Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:34Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Адвокатът на покойния гард Горан: „Директорът на затвора също трябва да носи отговорност“

  04-12-2018 0 1017

  Снимка: faragency.bg

  Експерти не можаха да посочат със сигурност дали парното е умишлено повредено

  В ад от 140 градуса и 53% изгаряния от първа и втора степен е издъхнал Горанов

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Адвокатът на покойния гард Горан Горанов – Захари Кирилов смята, че и директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров трябва да носи отговорност за смъртта на затворника. Горанов издъхна в килията си на 25 март миналата година. Той излежаваше присъда от 2 години и половина за побой над надзиратели. Именно поради това започна разследване за смъртта му, а отскоро двама надзиратели са с обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

  Адвокат Кирилов наскоро бе в София за делото, което се гледа от Софийска градска прокуратура. Пред репортер на „Черноморски фар“ той заяви, че материалът по делото е доста обемен – 20 и няколко тома. Кирилов посочи още и че заключенията от двете експертизи – съдебно-медицинската и съдебно-техническата са изготвени. Първата от пет вещи лица, втората от три.

  Съдебно-медицинската категорично посочва, че Горан е загинал от 53% обгаряния по кожата на лицето, гърба, снагата, дясната ръка, задната повърхност на долните крайници, които представляват първа и втора степен изгаряне.

  „Друг отговор, който дават, че между причината за смъртта и попарването съществува пряка и непрекъсната причинно-следствена връзка. Основна роля за смъртта са термичните промени в дихателните пътища от вдишаната гореща пара. Инфаркт няма нито минал, нито съпътстващ“, поясни юристът.

  Съдебно-техническата, която трябваше да определи дали е имало повреда в парното не посочва дали е имало такава и дали е била умишлена, механична, или в резултат на дългогодишна експлоатация.

  „Кубатурата на килията е 36 кубични метра. При 2.5 бара налягане се получава температура от порядъка на 140 градуса, като от момента на постъпването на парата, обемът от 36 кубически метра може да се запълни за 9 минути. Вещите лица се оплакват, че голяма част от документацията за инсталацията липсва. Експертизата приема, че котелът е запален около 6:30 сутринта. Около 6:40 до към 7:00 е подадена пара за отопление. Между 7:30 и 8:00 отоплението е спряно поради аварията в килията на Горан“, посочи Кирилов.

  Семейният адвокат каза, че шефът на затвора Бранимир Мангъров е разпитван два пъти – първия път на 4 април 2017-а и втория път на 25 септември тази година.

  „И в двата разпита, въпреки че много отдавна съм задал въпроси към него, не са включени. Обемни са като обем на разпит, но моите въпроси, свързани с пряката отговорност, съгласно чл.15 от ЗИНС, не са зададени. По моя преценка той не е спазил почти нито една от разпоредбите. Целият контрол, надзор, ръководство са вменени като задължение на началника на затвора. Тая отговорност е и лична, да си началник на затвор не е само престиж и не е само една думичка. Аз си пускам допълнително и официално да му се поставят тези въпроси – какво смята, че е изпълнил от задълженията си, които са му вменени. Сега дали ще ги допусне прокурорът, не мога да знам“, поясни Кирилов.

  Юристът отново коментира и обвиненията на двамата надзиратели. Според него те не са по правилния състав. Към момента те са подсъдими за причиняване на смърт по непредпазливост.

  „Обвинени са двама надзиратели от старата смяна. Но там има и едно трето лице, също надзирател от новата смяна на горния етаж, на което не са повдигнати обвинения. Приема се, че смъртта настъпва по време на старата смяна. Реално обаче нито старата, нито новата са си изпълнили задълженията. Точно когато се сменят смените е бил този теч на парата. А по-късно надзирателите се оправдават, че не са отворили вратата, защото излизало пара от нея. Тяхно задължение е да проверят поименно всички затворници и да установят, ако има някаква неизправност. Реално смъртта е констатирана малко преди 10:00 часа. Тогава е извикан спешен екип, който я констатира. Смъртта обаче е настъпила при смяната на двете смени“, коментира още той.

  Адвокат Кирилов посочи и че според него обвиненията им трябва да са по 123 чл., който пасва по-добре и касае длъжностно престъпление.

  „Много е трудно да се докаже умишлено убийство. По 123 чл. обаче се наказва със затвор от 1 до 6 години, докато по 122 чл. е до 5 години“, поясни той.

  Кирилов завърши с това, че на директора на затвора може да се търси отговорност и по чл. 282, ал.2 от НК.

  „Това е престъпление по служба и е наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови отстраняване от длъжност, а за особено тежки случаи може и да му забрани да изпълнява тази дейност в бъдеще“, каза той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder