Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:55Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  87 училища в Бургаско искат ученически шкафчета

  08-10-2018 0 2268

  Снимка: Михаил КОЛЕВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  87 училища от Бургаска област са кандидатствали по националната програма за осигуряване на ученически шкафчета. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието в Бургас. Идеята на Министерството на образованието и науката бе въведена като една от мерките за олекотяване на ученическите раници.

  „Процесът се разви в два етапа. Първоначално училищата, които заявиха желание и бяха класирани от област Бургас, бяха 56 на брой. След като се установи колко е важен този проблем и се разбра, че електронните уроци, изработването на учебници в две книжки тела, олекотената хартия, на която се напечатват учебниците, не са достатъчни мерки, Министерски съвет реши всички училища от 1-7 клас да бъдат допуснати за кандидатстване“, каза още Илиева.

  Тя допълни, че някои от училищата в Бургаско вече са се снабдили с шкафчета, като са се организирали сами в закупуването и монтирането им. При професионалните гимназии пък няма необходимост от подобни мерки.

  В ОУ „Елин Пелин“ в комплекс „Меден рудник“ проблемът с шкафчетата за ученици от 1-4 клас е решен още преди години. Това заяви пред медията ни директорката Мария Димитрова.

  „Те са изключително практични, децата идват в понеделник с раниците, оставят си нещата в шкафовете, раниците се прибират от родителите, за да не прилича класната стая на багажно отделение и идват отново в петък, за да приберат всичко“, каза още тя.

  Мария Димитрова - директор на ОУ "Елин Пелин"

  Проблем обаче било положението в по-горните класове.

  „Това е така, защото ние сме на кабинетна система, а и отделно вече раниците в по-горните класове стават по-тежки. Миналата година успяхме да отделим една значителна част от бюджета на училището и осигурихме 150 шкафчета за 5-и клас, които са монтирани в коридорите“, пояснява директор Димитрова.

  Петокласниците в ОУ "Елин Пелин" вече разполагат с шкафчета

  Според нея децата понякога забравят да си оставят учебници и помагала в шкафчетата и учителите са тези, които трябва да ги научат на това, защото става въпрос най-вече за тяхното здраве.

  „Трябва да ги приучим и на това да използват електронните учебници, защото ако ученикът си разнася учебниците от вкъщи до училище и обратно, означава, че ние проблема с тежките раници не сме го решили. Решават го родителите, ако водят и връщат своите деца с автомобил.

  Всичко това е една комплексна ангажираност от родители и учители, на децата много трябва да им се говори затова. Но това е вярната посока, друг е въпросът, че доста от помагалата, тетрадките и учебниците учениците могат да си ги държат в училище – това са всички пособия по изобразително изкуство, технологии, физкултура“, смята директорката.

  Мария Димитрова допълва още, че е важно и нещо друго: „Ние трябва да поръчваме рационални шкафчета. Защото ако се поръчват мебели, които приличат на шкафовете за личен багаж по моловете, това не е функционално“, категорична е тя.

  От ОУ „Елин Пелин“ също са подали заявление по националната програма, одобрени са и очакват всеки момент нови 300 шкафа за учениците от нов 5-и клас (б.а. сегашният 5-и клас, които в момента имат шкафове, догодина ще са шестокласници) и 7-ми клас.

  В намиращото се наблизо друго училище – СУ „Петко Росен“ също си имат шкафчета за учениците от 1-4 клас.

  Когато е била в по-долни класове, петокласничката Жасмина Бозаджиева ги е използвала по предназначение и е била доволна. Преди 3 години родителите в нейния клас са събрали по 30 лева, за да платят на фирма, която да им осигури и монтира шкафчетата.

  Жасмина с нейната ученическа раница

  Сега обаче тя трябва да носи раницата си от вкъщи до училището и обратно, понеже няма къде да я остави. Признава, че вече започва да изпитва болки в гърба заради тежестта. Справка на вестник „Черноморски фар“ показа, че раницата на 34-килограмовата Жасмина тежи 11,4 кг.

  Кантарът показва, че раницата на детето тежи точно 11,4 кг

  Според препоръките на здравното министерство раницата трябва да е до 15% от теглото на ученика.

  Преди повече от месец Министерството на образованието и науката отпусна близо 2,87 млн. лева за 111 хиляди ученически шкафчета, които ще се монтират в 588 общински училища в цялата страна. В тях учениците ще могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, както и екипи за физическо възпитание и лични вещи.

  За област Бургас са предвидени общо около 13 000 шкафчета. Срокът за подаване на заявление по програмата вече приключи, а доставянето на шкафовете в училищата все още не се знае кога ще стане.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder