Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:27Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтоският род Кавръкови с двама световноизвестни художници - баща и син

  22-07-2018 0 1475

  Снимка: На откриването на самостоятелна изложба на Росен Кавръков в галерия „Пагане" - София - 2014 г.

  Въпреки издадените в различни години няколко истории на град Айтос, все още летописите са длъжници към известните айтоски фамилии. Поради недостатъчно информация, малко са и публикациите на тази тема в местния печат. В този брой Ви предлагаме подробности за живота на двама от представителите на старата айтоска фамилия Кавръкови – баща и син, Янаки и Росен. И двамата – световноизвестни художници. НП благодари на техните родственици – майката и дъщерята Стефка Фотева и Мария Петрова за информацията, с която можем да осветлим живота на двама достойни и даровити мъже с айтоски корен.

  Янаки Кавръков (1945-2002 г.)

  Хармонията между талант и характер

  В историята на всеки град има личности, които трябва да се знаят и помнят от поколенията. Такава айтоска личност, която благодарение на дарованието си стана известна далеч зад пределите на България, е художникът Янаки Иванов Кавръков. Истината изисква да кажем, че той спада към онази категория хора, за които най-точното определение е неповторими, единствени, уникални с хармонията между талант и характер. Художникът, наложил се като световна величина, за съжаление вече не е между живите. През 2002 година смъртта  го покоси на 56-годишна възраст.

  Кой е Янаки Кавръков? Роден е в Айтос в семейството на Иван и Марийка Кавръкови на 26 февруари 1945 година. Той е третото дете в семейството, има две сестри – Тиха, която живее в Бургас и Петя – в Луковит. В автобиографията си художникът пише: „… Що се отнася до ролята на семейството ми, за да стана художник, то заслуга за това има единият ми дядо – този по майчина линия. Беше грънчар, т.е. художник-керамик и то доста известен в района…” Става дума за дядо Стойко Атанасов Орлов – баща на майка му Марийка и на грънчарите Фоти и Никола Орлови.

  „Баща ми пък – Иван Кавръков, беше обущар. Той измисляше модели на обувки в обущарската кооперация, т.е. бил е своего рода дизайнер-художник, приложник. Едната от сестрите ми – Тиха, рисуваше добре и аз се опитвах да й подражавам и струва ми се, че от там тръгна моята страст към рисуването.”, пише още художникът.

  До осми клас Янаки учи в Айтос, след което завършва четиригодишен техникум по каменно обработване в село Кунино, Врачанско. От 1965 до 1967 година е в казармата в Айтос. Там доказва уменията си да рисува и след казарма вече е студент по архитектура. Завършва успешно първата година, но призванието му на художник надделява и по собствена воля, през следващата учебна година Янаки е вече студент в Художествената академия в София, която завършва през 1973 година.

  Установява се в Стара Загора, където години наред името му е символ на изключителен талант. Картините му представят България в десетки престижни европейски галерии за изкуствата. От 1974 година Кавръков участва във всички общи изложби у нас и в много изложби в чужбина. През 1980 година заминава за Хасково като творчески секретар на тамошната група на художниците. Това е и най-дейният му период. През 1984/ 1985 година има успешни изяви в Дамаск, Делхи, Луанда, Карлови вари. Негови творби се намират в Музея на руските художници – Москва, в Кошице и Братислава, в Националната художествена галерия в София и в галерии в цялата страна. През 1988 година Кавръков става носител на „Гран при” от Международното биенале по живопис в Кошице, Словакия. В три последователни години той е поканен да представи изкуството си в Ангола, Сирия, Индия, Австрия и Чехия.

  През 1986 година се завръща в Стара Загора като уредник в Художествената галерия и преподавател в Школата по изобразително изкуство. Превръща една каменна къща в село Змеево в ателие и там намира светая светих на въображението си. За него творчеството не е просто работа, а начин на живот.

  „Интуитивно долавяната красота и първична сила в природата, в нейните изконни форми – море, суша, въздух, у родения в Айтос художник, се съпровожда и от онази нравствена извисеност, която е предимство на живеещите в постоянен досег с природата…”, пише за творчеството на Кавръков критикът Кирил Попов.

  След смъртта на Янаки Кавръков, проф. Марин Добрев пише в централен ежедневник пространна статия, в която искрено се възторгва от таланта му: „Янаки Кавръков можеше да се радва на всичко, което носи вътрешна красота – от лъча на слънцето, минаващ през листото, до топлината на човешката обич. Вълнуваше се от всичко истинско, което талантът може да извае – от овчарската гега до иконата. Там, в ателието, смъртта го прибра отвъд картините…”

  По повод 70 години от рождението на Янаки Кавръков, през 2015 година, в Градската художествена галерия в Стара Загора е открита изложба „Пътят към картината" с 42 живописни произведения от различни периоди на творчеството му. Пак тогава са изложени и 67 негови рисунки, които показват пътя от творческия замисъл до завършената картина.

  Росен Кавръков:

  Достоен син и ученик

  Със своята енергия, с чара и таланта си, Янаки Кавръков е успял да привлече за голямото изкуство сина си – Росен Кавръков, който днес, според водещите специалисти и ценители, е един от най-талантливите млади български художници.

  Кавръков младши е на 43 години. През февруари т.г. той нареди изложба с картини на баща си - „Легенди", с която почете 73-та годишнина от рождението на Янаки Кавръков. „Баща ми имаше един голям плюс - никога не спираше да се развива. Всяка негова картина е и алегория на човешката същност“, казва днес за своя родител и учител Росен Кавръков.

  Роден е на 12 октомври 1975 година в Казанлък. Той е не само син, но и ученик на Янаки Кавръков, председател е на Съюза на българските художници – Стара Загора. Прави серия самостоятелни изложби в София, Стара Загора, Бургас, Хасково и други градове. Има изложби зад граница. Негови картини вече са притежание на колекционери в страната и чужбина. През юли 2017 година Кавръков е един от авторите на изложбата „Срещи“ от „Великолепната Петорка" млади художници на Стара Загора.

  НП благодари на родственицата Стефка Фотева за информацията и съдействието.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder