Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:26Неделя

  18 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Баби от село Момина църква ще покажат традиционни занаяти на „Божура“

  18-05-2018 0 1856

  Снимка: faragency.bg

  99 са записаните участници във фолклорния събор

  За първи път турски състави ще гостуват на събитието

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Баби от средецкото село Момина църква ще покажат традиционните си занаяти по време на националния фолклорен конкурс „Божура“. Това заяви на пресконференция Лазар Налбантов, директор на ОДК-Средец.

  „Те определено ще са нещото, което е ново тази година и смятаме, че ще е интересно. Традиционните за селото занаяти, които ще покажат са плетене на чорапи, предене и други. Това са тихи занимания, които по никакъв начин няма да пречат на атмосферата на конкурса“, каза Налбантов.

  Кметът на Община Средец Иван Жабов пък разкри, че една от най-известните български фолклорни певици Калина Вълчева ще участва в гала концерта. „Няма значение, че е от добричкия край, тя е доказано име и заслужава вниманието“, заяви с усмивка градоначалникът.

  Другата приятна изненада за конкурса тази година ще е гостуващ състав от Турция от град Визе. „Това е смесен състав, а евентуално, ако не успеят може да дойде друг на тяхно място. Накрая може да дойдат и двата състава“, обясни Налбантов.

  Той поясни още, че и тази година ще се присъди приз „Комня Стоянова“ за песен изпълнена от нейния репертоар. Съюзът на тракийските дружества пък ще връчи приз за най-добра тракийска песен, тъй като освен странджански, в конкурса участват и тракийски песни. Награда от кмета за заслуга ще получат именно от Съюза на тракийските дружества за заслуги през годините към „Божура“ като един от основните партньори. Миналогодишната награда получи НЧ „Пробуда“ 1897, които също са един от стълбовете на конкурса. Приз „Фолклорен венец“ ще се даде на най-доброто изпълнение от музикант или изпълнител.

  99 са до момента записаните участници и преобладават основно хора от Бургаския регион. „Имаме обаче и участници от Варна, Пловдив, Белослав, Ямбол. То затова е и с национален статут конкурса“, поясни Налбантов.

  Журито, което ще оценява изпълнителите е с председател професор Петър Чапкъров, а в него влизат още: Ваня Монева, Янка Рупкина, Манол Михайлов и други.

  Петя Шиварова, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Пробуда“ 1897 каза,  че когато през далечната 93-а година беше модерно да се разваля всичко комунистическо, в Средец са решили да градят.

  „В началото „Божура“ не бе национален конкурс. Намерихме финансови партньор в лицето на Община Средец и Съюза на тракийските дружества. По това време и Петрова нива бе в забвение, защото отричахме всичко. С финансовата подкрепа успяхме да станем национален събор. При нас живеят четири етнографски групи и ние даваме шанс на всеки за изява. През годините и роми и турци и каракачани са взимали участие в „Божура“, поясни тя.

  Шиварова продължи с думите, че за хората от Средец е важно този конкурс да продължи да съществува, защото е трансфер между миналото и бъдещето. За това тя изказа дълбоката си благодарност към Община Средец и кмета Иван Жабов за продължаващата подкрепа.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder