Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:07Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтоският зоопарк е готов за зимата

  16-11-2018 0 657

  Снимка: НП

   

  Гудзила пие вода от чаша, мечките закусват хамбургер с мармалад

   

  Хубаво е, че тази година зимата закъсня, животните са на слънце във външните клетки и гостите на зоопарка са много, радва се управителката Росица Златева. Нещо повече - през дългото циганско лято шефката на Зоопарк - Айтос и екипът й имаха достатъчно време да подготвят айтоската менажерия за тежки зимни условия, и да гарантират комфорт на зоопитомците си още при първия сняг.

  „Освен жеста на земеделските кооперации, които всяка година след жътва ни даряват зърно, Зоопаркът е запасен с всички видове храни за зимата, защото животните имат различни хранителни навици. Да вземем маймуните - зелената морска котка например, е вегетарианка. Менюто й включва зеленчуци, царевица, зърно, докато за павианите трябва да има протеини в дажбата. Приготвяме им месно меню - подходящи гранули, варени пилешки или патешки фенери. Като цяло, през късната есен дажбите за всички животни са завишени, за да са по-стабилни и да преживеят по-леко студовете", разказва още Росица Златева.

  И месото за мечките предварително се обработва и никога не се предлага в суров вид. Любимият им обяд е пилешки бульон с хляб. За закуска -  всеки от мечоците получава хамбургер с мармалад. Технологията е простичка -  хлябът се разрязва по средата и се намазва със сладката смес. Екстра към следобедното мече меню е шербетът.

  „Фактът, че нашите мечки заспиват през зимата показва, че са натрупали необходимото количество хранителни вещества и мазнини и не са гладни. Паднат ли температурите, двете заспиват дълбоко, само най-малката Роси, чуе ли тракането на кофи, сънена става, за да похапне", разказва с усмивка управителката.

  Само маймуните, като най-топлолюбиви, вече са на полузимен режим. Температурата във вътрешната им клетка не трябва да пада под 20 градуса, затова там нощем палят печката с дърва. А когато застудее, печката бумти 24 часа в денонощието. Вратата на вътрешното помещение обаче никога не се затваря, идеята е животните да живеят и да растат на воля - да излизат на въздух когато сами пожелаят.

  Голяма атракция за айтоския зоопарк са и животните, които се разхождат и летят из зооалеите - зайци, декоративни кокошки, пауни, гълъби. Част от тях са дарени от граждани, други са без майки и растат свободно край служителите. „За всички животни и птици на свобода залагаме храна на определени места. Така се привързват към зоопарка, не бягат и се размножават на спокойствие. Случвало се е през лятото - незнайно откъде изкачат по няколко малки зайчета," смее се Златева.

  Така на свобода растат и двамата любимци без майки - муфлончето Марта и виетнамското прасенце с гръмко име Гудзила, което вероятно тежи не повече от половин килограм. Златева разказва, че отгледали муфлончето от бебе. Голяма част от храните и медикаментите купували от хуманна аптека - хранили го с бебешко мляко, в добавка - коластра на хапчета. Сега извели на свобода и муфлонче-момченце, за да си има Марта другарче. И разбира се, с надеждата - да бъдат двойка, когато стане време за размножаване.

  Що се отнася до Гудзила, оказва се, че черно-бялото прасенце е най-възпитаният екземпляр сред свободно живеещите в зоопарка - не пие вода откъде да е. Когато ожаднее, Гудзила започва да грухти неистово до чешмата, докато не й поднесат водата... в чашка. Ако дозата не й е достатъчна - грухтенето продължава. И всичко това - без някой да е направил даже и половин опит да дресира прасето.

  И двойките коне и понита са сред любимците на посетителите, и най-вече - на децата. Достатъчно количество ечемик, овес и сено са приготвени за тях през зимата, категорична е Златева. От нея научихме още, че наскоро пристигнал ветеринар чак от Варна, специално, за да им постави противогрипна ваксина. Варненският специалист по конете обстойно прегледал и женското пони, за да е ясно, дали двойката Вихър и Габи може да се сдобие с бебе-пони. Габи била наред, просто трябва търпение и още една година, за да порасне.

  В средата на ноември управителката, зоослужителите и питомците им в айтоския зооопарк се радват на хубавото време, на свежата зеленина, на добре поддържаните цветни алеи и на усмихнатите лица на посетителите. И въпреки че Зоопаркът е съвсем готов за зимата, всички се надяват тя още малко да се позабави....

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder