Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:11Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтос кандидатства с проект за уникален мечкарник/Вижте как ще изглежда той/

  03-05-2018 0 6257

  Снимка:

  Ето как ще изглежда клетката на айтоските мечки, ако бъде финансиран проектът по Програма «ИНТЕРРЕГ»

   

  „Тропическа гора" с аквариум - езеро за риби, терариум и аудио-визуални ефекти, а в центъра - екзотична сграда с форма на ротонда с озеленен покрив. Звучи невероятно, но така ще изглежда новата клетка за мечки в Зоопарк - Айтос, ако бъде одобрен проектът, с който Община Айтос кандидатства за финансиране по Втората покана на Програма «ИНТЕРРЕГ» по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020.

  Програмата дава възможност за дребномащабни инфраструктурни инвестиции в сътрудничество с партньорска организация от турска страна. Целта е укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазване на природата и устойчивия туризъм. Дирекция по горите и водите - Одрин е новият партньор, с който Общината кандидатства по Втората покана на Програмата за ТГС за финансиране на първия етап на общински проект „Реконструкция, обновяване и разширяване на Зоопарк – град Айтос“.

  Според описанието в частта „Архитектура", голямата цел е преместване  местообитанието на мечките в по-просторна зона. Това ще се случи чрез цялостно моделиране на терена, изграждане на подпорни зидове и декоративни мостове, с които да се осигури безпрепятствено наблюдение на животните в естествената им среда. В „мечкарника" е проектирано помещение за презимуване на мечките, помещение и коридор за изолацията им. Ще бъде изграден Образователен център, амфитеатрално разположен, с панорамни стъкла към водна площ и основното пространство за местообитание на мечките. Зоната, която ще обитават мечките, ще е разделена на три части - всяка от тях ще има естествен водоем. В зоната са предвидени декоративни алпинеуми - скални масиви, сухи дървета и други декоративни елементи. В околовръст ще е проектиран ивичен фундамент, върху който се монтира метална конструкция, над която има предвидено покривно остъкляване.

  Предпазните огради ще са от метални решетки - пана с височина 4-5 м, завършващи с кльон, на чийто връх, през 20 см, ще има три реда електропастири.

  Предназначението на съществуващата клетка за мечки ще бъде сменено и ще се наложи демонтирането на сегашните метални конструкции.

  Проектът на Община Айтос за Зоопарка ще се реализира поетапно. Останалите два етапа, за които ще се търси финансиране, включват изграждането на местообитание за копитни животни, разширяване на затвореното и отвореното пространство за маймуните, изграждането на декоративни озеленени кътове и водни площи, предназначени за обитаване на водоплаващи птици. Предвидени са санитарно-битови помещения, тоалетни за посетители, ветеринарен кабинет с амбулатория, кухня и склад за хранителни продукти за животните и др.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder