Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:00Петък

  24 Ноември 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Атрактивното състезание „Писта Бургас“ започна

  14-10-2017 0 510

  Снимка: Борислав Пенков

  Мащабното автомобилно състезание "Писта Бургас" започна на обновената улица „Крайезерна.

  Това  е петнадесетото издание на "Писта Бургас". Адреналина на публиката ще повишат с майсторското си каране 75 пилоти. Близо 40 от тях ще се впуснат в надпревара за възродената след десетилетия забвение Купа "Лада". Оказва се, че много българи обичат и продължават да ползват този масов соц автомобил, а на пистата ще видим тунинговани и изключително бързи представители на марката.

  За първи път, със съдействието на Община Бургас са осигурени и трибунки със седящи места за част от зрителите.

  Хората от публиката, които обичат да снимат, могат да изпратят най-добрите си кадри за участие в съпровождащия фото конкурс.

  "Писта Бургас"  се излъчва на живо онлайн в сайта www.pistaburgas.com, където можете да откриете подробна информация за логистиката на състезанието, пилотите и техните автомобили.

   Един от най-младите участници тази година ще е 18-годишният Иван Въчков. Днес Радко Петров му връчи символично съвсем наскоро издадената шофьорска книжка с неговото име. Въпреки младостта си, Иван е многократен картинг шампион, а вече и състезател в автомобилните GT4 серии. Той е едно от лицата на кампанията за безопасно шофиране, с която организаторите на "Писта Бургас" искат да повишат отговорността специално на начинаещите водачи. 

  История

  Началото на надпреварата е през далечната 2003 година, когато по повод празникът на град Бургас се организира открито състезание (Рали Никулден – 06.12.2003 г.). На събитието тогава участват редица от водещите пилоти в България. През 2004 година състезанието е изместено край детелината в квартал Сарафово и отново е открито. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия на Декември и отдалечеността на конфигурацията от града, надпреварата е гледана от десетки хиляди зрители. Така след успешната организация и невижданият до тогава интерес сред феновете в Бургас, на следващата година Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС), превръща състезанието, в кръг от националния шампионат на затворен маршрут.

  Регламент

  Този вид надпревари са автомобилни състезания провеждани на затворен път, специално изградени или пригодени за целта състезателни трасета чийто старт и финал се намира в една и съща точка. Състезанието протичат между два или повече автомобила, състезаващи се едновременно, на един и същи път като скоростта или изминатото разстояние в даден момент е определящ фактор за класиране. Състезанието се провежда на асфалтирано трасе, с автомобили отговарящи на приложение „Ж“, наредбата за провеждане на автомобилни състезания за съответната година на БФАС и специалния правилник за провеждане на състезания на затворен маршрут. Тези характеристики доближават шампионата до т.нар. „пистов шампионат“ в страните с развит моторен спорт. Поради тази причина се нарича условно „пистов шампионат“ (условно т.к. повечето трасета в България са част от републиканската пътна мрежа и не са специално изградени за целта състезателни писти).

  СЪСТЕЗАТЕЛНИ СЕРИИ

  Автомобилите, които участват са разделени в три серии според работния обем на двигателя и други спецификации.

  Състезателни серии

  Серия „СПОРТ“ – Автомобили с работен обем до 1600 куб. см. и минимално тегло 850 кг. (без турбо)
  Серия „ТУРИНГ“ – Автомобили с работен обем до 2000 куб. см. минимално тегло 900 кг. (без турбо)
  Серия „МАКСИ“ – Автомобили с работен обем над 2000 куб. см. минимално тегло 1150 кг. (с турбо)

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65077
  gbp Британска лира GBP 2.19744
  chf Швейцарски франк CHF 1.68417
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.