Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:45Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  България е родина на кирилицата


  01-10-2017 0 1213

  Карен Алексанян
  Снимка:
  Интервю на Георги Костадинов

  Карен Алексанян е арменец, който направи повече от много българи за популяризиране на българщината. Занимава се със собствен бизнес, инвестира основно в туризъм. Той създаде със собствени средства „Дворът на кирилицата" в Плиска. Мемориалът е прослава не само на писмеността, но на българската история и християнството. „Дворът на кирилицата" бе класиран на второ място в миналогодишната класация за най-значим национален туристически обект.  Инициативата е наистина впечатляваща. Най-интересното е, че той се вдъхновява за изграждането на този комплекс от нещо подобно, което вижда в Армения. С него разговаряме за „Дворът на кирилицата" и по други актуални теми от историята и патриотизма на една нация.

   

  - Г-н Алексанян, как така на един чужденец като Вас му хрумна да направи нещо толкова голямо , нещо значимо и патриотично? Това е   е един своеобразен реверанс към България. Всъщност в последните месеци и години въпросът с родината на кирилицата става все по-актуален. За нейни „родители" претендират и гърци, а и македонци в известна степен. Това вече е въпрос на доказване. За съжаление.

   - Реших да съградя „Дворът на кирилицата” в Плиска, а не някъде другаде, тъй като България е родина на кирилицата. Тя е тръгнала оттук, обиколила е света и е станала родна азбука на много народи от различни вероизповедания. Кирилицата е приета в Плиска като официална азбука. Това е исторически факт, който не може да бъде оборен. Виждам, че в последните години този въпрос се политизира, но това е друга тема. България е родината на тази азбука, която е и азбука на славяните. Изненадах се, че за мнозина в България тези важни подробности са неизвестни, а те са заслужен повод за гордост на целия български народ

  - Много се спекулира с въпроса и за произхода и делото на Кирил и Методий!

  - Отново останах учуден, че в България това е обект на дискусия. Това не може да бъде дискусия, не може да има и дори някакъв дебат. Защото истината е ясна и тя също е доказана. Това, че Кирил и Методий са българи, го научих още в Армения. Посрещах в Двора десетки много известни руски писатели, поети и други културни дейци, и нито един от тях не е отрекъл този факт. Друг е въпросът, че на някои българи се налага да обяснявам и доказвам българския произход на двамата братя и останалите от Седмочислениците като Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд?! Това ме удивлява наистина. България и българите трябва да имат историческо самочувствие. Трябва да се гордеят с много неща от своята история и това трябва да им дава сила да продължат напред и да се развиват като нация. Вие сте много древна държава, древен и мъдър народ и това трябва да бъде достатъчен повод за самоуважение.

  - Споделихте, че Вашата майка е изиграла огромна роля за знанията Ви по славянска история и език. Как стана това, какъв човек беше тя?

   - Майка ми беше учителка по руски език и литература и ме научи на кирилица още когато бях на 6 години. В библиотеката й имаше няколко хиляди книги и почти всички бяха на кирилица. „Дворът на кирилицата” е посветен на паметта й - тя почина на 56 години през 2002 г. Даде ми много. Благодарен съм й за всичко. Беше свят човек и наистина се прекланям пред нея.

  - Как бяха изработени буквите в комплекса „Дворът на кирилицата". Кои са техни автори?

  -  Буквите са ръчно изработени в Армения от камъка туф, от един известен арменски майстор. Казва се Рубен Налбандян. Участие имат и негови ученици, които са общо 12 на брой.  Майсторът беше горд, че именно той ще пресъздаде азбуката, създадена от светци. Всяка буква е изработена така, че носи своята символика. Това не е случайно. Всичко си има послание.

  - Параклисът се казва Цар Борис Първи. Това явно не е случайно?

  - Естествено. Той не само посреща учениците на светите братя в Плиска - Климент, Наум и Ангеларий, като им създава всички необходими условия за работа, но и организира откупуването на останалите ученици, които по нареждане на римския папа са били продадени в робство. Освен това, когато цар Борис изпраща Св. Климент в областта Кутмичевица , той назначава нов областен управител и му нарежда да бъде най-близкият помощник на великия просветител в неговата работа. Развитата от Климент дейност дори и днес впечатлява с мащабите си – в градовете Девол, Охрид и Главиница са създадени начални училища. За седем години са подготвени близо 3 500 ученици – бъдещи свещеници и учители. Без помощта на българския владетел, смятам, че нямаше да съществува кирилицата.

  - А защо Плиска?

   -  Плиска е не само градът, където Аспарух заби меча си и каза: „Тук ще бъде България!”, но и мястото на покръстването на българите през 865 г., а в 893 г. пак тук кирилицата е провъзгласена за официална азбука. Така че напълно нормално е в Плиска да се извисява този 12-метров кръст. Днес азбуката се използва и от будисти, и от мюсюлмани, затова „Дворът на кирилицата” е място за поклонение на всички хора, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност.  Много мюсюлмани с радост и гордост посещават „Дворът на кирилицата”, палят свещи в параклиса и отдават почит на делото на първоучителите. Кирилицата е свята, родна и обединяваща азбука за българите, за етническите турци, за ромите и другите етноси в България –  тя е азбука на народа.

  - Вие сте бизнесмен. Не смятате ли, че това Ваше начинание ще доведе до финансови загуби?

  - При изграждането на комплекса не съм бил воден от никакви подбуди за печалба. Това за мен е символ на историческата идентичност, на славянската памет и на делото на няколко светли исторически личности. Това ми е струвало доста средства, но казах ви, че за мен идеята е съвсем друга. Не можем да говорим само за пари и печалби. Това погубва един народ. Духовното начало е това, което трябва да обединява хората. Вие сте имали много големи личности, много силни водачи и на духовно ниво. Смятам, че българите трябва да потърсят своята сила в своите корени. Тогава съм убеден, че нацията ще бъде отново единна и отново страната ще тръгне по пътя, който трябва да е водещ. Народ, който избяга от своята история и своята духовност, е обречен. Това трябва да се знае от всеки.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder