Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:12Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  50 години ще празнуват през юни „Славеевите нощи“ в Айтос

  20-05-2018 0 3751

  Снимка: НП

  Историята им от архивите на НЧ „Васил Левски 1869"

   

  През 2018 г. Фолклорните празници „Славееви нощи 2018" празнуват 50-годишен юбилей. В архивите на НЧ „Васил Левски 1869" - Айтос се пази ценна информация за организацията и провеждането им от 80-те години насам. За рождена година на фолклорното събитие е приета  1968-а, когато, в края на месец май, се провежда Преглед на художествената самодейност, по повод приключване на творческия сезон. Историята на Празниците пред НП разказа Цветелина Драгиева - секретар на читалището.

   

  През 70-те години на ХХ век, когато се създават Окръжни центрове за художествена самодейност, на културните празници в Айтос започват да идват за участие състави от Бургаски регион. Айтоските празници на любителското творчество първоначално не са били чисто фолклорни. Провеждат в парка, но не на сегашната сцена. Тази сцена е построена през 80-те години, като първоначално е била дървена.

  „Идвали са танцьорите и певците от ансамбъла на „ТЕЦ Марица Изток”- Стара Загора. През 80-те години има своеобразен бум на художествената самодейност в центровете, създават се големи любителски ансамбли към профсъюзите, към културните домове, към предприятията. В Айтос са гостували фолклорните ансамбли на ДНА - София, Професионалният ансамбъл „Слънчев бряг” и много други. През 1983 г., Празниците в Айтос открива Държавна филхармония - Бургас с музикалните шадьоври на Филип Кутев - авторска музика и обработки на традиционен песенен фолклор. Тогава Айтос чества 15 години „Славееви нощи" и 80 години от рождението на композитора. Имало е гости от ансамбъл „Филип Кутев" - Стайка Гьокова и Янка Рупкина. В началото на 80-те година в Празниците са участвали ансамбълът на Дома на химика, Ансамблите на Грудово, на Карнобат, на Руен, читалищни състави от Диветак, от Аспарухово, Малко Търново, Бродилово, Ансамбълът към Профсъюзния дом - Стара Загора, художествени състави от Девня и др.", разказва Цветелина Драгиева.

  По идея на композитора Филип Кутев, който е родоначалник и на Международния фолклорен фестивал в Бургас, празниците в Айтос придобиват основно фолклорна насоченост, но все още нямат конкурсен характер. Едва през 1986 година, когато са изминали 18 години от началото, за първи път се организира конкурс за млади индивидуални изпълнители - инструменталисти и певци. На конкурсната сцена се изявяват само деца с фолклорни музикални инструменти и с народно пеене. Тогава, за първи път на Празниците има и жури с почетен председател Мария Кутева - съпруга на композитора. Председател е Огнян Христов - преподавател в Музикалния институт - Пловдив, и членове Димитър Гайдаров, Стоян Чапкънов, Любен Касабов. В първия състав на журито са и айтозлиите Кънчо Коев, Елисавета Асенова и Павел Георгиев.

  Години по-рано, в местната гилдия на културните дейци се решило празниците да се назоват Славееви. Имало и кратък спор дали да бъдат „вечери" или „нощи", предвид часа на провеждането им.

  Още на първия конкурс Мария Кутева е обявена за почетен председател на журито, а през 1987 година, на втория конкурс, участниците са били 40, а наградените са 21, сочат архивите. Индивидуални изпълнители от музикални школи и читалища, журито прослушва през деня, като допуска най-добрите на вечерните концерти пред многобройна публика. Следва награждаване, а в последната, трета вечер, се провежда Галаконцертът, на който свирят и пеят само наградените.

  От 1986 година празниците се провеждат в продължение на три дни, като първата вечер е концертът за откриването. Първоначално, в него участват основно състави от Айтос и общината. Въпрос на чест е участието на състави и изпълнители от всички села и училища. През този период има участници, като рецитират стихотворения, гатанки, представят се сценки, обичаи като драматизации, седенки. Участват и състави от болницата, от местните предприятия и институции. През 80-те години в концерта за откриването участват само индивидуални изпълнители на фолклор. Има и специална вечер за концерт на читалищните състави.

  Преди 1986 година, преди да започнат конкурсите, в една от вечерите се организира надиграване и надпяване. Записването на участниците и съставите в атрактивната надпревара става по желание. В читалището се пазят и списъците с желаещи да участват. След концертите, оркестърът започва да свири, а мераклиите за изява дълго се надиграват и надпяват. Наградите за най-добрите са символични, а оценките поставя тричленно местно жури

  През годините преди 1986-а, и читалищният театрален състав участва с хумористични сценки, които се приемат възторжено от публиката. През 70-те години участия е имал и читалищният естраден състав. Но така или иначе, празниците започват фолклорно - с битов хор, със състав за изворен фолклор, с всичките хорове на предприятията. Всяко училище подготвя танц, казват се гатанки, има даже рецитали за България. Местният поет Янаки Янакиев пък е написал много авторски стихове за „Славеевите нощ" и за Айтос, специално за събитието. На празниците свири и съставът на Йови Вълев, изявяват се местни певици, не само народни, няма ограничения за жанрово участие на читалищните състави. Водещи са артисти от Театралния състав, най-вече Стойчо Карауланов с невероятно дълбокия си глас. Водещи през годините са Марушка и Нела Радеви, Иван Балсамаджиев, Таня Стоилова. Дияна Тонева и др. През последното десетилетие водещ на Празниците е Веселин Ханджиев.

  Празниците се провеждат в края на месец май. От архива на читалището става ясно, че през 1986 година Празниците са били на 30, 31 май и 1 юни. Постепенно се изтегляли в началото на юни, а по-късно - през втората седмица на юни. До 1986-а няма статут, с регламент за провеждането им.

  „Бургаската филхармония е идвала почти всяка година на откриването, по-точно преди официалното откриване на празниците. През 1988 година се честват 20 години от създаването на фолклорните празници и 85 години от рождението на Филип Кутев. Ето каква е програмата - от 19:00 до 19:40 часа - концерт на Държавна филхармония – Бургас - 40-минутна програма по произведения на Филип Кутев. В 19:40 часа започва откриването с представителна група на Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, следва концерт на айтоски състави и концерт на Ансамбъл „Дунавец”- Силистра. И всичко в една вечер. На следващия ден - 11 юни, се провежда конкурс със 75 участници. От протоколите става ясно, че наградените са 31. На третия ден, 12 юни, е галаконцертът на победителите и концертът на Младежки танцов състав „Ямболен”- град Ямбол." На Празниците в тези години е гостувало и телевизионното предаване „С бъклица и дрян”, прелиства написаните на ръка листи преди десетилетия, Драгиева.

  До 1999 година председател на журито е съпругата на композитора, но заедно с нея, на Празниците неизменно е и дъщерята Елена Кутева - днес директор на ансамбъла, чийто патрон е знаменитият й баща.  От 2000 година проф. д-р Елена Кутева е председател на журито, а членове са директори, композитори, художествени ръководители, музиканти и хореографи на известни български ансамбли.

  През 80-те години, макар и бавно, но категорично, на откритата сцена в парка се налага фолклорът.

  От 1986 година до 1990 година конкурсите са за индивидуални изпълнители, за деца до 14 и до 16 години. Идват и се записват деца от цяла България, организаторите поемат разходите за пътни, храна, нощувки. До 1990 година децата идват в Айтос, явяват се пред журито, а вечерта най-добрите участват в концерта, заедно с гостуващия ансамбъл.

  В трудните първи години на прехода, от 1991 до 1995 година конкурси няма, защото няма средства за награди. Но никой не може и не смее да прекъсне фолклорните празници - те се организират по традиционния начин, макар и без конкурси и награди. В тези пет години, празниците се провеждат не в три, а в два дена, в ранния следобед, и до към 20 часа приключват, заради режим на тока.

  „През 1996 година възстановихме конкурсите в две възрастови групи до 14 и до 18 години, и вече включваха танцови състави и певчески групи, т.е. допускаха се не само индивидуални, но и колективни участия. През 1996 година председател на журито е Елена Кутева, а членове Крум Георгиев, Радко Ловджиев - председател на центъра за художествената самодейност, Стоян Чапкънов и Радко Тонев (баща на Димитър Тонев - художествен ръководител на ансамбъл „Атанас Манчев" - Бургас). През 2002 г. създадохме нов статут и регламент за конкурсите -  в три възрастови групи - до 14, до 18 и над 18 години", спомня си Цветелина Драгиева.

  Статистиката сочи, че през 1996 година е имало 38 участници в конкурсите, през 2000 година - 65, а 2001 година участващите стават вече 100. През 2002 година, когато на конкурсите се допуска и трета възрастова група, участниците са 186.

  В по-ново време, на празниците гостуват състави от Австрия, Финландия и Турция. През 2003 година, по повод 35 години „Славееви нощи", на сцената се изявяват танцьори от град Силиври, Турция и Трайсмауер, Австрия. Тогава читалищните състави пресъздават легендата, написана от Янаки Янакиев, за слизането на Аетос, ученик на Орфей, като символ на местните традиции и талантливи изпълнители. В 40-те юбилейни празници пък участват танцови и певчески състави от Финландия и Австрия. Пак тогава е създаден и новият, изключително красив декор на откритата сцена. Програмата за 40 години включва още концерт на ансамбъл „Филип Кутев" и концерт на Фолклорен ансамбъл „Шумен”- град Шумен.

  За тези 50 години, откакто ги има „Славееви нощи", артисти, певци, танцьори и музиканти от ансамбъл „Филип Кутев" са гостували в една трета от изданията. Много са известните български певци, състави и ансамбли, които гостуват на концертите на „Славееви нощи" през годините.

  И до днес, вече половин век, традиционните фолклорни празници са част от визитката на Айтос - обичани от айтозлии и с изключително висок авторитет в региона и страната. Наградният фонд расте в годините, осигурен от Община Айтос и спонсори. През 2017 година на Празниците са регистрирали рекорден брой участници - 3500.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder