Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:24Неделя

  27 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  България е родина на кирилицата


  01-10-2017 0 604

  Карен Алексанян
  Снимка:
  Интервю на Георги Костадинов

  Карен Алексанян е арменец, който направи повече от много българи за популяризиране на българщината. Занимава се със собствен бизнес, инвестира основно в туризъм. Той създаде със собствени средства „Дворът на кирилицата" в Плиска. Мемориалът е прослава не само на писмеността, но на българската история и християнството. „Дворът на кирилицата" бе класиран на второ място в миналогодишната класация за най-значим национален туристически обект.  Инициативата е наистина впечатляваща. Най-интересното е, че той се вдъхновява за изграждането на този комплекс от нещо подобно, което вижда в Армения. С него разговаряме за „Дворът на кирилицата" и по други актуални теми от историята и патриотизма на една нация.

   

  - Г-н Алексанян, как така на един чужденец като Вас му хрумна да направи нещо толкова голямо , нещо значимо и патриотично? Това е   е един своеобразен реверанс към България. Всъщност в последните месеци и години въпросът с родината на кирилицата става все по-актуален. За нейни „родители" претендират и гърци, а и македонци в известна степен. Това вече е въпрос на доказване. За съжаление.

   - Реших да съградя „Дворът на кирилицата” в Плиска, а не някъде другаде, тъй като България е родина на кирилицата. Тя е тръгнала оттук, обиколила е света и е станала родна азбука на много народи от различни вероизповедания. Кирилицата е приета в Плиска като официална азбука. Това е исторически факт, който не може да бъде оборен. Виждам, че в последните години този въпрос се политизира, но това е друга тема. България е родината на тази азбука, която е и азбука на славяните. Изненадах се, че за мнозина в България тези важни подробности са неизвестни, а те са заслужен повод за гордост на целия български народ

  - Много се спекулира с въпроса и за произхода и делото на Кирил и Методий!

  - Отново останах учуден, че в България това е обект на дискусия. Това не може да бъде дискусия, не може да има и дори някакъв дебат. Защото истината е ясна и тя също е доказана. Това, че Кирил и Методий са българи, го научих още в Армения. Посрещах в Двора десетки много известни руски писатели, поети и други културни дейци, и нито един от тях не е отрекъл този факт. Друг е въпросът, че на някои българи се налага да обяснявам и доказвам българския произход на двамата братя и останалите от Седмочислениците като Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд?! Това ме удивлява наистина. България и българите трябва да имат историческо самочувствие. Трябва да се гордеят с много неща от своята история и това трябва да им дава сила да продължат напред и да се развиват като нация. Вие сте много древна държава, древен и мъдър народ и това трябва да бъде достатъчен повод за самоуважение.

  - Споделихте, че Вашата майка е изиграла огромна роля за знанията Ви по славянска история и език. Как стана това, какъв човек беше тя?

   - Майка ми беше учителка по руски език и литература и ме научи на кирилица още когато бях на 6 години. В библиотеката й имаше няколко хиляди книги и почти всички бяха на кирилица. „Дворът на кирилицата” е посветен на паметта й - тя почина на 56 години през 2002 г. Даде ми много. Благодарен съм й за всичко. Беше свят човек и наистина се прекланям пред нея.

  - Как бяха изработени буквите в комплекса „Дворът на кирилицата". Кои са техни автори?

  -  Буквите са ръчно изработени в Армения от камъка туф, от един известен арменски майстор. Казва се Рубен Налбандян. Участие имат и негови ученици, които са общо 12 на брой.  Майсторът беше горд, че именно той ще пресъздаде азбуката, създадена от светци. Всяка буква е изработена така, че носи своята символика. Това не е случайно. Всичко си има послание.

  - Параклисът се казва Цар Борис Първи. Това явно не е случайно?

  - Естествено. Той не само посреща учениците на светите братя в Плиска - Климент, Наум и Ангеларий, като им създава всички необходими условия за работа, но и организира откупуването на останалите ученици, които по нареждане на римския папа са били продадени в робство. Освен това, когато цар Борис изпраща Св. Климент в областта Кутмичевица , той назначава нов областен управител и му нарежда да бъде най-близкият помощник на великия просветител в неговата работа. Развитата от Климент дейност дори и днес впечатлява с мащабите си – в градовете Девол, Охрид и Главиница са създадени начални училища. За седем години са подготвени близо 3 500 ученици – бъдещи свещеници и учители. Без помощта на българския владетел, смятам, че нямаше да съществува кирилицата.

  - А защо Плиска?

   -  Плиска е не само градът, където Аспарух заби меча си и каза: „Тук ще бъде България!”, но и мястото на покръстването на българите през 865 г., а в 893 г. пак тук кирилицата е провъзгласена за официална азбука. Така че напълно нормално е в Плиска да се извисява този 12-метров кръст. Днес азбуката се използва и от будисти, и от мюсюлмани, затова „Дворът на кирилицата” е място за поклонение на всички хора, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност.  Много мюсюлмани с радост и гордост посещават „Дворът на кирилицата”, палят свещи в параклиса и отдават почит на делото на първоучителите. Кирилицата е свята, родна и обединяваща азбука за българите, за етническите турци, за ромите и другите етноси в България –  тя е азбука на народа.

  - Вие сте бизнесмен. Не смятате ли, че това Ваше начинание ще доведе до финансови загуби?

  - При изграждането на комплекса не съм бил воден от никакви подбуди за печалба. Това за мен е символ на историческата идентичност, на славянската памет и на делото на няколко светли исторически личности. Това ми е струвало доста средства, но казах ви, че за мен идеята е съвсем друга. Не можем да говорим само за пари и печалби. Това погубва един народ. Духовното начало е това, което трябва да обединява хората. Вие сте имали много големи личности, много силни водачи и на духовно ниво. Смятам, че българите трябва да потърсят своята сила в своите корени. Тогава съм убеден, че нацията ще бъде отново единна и отново страната ще тръгне по пътя, който трябва да е водещ. Народ, който избяга от своята история и своята духовност, е обречен. Това трябва да се знае от всеки.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.