Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:47Събота

  23 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 21° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Авторка на исторически романи представя нова книга

  06-09-2017 0 794

  Снимка:

  Соня Кехлибарева

  Творческата биография на писателката и журналистката Неда Антонова е богата. Автор  на романи, повести, разкази, пиеси, есета. Превеждана на френски, руски, полски, чешки езици. Най-четени са историческите й романи. Бургас посрещна Неда в края на август, придружена от Румен Леонидов, издал последната й книга „Любовта и смъртта на първия след Бога”. Домът на писателя се оказа малък да побере почитателите на писателката. В представянето на романа Леонидов сподели, че Неда Антонова е дръзнала да отговори на важни въпроси около съдебния процес през 1973 год. и смъртта на Васил Левски, вълнували всеки българин: „Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други? Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? Слава Богу, най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“

  Авторката задълбочено проучва малко известни документи от съдебния процес, умело ги вплита в повествованието на романа. Наред с тази нишка тя проследява и любовната драма, и трагичната самота на Апостола. Книгата, издадена от издателство „Факел”, излиза точно във времето, когато честваме 180 години от рождението му.

  Неда Антонова в момента живее и твори в Търговище. Тя сподели, че е подготвила да изнесе няколко открити урока пред учениците в града, на които да разкаже за малко известни моменти от живота на Васил Левски.

  Бургазлии успяха да си купят от книгите на Антонова, излезли през последните години, радващи се на читателски интерес и разкриващи образите на няколко жени : „Царица Елеонора”, „ Съвършената Стойна Преподобна”, „Негова любима” (за Венета Ботева).

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.