Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:47Сряда

  21 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  54 фирми в региона въртят електронна търговия без да плащат данъци

  10-07-2018 0 899

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Лица и фирми от Бургаска област, извършващи електронна търговия, са укрили приходи за близо 15 милиона лева. Сумите излизат на светло след проверки и ревизии в сектора на търговията по интернет, извършени от екипи на териториалната структура на приходното ведомство в морския град.

  За никого не е тайна, че все по-често може дори през социалната мрежа да се купи всичко: като се започне от пресни зеленчуци и се стигне до къща, апартаменти или лек автомобил, и то в повечето случаи без посредник.

  Една част от този вид търговци са напълно на светло – което ще рече обявяват доходите си и си плащат задълженията към приходната агенция, но друга част са не в сивия, а направо в черния сектор. Не е вече екзотика например да се намери апартамент, превърнат в онлайн-бутик. Или пък от другия край на света човек да си поръча нещо, което му е харесало и то, заедно с доставката да му излезе много по-евтино от това, което би купил в магазина под  блока.

           „Затягаме данъчния контрол върху електронната търговия. Това е изключително динамично развиващ се сектор, чиито обороти нарастват с внушително темпо всяка година и същевременно с огромен риск от избягване на данъчно облагане. Насочваме все повече внимание и ресурс към контрола на търговията в интернет, резултатите доказват недвусмислено, че сме на прав път“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов.

  При ревизиите се използва специализираният софтуер за анализ на данни в електронен вид. На територията на региона са били ревизирани 54 лица – физически и юридически, които е трябвало да внесат данъци в размер на 1,407 милиона лева, но не са го направили. Сега те ще бъдат обложени със задна дата.

           Данъчните  достигат до обектите на ревизии чрез куриерските фирми - като са изискали данните от товарителниците за извършените доставки на пратки с наложен платеж.

  „Това са сложни контролни действия, които изискват анализ, сравняване и засичане на огромен обем информация. На практика се проследява цялостната организация на работа на определен и наблюдаван от нас електронен магазин“, повдига част от завесата говорителят на НАП - Бургас Христо Узунов.

  При подобни действия се следи за нерегистрирани по ЗДДС лица, при които получените суми от наложен платеж надхвърлят прага за задължителна регистрация. Установяват се уеб-сайтовете, чрез които се извършват продажбите в интернет, съпоставят се и данните от годишните данъчни декларации. Така данъчните разбират в хода на проверките, че наблюдаваните лица имат сериозни разминавания и несъответствия между получени и декларирани доходи.

           Проверяваните лица и фирми са извършвали електронна търговия предимно с дрехи, обувки и уреди за домашна употреба. Разплащанията са били без банкови преводи.

           Наблюденията показват, че основно по интернет се купуват дрехи и спортни стоки, след тях – стоки за дома, пътувания и хотелски резервации, електронно оборудване и билети за различни развлекателни събития.

           В хода на активната лятна контролна кампания на НАП се следи информацията в интернет за организиране на различни мероприятия – концерти, изложения, фестивали, както и резервациите за нощувки. Данъчните извършват и внезапни проверки на местата за настаняване, за да се уверят доколко реална е обявената свободна леглова база.

  Интензивното нарастване на оборотите от електронна търговия е причината данъчните да не могат да си позволят да оставят извън тяхното полезрение този сектор, от който в бюджета следва да постъпват сериозни суми.

   

  Каре:         

  Статистическите данни показват, че ако през 2006 година оборотът на електронната търговия у нас е бил 543 хиляди лева, то през 2013-а той вече надхвърля 2 млрд. лева. Сега той надминава 5 млрд., като над един милион българи годишно пазаруват на едро и дребно онлайн.

            

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71249
  gbp Британска лира GBP 2.19984
  chf Швейцарски франк CHF 1.72654
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder