Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:52Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  7 ученици с пълни шестици на двата зрелостни изпита

  14-06-2018 0 2413

  Снимка:

   С пълни шестици тази година от първия и втория държавен зрелостен изпит от Бургаска област са седем ученици. Трима от тях завършват Немска езикова гимназия „Гьоте“, други трима са от Математическата - ППМГ „Академик Никола Обрешков“ - Бургас и един  от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат. Тези данни съобщи инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

  И през миналата година Карнобат даде една пълна отличничка, която се посвети на военна кариера.

  Общо слабите оценки  на тазгодишните матури са 318 за Бургаска област. Разбити по предмети са както следва: 50 броя  чисти двойки има на матурите по биология и здравно образование, по БЕЛ техният брой е 183, по английски 3, по география и икономика – 52, история и цивилизация - 10, математика – 4, философски цикъл – 16.

  От РУО на МОН обясняват, че много са и учениците, които са изкарали оценка две и малко, което обаче до 2.99 също се вписва  в графата „Слаби оценки“.

  На другия полюс – пълните отличници по различните предмети са: по „Математика“ - 29, „Философски цикъл“ – 1, „История и цивилизация“ – 1, „Биология и здравно образование“ – 3, „Физика и астрономия“ – 1, БЕЛ – 10, „Английски език“ - 132, „Немски език“ - 16, „Руски език“ - 2;   Пълните шестици на държавния зрелостен изпит са 197 в областта.

  В национален мащаб статистиката сочи, че на високи резултати по математика са постигнати тази година, считано от началото на провеждането на държавните зрелостни изпити.  Традиционно високи резултати се показват и по чуждите езици.

  От министерството се хвалят, че добре са сработили мерките за сигурност. В цялата страна има само 16 анулирани работи, а по време на проверката и оценяването за нарушена анонимност са анулирани още 11 работи.
  Да припомним, че в нашата област – в Айтос бе анулирана една работа на ученик заради използване на мобилен телефон по време на ползване на тоалетна.

  По успех (“Български език и литература“ и втори държавен зрелостен изпит) Бургаски регион са нарежда на 10-о място. Освен София–град пред него са Смолян, Пловдив, Варна, Русе, Видин, Сливен, Габрово, Ловеч.

  Оказва се, че зрелостниците имат най-сериозен проблем с  българския език при слято, полуслято и разделно писане на думи. Трудно се ориентират при пунктуацията на простото изречение. От лексикологията ги затруднява уместна/ неуместна употреба на думи в изречението. Характеристиката на творчеството на  посочен автор в литературата ги спъва също. За сметка на това добре се справят в правописа на съгласните звукове, пунктуацията на сложното изречение, и определяне значението на фразеологично словосъчетание.

  В област Бургас за първи държавен зрелостен изпит по „Български език и литература“  бяха  подали заявления през март общо 3369 ученици. С приключване на учебната година 120 не са успели да завършат успешно ХІІ клас от цялата област. Те най-рано могат да се явят на септемврийската сесия на държавните зрелостни изпити, ако дотогава са изкласили. В  изпитните зали не  се явиха още 101 ученици по собствено желание.  Така на изпита бяха общо 3148 ученици от областта.

  За втория държавен зрелостен изпит броят на заявилите е 3119. От тях 2901 ученици се явиха на втория зрелостен изпит.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder