Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:10Вторник

  21 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Аероклуб може да съживи пистата на бившето летище в Равнец

  07-09-2019 0 7477

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  През последните седмици се оформи дискусия във връзка с това как може да бъде използвано бившето военно летище в Равнец. За никого не е тайна, че сградите му бяха разрушени и плячкосани, а самите площи буренясват. С репортер на вестник „Черноморски фар“ се свърза Иво Барзов, авиационен експерт и председател на Управителния съвет на Българо-италиански център „Да Винчи“, който представи една по-различна идея за развитието и съживяването на летището в Равнец.

  „Бих искал да използвам като повод призива на кмета Димитър Николов и да споделя идеи за бъдещото развитие на част от запазената инфраструктура на бившето военно летище в Равнец“, коментира той.
  За да представи  дейността на център „Да Винчи“, той даде за пример какво  са направили  по друга тяхна тема - идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера. „Поканихме г-н Чезаре Бай, в качеството му на ръководител на консултантски екип от аероклуб Комо в Италия (най-старият аероклуб за хидроплани в Европа), за да направи предварителна оценка и презентация. На базата на неговото положително становище предприехме и последващи стъпки“.

  Ето как разви тезата за едно друго предназначение на част от съществуващата писта Иво Барзов: „Идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера е свързана също със създаването на аероклуб в Бургас. Както вече съм коментирал, съществуването на аероклуб е важно, защото следва да се разглежда и като част от визията за Бургас като авиационен център. От една страна имаме едно прекрасно международно летище Бургас, в ПЗ „Север” „Индустриален и логистичен парк Бургас” АД се завършва предприятието за ремонт на самолетни турбини с научно звено към него, а в Професионалната гимназия по механо-електротехника и електроника от тази година стартира обучението на ученици по специалност „Ремонт на летателни апарати”. Създаването на аероклуб чудесно се вписва в тази картина и част от територията на бившето летище в Равнец може да бъде използвана за реализацията на следната идея: 800 метра от съществуващата писта да бъде лицензирана като летателна площадка и да бъде използвана за развитието на бургаски аероклуб, който да дава възможност за летателна практика.

  В бъдеще това може да бъде предпоставка в Индустриална зона „Равнец“ да се изгради предприятие за сглобяване на леки въздухоплавателни средства, както и безпилотни летателни апарати (дронове)“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.