Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:50Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Авторка на исторически романи представя нова книга

  06-09-2017 0 1340

  Снимка:

  Соня Кехлибарева

  Творческата биография на писателката и журналистката Неда Антонова е богата. Автор  на романи, повести, разкази, пиеси, есета. Превеждана на френски, руски, полски, чешки езици. Най-четени са историческите й романи. Бургас посрещна Неда в края на август, придружена от Румен Леонидов, издал последната й книга „Любовта и смъртта на първия след Бога”. Домът на писателя се оказа малък да побере почитателите на писателката. В представянето на романа Леонидов сподели, че Неда Антонова е дръзнала да отговори на важни въпроси около съдебния процес през 1973 год. и смъртта на Васил Левски, вълнували всеки българин: „Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други? Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? Слава Богу, най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“

  Авторката задълбочено проучва малко известни документи от съдебния процес, умело ги вплита в повествованието на романа. Наред с тази нишка тя проследява и любовната драма, и трагичната самота на Апостола. Книгата, издадена от издателство „Факел”, излиза точно във времето, когато честваме 180 години от рождението му.

  Неда Антонова в момента живее и твори в Търговище. Тя сподели, че е подготвила да изнесе няколко открити урока пред учениците в града, на които да разкаже за малко известни моменти от живота на Васил Левски.

  Бургазлии успяха да си купят от книгите на Антонова, излезли през последните години, радващи се на читателски интерес и разкриващи образите на няколко жени : „Царица Елеонора”, „ Съвършената Стойна Преподобна”, „Негова любима” (за Венета Ботева).

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder