше поставено година преди да бъде изграден и осветен параклиса "Св. Йоан Кръстител" в сърцето на парка. Десетилетия наред ритуалът не се извършваше, заради липса на подходящи водни пространства. "Дай боже тази традиция да пребъдва във вековете. Да се раждат здрави е енергични айтоски дечица, които да поддържат българския дух и българщината. Бъдете живи и здрави и на Многая лета!", поздрави айтозлии о. Ромил.

  Кметът Васил Едрев честити новата година и Йордановден на гражданите и имениците, и благодари на о. Ромил и на младежите за продължаването на Богоявленската традиция в Айтос. В Ентографския комплекс "Генгер" градоначалникът връчи парични награди на смелчаците, а о. Ромил освети значено на Съюза на запасните офицери и сержанти. Празникът продъължи с трапези, наздравици, дълги хора и радостни емоции от първия за тази зима сняг в Айтос.

  В неделя, на 7 януари, Ивановден, айтозлии ще честват и патрония празник на храм "Св. Йоан Кръстител" със Света Литургия и благопожелания за имениците.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75065
  gbp Британска лира GBP 2.23281
  chf Швейцарски франк CHF 1.73343
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder