Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:42Вторник

  17 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Аптеките с отпор срещу нови отчети към касата

  22-08-2019 0 368

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

   

           Аптеките не са съгласни с нови изисквания, които ги задължават да вписват допълнителни данни в електроните си отчети към Здравната каса, което от своя страна ще наложи преработка на софтуера им.

           В писмо на Българския фармацевтичен съюз, изпратено до шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев и до здравното министерство, се изразяват притесненията на гилдията от вменяваните им допълнителни задължения. Става дума за така наречения DataMаtrix код на опаковката на лекарствата. В схемите на електронните си отчети фармацевтите вече трябва да вписват въпросния код, наред с данни като продуктов код, срок на годност, партиден номер и сериен номер на лекарствата. Промените са във връзка с въвеждането на специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

           Аптеките досега предоставят на НЗОК данни за търговското наименование на лекарствените продукти, количество активно вещество, количество в една опаковка, партиден номер, уникален идентификационен номер на продукта по позитивния списък, както и специфична информация ПРУ и INN. “Изискуемата и предоставяна на НЗОК информация е изчерпателна“, настояват от Фармацевтичния съюз, като са  категорични, че според Наредбата не се изискват допълнителните данни за DataMаtrix код на опаковката на лекарствата, или така нареченият 2D-код.

           „За да се предоставят данни за 2D-кода за всеки лекарствен продукт, следва същите да се съхраняват в електронните масиви на аптеките след отпускането му, което изисква преработването на софтуера на аптеките. Това изискване на НЗОК не е нормативно определено и не е договорено с преговорния екип на БФС”, посочват в писмото фармацевтите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.