Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:01Неделя

  21 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Адвокат обвини жертва в катастрофа за липса на колан

  11-04-2019 0 2030

  Снимка: Борислав Пенков

  Мехмед Дауд се размина с условна, ще подобрява поведението си в програма

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Адвокат Веселин Анестев обвини несложения колан от страна на Иван Мутафчиев като причина за смъртта му. Това стана по време на пледоарията в защита на клиента му Мехмед Дауд. Мъжът е обвинен за това, че на 10 декември 2016-а около 8:00 часа сутринта на пътя между Каблешково и село Лъка предприел незаконно и опасно изпреварване на автомобил, довело до челен сблъсък с колата на Мутафчиев, като от удара вторият пострадал сериозно и по-късно в болницата починал от гръдна травма, довела до остра дихателна и сърдечна недостатъчност. Мехмед шофирал със скорост от 104 км/ч при позволена 90 км/ч в извънградски условия.

  Заседанието се гледа по съкратения ред, като подсъдимият призна вината си по всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. По този начин нямаше нужда от разпитване на свидетели и вещи лица, а присъдата на Мехмед бе намалена с 1/3.

  Още в началото наследниците на загиналия, представлявани от адвокат Свилен Николов, поискаха да бъдат конституирани като частни обвинители и да заведат иск за по 50 000 лева кръвнина. Това са Кирякица и Стиляна Мутафчиеви.

  След приключване на съдебното следствие бе даден и ход на делото. Пръв пледоарията си изложи прокурорът. Според него доказателствата по делото сочат, че именно подсъдимият е управлявал автомобила. Времето е било ясно, слънцето е било изгряло, имало е видимост и то добра. Държавният обвинител посочи още, че Мехмед е шофирал доста над позволената скорост и е предприел опасно изпреварване, като по този начин е създал опасност и за загиналия Мутафчиев. Според прокурора подсъдимият е можел да предвиди опасността. Тук държавният обвинител обаче добави и че трябва да се имат предвид и смекчаващите вината обстоятелства по делото. Мехмед е неосъждан, няма административни нарушения на пътя, изказал е вината си за случилото се, включително и на наследниците на пострадалите, женен е с 2 деца. Затова прокурорът поиска минимално наказание за подсъдимия като добави, че и условната присъда е възможна, но тогава изпитателният срок трябва да е висок, както и да бъде лишен за дълго време от право да шофира.

  Адвокатът на пострадалите Николов започна пледоарията си с думите, че обвинителният акт напълно доказва вината на подсъдимия. Юристът добави, че размерът на наказанието оставя на преценката на съдия Георги Грънчев, но поиска смекчаващите вината обстоятелства да не се вземат предвид. Според него липсата на съдебно минало и административни нарушения на пътя са без значение в делото.

  Дойде ред и на адвокат Анестев и защитната му теза. Въпреки че клиентът му направи самопризнание и прие обстоятелствата в обвинителния акт, това не попречи на Анестев да се бори като лъв за свободата на клиента си. Той бе категоричен, че смекчаващите вината обстоятелства трябва да вземат превес в това дело, противно на твърдението на другата страна. И от тук започна защитната теза за колана.

  „Мутафчиев е шофирал без колан и не е бил включил дневните светлини. Ако беше с предпазен колан, то травмите биха били по-леки. Затова считам, че и починалият е допринесъл за смъртта си. Това е потвърдено, както от автотехническата експертиза, така и от съдебно-медицинската. За пример ще дам, че клиентът ми и спътникът му са оцелели след като са били с предпазни колани“, обясни юристът.

  Адвокат Анестев каза още, че веднага след удара Мехмед се притекъл на помощ на Мутафчиев, въпреки че самият той също бил пострадал. Тук той поиска минимално наказание, като подобно на прокурора заяви, че може да мине и с условна присъда.

  „Нито обществото, нито близките на загиналия ще спечелят, ако изпратим този мъж в затвора. Един по-дълъг срок от лишаване на право за управление на МПС би имал необходимия превъзпитателен ефект“, добави юристът.

  След пледоарията му обаче държавното обвинение поиска допълнение и отговори, че фактологията за колана, която Анестев посочи, не е теория на вероятностите, а факти от съдебно-медицинската и автотехническата експертизи, които са били поискани именно от защитата. Относно разликите в травмите, които Анестев посочи, държавният обвинител заяви, че става въпрос за два различни автомобила и последствията от катастрофата.

  В последната си дума Мехмед изяви съжалението си и разказа накратко случилото се.

  „Тръгнах да изпреварвам една кола, но тя не намали, а напротив – даде газ. Тръгнах аз да намалям скоростта, намали и другата кола. И аз така нито наляво да мръдна, нито надясно и се блъснахме челно с пострадалия. Веднага, когато можах, слязох да му помогна, измих лицето му с вода. Той още дишаше, но беше в безсъзнание. В това време вече спряха и други коли наоколо и се обадиха на 112. Дойдоха две линейки. Него го качихме в първата, а аз останах да чакам втората. Много съжалявам за станалото. Ходих и при близките му след като почина човекът да им се извиня, а те сега ми искат по 50 хиляди лева. Безработен съм след случката и едва намирам от време на време работа. Жена ми също е безработна и гледа двете ни деца. Нямам как да им платя тези пари. Нека да получат пари от гражданската отговорност“, обясни подсъдимият.

  От съда той поиска справедлива присъда.

  След няколкочасово съвещание съдия Георги Грънчев наложи 2-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок за Дауд. Той е лишен и от правото да шофира в продължение на 4 години и ще дължи кръвнина от 100 000 лева за наследниците на загиналия Мутафчиев. В 5-годишният изпитателен срок Мехмед ще бъде включен в програми за обществено поведение.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74223
  gbp Британска лира GBP 2.18199
  chf Швейцарски франк CHF 1.77271
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.