Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:04Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  57% от подрастващите в Бургаско пият алкохол

  11-03-2018 0 1296

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

  57,3% от учениците в област Бургас употребяват алкохол, сочи анкетно проучване, проведено сред 179 възпитаници на различни учебни заведения в региона. Момичетата и момчетата са на възраст 15-17 години. Отговаряли са на въпросите анонимно. Проучването е проведено от Регионалната здравна инспекция в началото на годината.

   75 на сто от тези, които пият, посягат към питиета 1-2 пъти месечно. 18% обръщат чашки 2-3 пъти седмично. А почти всеки ден това правят 7%, сочат обобщените резултати. Като място, където пият, учениците посочват заведения и дискотеки - 24,3% , собствения си дом – 17%, дома на приятели – процент по-малко.

           На въпрос: „Случвало ли ти се е да се напиеш?“ 22% отговарят утвърдително с уточнението, че това е ставало поне веднъж. Други 20 на сто признават, че им се е случвало повече от три пъти.

           От анкетата разбираме още, че питие №1, с което подрастващите започват е бирата – 75%, следват концентрат и вино. Участниците дават различни отговори относно възрастта, на която учениците започват да употребяват алкохол. Според 30% от младежите това става на 15-16 години. Другите отговори се разделят между 17-18 години и 13-14 години. Най-ниската възрастова граница – 11-12 години е посочена от 16 на сто от анкетираните.

           Обезпокоително е, че едва 2 на сто биха потърсили професионална помощ  от педагог или полицай при проблем с алкохола. Другите разчитат на приятели или смятат, че ще се справят сами. 

           От РЗИ посочват, че основната цел на проучването е превенция на употребата на алкохол на младите хора чрез подобрени образователни възможности. Изводът, който се налага според експертите е, че улесненият достъп до алкохолни напитки и съществуването на погрешни мнения за тях  карат много младежи да смятат, че пиенето на алкохол е естествено поведение, което не вреди и не застрашава здравето им. Твърде много, според здравните власти, се толерира явлението „употреба на алкохол в дома“ и затова основателно поставят въпроса: Наясно ли са родителите с последиците от това?

           Съветите на специалистите са профилактиката в това отношение да започне в най-ранна детска възраст. Приоритет остава връзката в общуването деца – родители – педагози - учители – институции. Препоръките са да се въведат програми за работа с родители, както и съвременни методи за превенция, основани на подхода „връстници обучават връстници“, да се провеждат информационни кампании.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder