Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:48Понеделник

  19 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Айтозлията Емил Кръстев готов да подобри европейския рекорд по вдигане на щанги от лежанка

  02-08-2019 0 977

  Снимка:

  Правнукът на д-р Кръстев е шампион в два силови спорта

   

  Емил Кръстев от Айтос е Републикански шампион по културизъм и силов трибой. На 21 години вече е научил нещо много важно - че шампион не се става лесно. Режимът, лишенията и огромните тежести не го плашат, защото има  ясна цел - Европейската титла.

  - Емиле, здравей! Какви ли не състезатели и шампиони имаме в Айтос, но признавам, до този момент, дори не съм подозирала, че имаме шампион по културизъм и силов трибой. Правнук си на вече покойния и много известен и уважаван в Айтос д-р Кръстев. Кажи ми повече за себе си?

  - Да, правнук съм на д-р Кръстев. За жалост, родил съм се след неговата кончина. На 21 години съм, родом съм от тук, все още живея тук, при родителите си. Студент съм, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия", трети курс в Университета „Проф. Асен Златаров" - Бургас. Остава ми една година да се дипломирам, а след това - магистратура, избрал съм „Спорт и здраве , кинезитерапия".

  - Как най-общо могат да бъдат наречени двата спорта, с които се занимаваш - културизъм и силов трибой?

  - Двата спорта са съвсем различни. При културизма се гледа най-вече визията и пропорцията на мускулите. Позираш така, че да изпъкнат най-много мускули и да покажеш най-добрата си форма, а при силовия трибой е главно сила - или вдигаш щангата, или не.

  - Нещо като конкурс за красота. Кога започна да се занимаваш с културизъм?

  - Да, нещо такова. С културизъм се занимавам от 2015 година. Започнах съвсем не на сериозно. Имах приятел от нашия град - подготвяше се за състезание и на мен ми хареса. Запалих се, започнах да тренирам по-сериозно, да се храня по определен начин. С една дума, започнах да живея на строг режим. Бях в ХІ и ХІІ клас, съчетавах работа и тренировки с училището. Тренировките бяха по две на ден, нямах и минута свободно време.

  - Кога беше първото ти състезание по културизъм и какъв беше резултатът?

  - През април 2016 година беше първото ми състезание по културизъм. Беше за юноши до 18 години в Пловдив, класирах се втори.

  - Какво се случи след този безспорен за теб успех?

  - Починах си една година, за да мога да натрупам повече мускули и през септември 2017 година се явих на национален турнир в Бургас. Класирах се на седмо място. Само една седмица по-късно, отидох в София, на Републиканския шампионат. Състезанието беше за мъже, бях по-малък на години от всички състезатели. Класирах се на първо място и станах Републикански шампион по културизъм в категорията си.

  - Бил си шампион по културизъм, но избираш да се занимаваш със силов трибой?

  - От 2013 година, когато ми беше първото състезание, имам страст към силовия трибой, към големи тежести и щангите. Затова реших да се пробвам в този спорт отново. И двата спорта развиват мускули, но целите са различни. И двата спорта не са леки, но нагласите са различни - защо ти са мускули, ако не можеш да вдигнеш големи тежести?! И двата ми харесват, но силовия трибой надделява...

  - Какво се случи след като завоюва шампионската титла по културизъм?

  - След последното състезание по културизъм, това беше преди година и седем месеца, започнах да се занимавам основно със силов трибой - от януари 2018 година и до днес. За това време напредвах силово много бързо. В България има много състезания по силов трибой, провеждат се на два три месеца, има и повече участници. Дори през юни тази година състезанията бяха три-четири. Аз се състезавам в категория до 93 килограма, младежи до 23 години.

  - Кой е твоят първи треньор?

  - Бях много малък, когато започнах да тренирам на лостове. Това е някъде 2011 - 2012 г. И още когато влязох в залата, която Красимир Кондов държеше тогава, той ми каза: Дай да те подготвям за състезание. Така се зароди идеята да започна със силовия трибой през 2013 година, когато беше и първото ми състезание.

  - За кой клуб се състезаваш сега?

  - В Айтос навремето имаше Клуб „Атлас", но тъй като вече няма такъв клуб, състезавам се за Клуб „Сила Тунджа" - Ямбол.

  - За какво се готвиш - да станеш републикански шампион по силов трибой?

  - Да, и още по-голяма е амбицията ми да отида на Европейското първенство в Литва, в края на месец ноември тази година.

  - Към каква тежест се стремиш сега?

  - Стремя се да бия Европейския рекорд от лежанка, който е 203 кг. Аз в момента правя 205 кг. До Европейското има пет месеца, надявам се да го подобря. Имам големи амбиции, напредвам супербързо, за разлика от някои, които се занимават с този спорт от 7-8 години. Не омаловажавам труда им, но истината е, че имам огромен напредък за много по-малко време.

  - А какъв е начинът да отидеш на Европейското?

  - Ако попадна в тройката на Републиканското.

  - А има ли Републиканско, преди Европейското?

  - Да, има, то ще е на 14 септември тази година в Хасково. Подготвям се и за него. Но главната ми цел е Европейското в Литва.

  - А какъв е републиканският рекорд от лежанка?

  - 202.5 кг.

  - Имаш ли треньор?

  - Да, казва се Росен Пеев, от Горна Оряховица. Той е по-напреднал в тази сфера, реши да ми помогне, за което му благодаря.

  - Как минава един летен ден на Емил Кръстев? Нонстоп ли тренираш?

  - Не - тренировките ми отнемат два-три часа. През останалото време съм се заел да тренирам хора, персонален треньор съм. Тренирам айтозлии тук, в две-три зали, тренирам хора и онлайн. Поддържаме връзки, давам съвети за хранене, тренировка, сън и т.н.

  - Какво е менюто ти?

  - Всеки ден - месо - телешко, пилешко със зеленчуци, яйца, плодове, извара.

  - Подкрепят ли те близките?

  - Не много, те са прагматични хора. Радват се, когато успявам, но не одобряват съвсем това, с което се занимавам. Логично, искат да наблягам на ученето.

  - А как си с ученето?

  - Добре, нямам проблеми, взел съм си всички изпити.

  - Ти си добър пример - не пиеш, не пушиш, водиш здравословен начин на живот. Влияе ли се приятелското ти обкръжение от тези твои качества?

  - Да, имам такъв приятелски кръг. Имам приятели с амбиции да се състезават, и аз им помагам. В момента подготвям трима състезатели, които след шест седмици ще излязат на Републиканското първенство. Едното момче е от Айтос.

  - Какво ти струва този спорт?

  - Ако ме питате от финансова гледка точка, за този спорт се дават не малко пари за храна, екипировка за вдигане, която е много скъпа и специална за силовия трибой.

  - Какво би посъветвал по-малките от теб, които искат да се занимават със силови силов спорт?

  - Ако диетичният ви план не е достатъчно добър, то тренировките ви никога няма да доведат до желаните резултати, без значение колко усилено работите. И това изобщо не е преувеличение. И най-перфектната тренировъчна програма ще се провали, когато хранителният ви режим не съответства на целите ви. Тоест, главното е режимът и достатъчният сън и почивка. Трябва да имаш цел и да не се разпиляваш.

  - Посягал ли си към стероиди?

  - Взимам добавки, които са витамини, и които не мога да си набавя в достатъчно количество от храната, омега 3. Във всички по-сериозни състезания има допинг контрол, който трябва да си платиш. Проверяват дали взимаш стероиди, защото те подобряват постиженията. Не бих посегнал към тях - много са опасни, пристрастяваш се, взимаш още и още, а спреш ли ги - сваляш  много килограми и губиш форма.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.14848
  chf Швейцарски франк CHF 1.80194
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.