Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:07Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Атрактивното състезание „Писта Бургас“ започна

  14-10-2017 0 1406

  Снимка: Борислав Пенков

  Мащабното автомобилно състезание "Писта Бургас" започна на обновената улица „Крайезерна.

  Това  е петнадесетото издание на "Писта Бургас". Адреналина на публиката ще повишат с майсторското си каране 75 пилоти. Близо 40 от тях ще се впуснат в надпревара за възродената след десетилетия забвение Купа "Лада". Оказва се, че много българи обичат и продължават да ползват този масов соц автомобил, а на пистата ще видим тунинговани и изключително бързи представители на марката.

  За първи път, със съдействието на Община Бургас са осигурени и трибунки със седящи места за част от зрителите.

  Хората от публиката, които обичат да снимат, могат да изпратят най-добрите си кадри за участие в съпровождащия фото конкурс.

  "Писта Бургас"  се излъчва на живо онлайн в сайта www.pistaburgas.com, където можете да откриете подробна информация за логистиката на състезанието, пилотите и техните автомобили.

   Един от най-младите участници тази година ще е 18-годишният Иван Въчков. Днес Радко Петров му връчи символично съвсем наскоро издадената шофьорска книжка с неговото име. Въпреки младостта си, Иван е многократен картинг шампион, а вече и състезател в автомобилните GT4 серии. Той е едно от лицата на кампанията за безопасно шофиране, с която организаторите на "Писта Бургас" искат да повишат отговорността специално на начинаещите водачи. 

  История

  Началото на надпреварата е през далечната 2003 година, когато по повод празникът на град Бургас се организира открито състезание (Рали Никулден – 06.12.2003 г.). На събитието тогава участват редица от водещите пилоти в България. През 2004 година състезанието е изместено край детелината в квартал Сарафово и отново е открито. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия на Декември и отдалечеността на конфигурацията от града, надпреварата е гледана от десетки хиляди зрители. Така след успешната организация и невижданият до тогава интерес сред феновете в Бургас, на следващата година Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС), превръща състезанието, в кръг от националния шампионат на затворен маршрут.

  Регламент

  Този вид надпревари са автомобилни състезания провеждани на затворен път, специално изградени или пригодени за целта състезателни трасета чийто старт и финал се намира в една и съща точка. Състезанието протичат между два или повече автомобила, състезаващи се едновременно, на един и същи път като скоростта или изминатото разстояние в даден момент е определящ фактор за класиране. Състезанието се провежда на асфалтирано трасе, с автомобили отговарящи на приложение „Ж“, наредбата за провеждане на автомобилни състезания за съответната година на БФАС и специалния правилник за провеждане на състезания на затворен маршрут. Тези характеристики доближават шампионата до т.нар. „пистов шампионат“ в страните с развит моторен спорт. Поради тази причина се нарича условно „пистов шампионат“ (условно т.к. повечето трасета в България са част от републиканската пътна мрежа и не са специално изградени за целта състезателни писти).

  СЪСТЕЗАТЕЛНИ СЕРИИ

  Автомобилите, които участват са разделени в три серии според работния обем на двигателя и други спецификации.

  Състезателни серии

  Серия „СПОРТ“ – Автомобили с работен обем до 1600 куб. см. и минимално тегло 850 кг. (без турбо)
  Серия „ТУРИНГ“ – Автомобили с работен обем до 2000 куб. см. минимално тегло 900 кг. (без турбо)
  Серия „МАКСИ“ – Автомобили с работен обем над 2000 куб. см. минимално тегло 1150 кг. (с турбо)

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder