Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:37Петък

  25 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  55% от бургазлии са потърпевши от шумов терор

  13-09-2017 0 1079

  Снимка:

  Автомобилният трафик – най-вреден за слуха

  Големите кръстовища и булевардите са с високите децибели

   

  Георги РУСИНОВ

   

  С 16% е намаляло шумовото замърсяване от автомобили в Бургас за последните пет години. Това заяви Маринета Николова, началник на отдел „Екологични политики и програми“, по време на постоянната комисия по „Транспорт и морско дело“. Повод за обсъждането на данните бе актуализирането на стратегическата карта за шума в околната среда на Агломерация Бургас.

  На всеки пет години тя следва да се актуализира и да се предприемат мерки за справянето с належащи проблеми.

  Според статистиката най-сериозно продължава да е шумовото замърсяване от автомобили – 55% от бургазлии са изложени на наднормените нива. Най-засегнатите участъци в града са големите кръстовища, каквото е пред УМБАЛ-Бургас например и големите улици и булеварди, където автомобилният трафик е най-интензивен. Входовете към града от София и Варна също са сред най-големите причинители на шум.

  Като плюс в бъдеще ще се отчете изграждането на обходния път по ул. „Крайезерна“, както и четирилентовия път за Слънчев бряг. Детелината преди най-големия комплекс на Бургас, „Меден рудник“, също значително помогна по отношение на транзитния трафик към Южното Черноморие. Санирането на блоковете също се отчита като принос в борбата с наднормения шум.

  Трафикът на самолетите стана повод за интересен дебат между членовете на комисията и Николова. Тя твърди, че откакто на 2 май 2013 година са приети алтернативните маршрути за кацане и излитане към и от Летище - Бургас, трафикът на самолети над града и по-точно над кварталите „Славейков“, „Изгрев“ и „Меден рудник“, е намалял значително. Ангел Божидаров опонира, че това не е вярно. Под упорития натиск на общинския съветник от НФСБ-СЕК , Николова призна, че въпреки алтернативните маршрути, решението по кой коридор да кацне или излети самолетът, е изцяло в ръцете на пилота. Това те правели от съображения за сигурност, за което пък Божидаров е убеден, че в 99% от случаите захождат над града.

  Успокоението на общинската администрация е, че в крайна сметка Летище - Бургас е сезонно. 80% от над 20 000-те полета през миналата година са били през лятото, а 90% от тях - дневни. За тази година обаче броят на полетите се очаква да мине 25 000.

  Последната актуализация на стратегическата карта е от 22.12.2011г. В план-картата е представена пълна характеристика за акустичната среда от четирите основни източници на шум в населените места - автомобилен, железопътен и въздушен транспорт и шум от промишлени дейности. За целта, чрез измерване, изчисление и картотекиране на шумовите нива, е определена степента на шумовото натоварване; определени са и районите с констатирано превишаване на стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората.

  В комисията по „Туризъм“, където също обсъдиха актуализирането на картата на шума, изникнаха интересни въпроси. Един от тях бе дали тази докладна записка има нещо общо с акциите „Тишина“ на Валери Симеонов от лятото, на което Николова обясни, че двете неща не са свързани. Друг въпрос бе дали няма начин в Бургас да се направи една зона, където да могат да се канят диджеи и да се провеждат фестивали, които не са подходящи в Слънчев бряг. По този начин туризмът ще натрупа дивиденти според Петко Стамболиев. Тук Николова поясни, че всички заведения трябва да спазват нормите според зоните, в които се намират. Шумните гърнета на автомобилите също бяха обсъдени, а членовете на комисията по „Туризъм“ изразиха опасения, че КАТ не контролира достатъчно добре този проблем. Николова бе попитана дали не може общината да наложи някаква забрана върху тях, на което тя отговори, че не е сигурна дали на местно ниво може да се реши нещо, което не е решено на национално.

  И двете постоянни комисии одобриха актуализацията, която трябва да бъде приета на редовната сесия на ОбС-Бургас в края на септември.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.