Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:12Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Алпинистът Атанас Скатов: Вярата е в основата на успеха

  05-10-2018 0 576

  Снимка: burgas.bg

  Михаил КОЛЕВ

   

  Известният български алпинист Атанас Скатов представи в Бургас своята книга „Гашербрум“. Тя е част от поредицата "Над 8000 метра" и е третата поред след "Манаслу" и "Анапурна, Дхаулагири, Макалу". В основата на неговите книги са дневниците от експедициите на Скатов в Хималаите. В тях той проследява осъществяването на проекта си за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника (Хималайската корона на планетата) без консумация на храна от животински произход.

  Срещата на алпиниста с бургазлии се състоя в експоцентър „Флора“ и премина при сериозен интерес. Сливналията разказа своята история и как се е захванал с този спорт. Интересното е, че до 2012 година той не се е занимавал активно със спорт, но това не му пречи да стане първият българин, покорил седемте най-високи върха на всички континенти, както и да изкачи два пъти Еверест.

  „В основата на успеха е вярата. Ако някой ми каже: „Този връх е труден, няма да го изкача – значи той наистина няма да го изкачи“. Физическата и психическа подготовка също са от значение, а понякога трябва и късмет, защото невинаги времето ни позволява да постигнем своите цели докрай“, каза още Скатов.

  Той разкри, че най-голямата му мотивация е неговият син, защото иска да му даде личен пример и да му покаже, че всичко е възможно, въпреки трудностите.

  Следващата основна цел, която си е поставил българинът, е изкачването на връх Канчедзьонга, който е третият по височина в световен мащаб и изключително труден за покоряване.

  Скатов призна, че понякога му е било изключително трудно и е изпадал често в тежки ситуации.

  „Веднъж бях в Аляска, за да изкача връх Денали (6190 метра). Тогава още преди да е тръгнала експедицията се скарах с единия от организаторите и той ми отне разрешителното за изкачване. Нямах право да го изкача сам, защото не притежавах солово разрешително. Не ми оставаше нищо друго освен да се върна в България. Бях много разочарован, чаках с месеци за разрешително, а в последствие не успях да изпълня плана си. Казах си, че повече никога няма да стъпя в тази Америка“.

  Затова той обича, когато е възможно, сам да покорява върхове. Мотивацията му не спира и на по-късен етап той изкачва връх Денали самостоятелно.

  Няма да забрави и как на една от експедициите в Хималаите, живота си губят млад шерп и друг човек от групата. Скатов дори е запечатал на видео как самият той казва: „Никога вече няма да се катеря“. Но емоцията отминава и алпинистът продължава да следва мечтите си.

  Друг интересен факт е, че Скатов е първият българин-веган, който е изкачил Еверест. Той е и първият наш сънародник, стъпил на връх Чо Ою в Хималаите, без кислородна маска.

  Неговият съвет към всички алпинисти е, ако могат сами да покоряват върховете, които са си поставили като крайна задача. За в бъдеще самият той смята да не използва отново помощта на шерпи и кислородна маска.

  Преди повече от месец Скатов е стартирал кампания в своята фейсбук страница, с цел набиране на средства, които да му помогнат при следващи експедиции, които струват доста пари. Досега финансирането си го е набавял чрез спестявания или частни дарители.

  Самият алпинист разкри, че в социалната мрежа много хора му пишат и споделят, че той е в основата на тяхната мотивация. Присъстващи в залата също споделиха това мнение, че именно Атанас Скатов ги е вдъхновил и ги е накарал да си повярват.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder