Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:56Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Българи от третата възраст атакуват остров „Света Анастасия“

  01-10-2018 0 951

  Снимка:

  Пенсионери от Ямболско гостуват на остров „Света Анастасия“. Част от тях признават, че за първи път виждат морето.

  Есента е сезонът за екскурзии на третата възраст. Вече няколко групи са получили своите сертификати от бургаската забележителност и други продължават да се записват за морското приключение. Управата на Острова се моли за добро време, за да могат да пътуват корабчетата. Планирано е да се приемат туристи до края на октомври.

  У нас вече започва да се налага и един друг образ на пенсионера, извън този на старците, броящи си с треперещи ръце стотинките, или пък на онези скръндзи, които подлъгани от ало-измамниците хвърлят през тераси и прозорци хилядарки. Това най-добре се усеща в края на лятото, когато времето е благодатно да се пътува.

  „Когато всички напуснаха селата и пенсионерите вече са в градовете, когато няма какво да се прави - се пътува. От София например специално правят екскурзии, а и от много градове от вътрешността на страната. Да не забравяме и това, че има и пенсионери с възможности“, споделя наблюденията си управителят на остров „Света Анастасия“ Павлин Димитров.

  За онези възрастни хора, които за първи път се докосват до морето, Димитров разказва: „Те са хора със страхотен дух, емоционални, открити, весели. По време на цялото пътуване с корабчето пяха, възхищаваха се. Не са като младите, забили нос в телефона. Хубаво е да се пътува с тях“, разказа Димитров.

  По негови думи вече и в България има пенсионери, които са разчупили старите догми, че трябва да си седят у дома и да отглеждат картофи. „Имаме заявки за гостуване на Острова от такива групи, като тези от Ямболско. Преди това, един туроператор ни доведе и три-четири групи от по 100 човека пак от малки населени места, сред тях имаше възрастни хор, а също така и ромчета. Те също без притеснение споделяха с нас, че за първи път виждат морето. Но всички опитаха и от кухнята ни, макар да не им е съвсем евтино. Но пък те си го казваха: „Един път сме дошли тука, трябва да опитаме и от храната“, продължава Димитров.

  Освен това има млади пенсионери, които имат и по-добри финансови възможности и които в края на сезона се отдават на пътувания в страната и една от дестинациите им е Бургас. „Благодарение на такива млади пенсионери ние пък изкарахме и туристическия си сезон, защото тази година добре, че ни помогнаха колежките от ученическото хранене. Те отделиха по два месеца в най-силния сезон да ни помогнат на Острова и ако не бяха те, нямаше как да се справим. Давам го като пример, защото тези хора - работещи пенсионери, които са изкарали едни пари, след това ги дават за удоволствието да пътуват из страната, да посетят интересни места“, дава пример Димитров.

  От Туристическия информационен център в Бургас допълват думите на управителя на Острова, че има заявки за предварителни резервации на групи от вътрешността на страната от Ямбол, Сливен, Стара Загора, Варна, Омуртаг, Харманли, като основно групите са пенсионерски. Освен хората от третата възраст, голям интерес има към Острова и на групи от хора с увреждания. Последно заявка е направила такава група от Добрич.

  Естествено интерес има и от страна на чужденците. От Холандия няколко семейства, от Германия също, четири семейства от Израел, фамилии от Латвия са посетили остров „Света Анастасия“ през септември.

  Статистиката на Туристическия информационен център в Бургас сочи, че извън летния туристически сезон в града преобладават туристи от Германия, Израел, Полша. Руснаците са вече целогодишно тук, но голяма част от тях имат и закупени апартаменти в града и околностите. В тези апартаменти често пребивават и техни гости, които обикалят по забележителностите.

  Да припомним, че нискотарифната авиокомпания „Raynair“ ще лети до края на октомври. Тя е и донякъде причината за чуждестранната активност извън сезона.

  Чужденците, влизайки в Информационния център, първото нещо, което молят – това е да получат карта на града и указания за най-интересните места в града, които могат да посетят. Ако престоят им е повече от един ден, гостите се интересуват и от забележителности, които се намират в околностите. От центъра ги насочват основно към музеите, Морската градина, катедралния храм, остров „Света Анастасия“, „Акве калиде“, пясъчните фигури. Голяма част дори от чуждите туристи направо питат за Острова и за Пясъчните фигури.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder