Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:49Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Айтозлия урежда изложбите на тракийското изкуство в Япония и в САЩ

  02-09-2018 0 1573

  Снимка:

  Проф. Иван Маразов чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ, Русия

   

  Малко са айтозлии, които знаят, че първият носител на наградата за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол", е роденият в село Пирне, община Айтос, проф. д.и.н. Иван Маразов - траколог, културолог, изкуствовед, преподавател, член на Флорентинската академия „Медичи". През 2012 г. проф. Маразов е удостоен със званието „Почетен професор на Нов български университет за дългогодишната му работа за изработване и утвърждаване на програмите на департамент „Изкуствознание и история на културата“.

  „Известен е с широтата в разбиранията си за изкуството и с постоянната вдаденост в разнородните форми на изкуствоведската работа. Колегите му знаят, че не е кабинетен учен, потопен в историческото време на дълбоката древност, пишещ много и дебели книги. Да, книгите му са много. Но и в статиите, в критическите му отзиви личи човешка и лична емоционална отзивчивост, без която добрата хуманитарна наука не може да съществува. Въпреки опитите в политиката, проф. Иван Маразов е преди всичко учен и изключителен познавач на тракийската цивилизация, култура и изкуство", пише за него изкуствоведът Дора Каменова.

  Неговият баща Руси Маразов до последния ден на своя живот беше сътрудник и приятел на вестник „Народен приятел". За съжаление, след като загуби родителите си, проф. Иван Маразов рядко се завръща в Айтос.

  Тази година проф. Маразов навърши 76 години. Роден е на 15 март 1942 г. в Пирне. Завършва изкуствознание в Института „Репин“ в Ленинград през 1967 г. Оттогава работи като научен сътрудник в Института по изкуствознание към БАН, а от 1988 до 1991 г. е негов директор. Между 1969 и 1989 г. е заместник-главен и главен редактор на списание „Изкуство“. В периода 1990–1991 г. е редактор на международното сп. „Orpheus“. От 1985 г. е организатор и редактор на семинара „Мит-изкуство-фолклор“, отговорен за уреждането на изложби на тракийското изкуство в Япония и в САЩ, преподавател в Нов български университет, департамент „История на културата“, и негов ръководител от 1995 до 2006 г.

  През 1976 г. защитава дисертация на тема „Изображението на човека в тракийската торевтика през V-IV в. пр. н.е.“ и става доктор по изкуствознание, а през 1987 г.- доктор на науките. Носител е на наградата на СБХ за критика - 1975 г., за изкуствознание – 1985 г., и на наградата на БАН за изкуствознание – 1996 г. Член е на Флорентинската академия „Медичи“ от 1988 г. През 2011 г. става първият носител на годишната награда за принос в изучаването на тракийската култура „Александър Фол“.

  Автор е на значими трудове, между които „Мит, ритуал и изкуство в древна Тракия", „Тракийският воин", студии за известни художници, има множество издадени у нас и в чужбина книги на тема културата и митологията на траките. Чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ, Русия.

  Проф. Маразов е министър на културата в правителството на Жан Виденов (1996–1997). През 1996 г. е кандидат за президент. Днес е обичан от студентите професор, ценен у нас и в чужбина учен-траколог и познавач. В много чуждестранни трудове присъства като известен автор. „С Иван Маразов бяхме заедно в Париж. Цялото си свободно време той прекара в книжарниците," казва в спомените си вече покойният  Георги Михайлов.

  Отношението на проф. Иван Маразов към книгата, към културното съзидание у нас не е прекъсвало. На 76, той се радва на изключителна популярност в научните среди у нас и в чужбина. Изключителен ерудит, най-яркият представител на успелите в науката личности от Айтоския край.

  НП

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder