Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:56Сряда

  22 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  България в Еврозоната* - какво предстои?

  13-03-2019 0 417

  Снимка:

  Христо ПАНАЙОТОВ,

  магистър по финанси

  В последните няколко дни станахме свидетели на редица събития, свързани с евентуалното приемане на България в Еврозоната. Конкретно  подтикнат от изказването на министър-председателя г-н Бойко Борисов за приемането ни във Валутния механизъм ERM II (т. нар. „чакалня на Еврозоната“) през лятото на 2019 година реших да Ви представя бъдещите стъпки на страната ни до реалното приемане на еврото за официална парична единица. Нека обаче да припомня събитията, реализирани до тук: На 12 юли 2018 година Правителството на Република България подаде заявление за приемане в Банковия съюз* – задължителен и обвързващ елемент за последващо приемане в Еврозоната. В предварително определените условия в рамките на едногодишен период се очаква цялостен преглед на финансовата ни система, минаващ през оценка на банковия, застрахователния и осигурителния сектор. ЕЦБ обяви „стрес тест“ анализ на 6 български търговски банки, както на целия застрахователен сектор. Министерство на финансите от своя страна подготви „План за действие за присъединяване“, включващ в себе си 7 конкретни стъпки. В цитирания план при успешно преминаване на тестовете или условно юли 2019 година БНБ и Правителството могат да подадат Заявка за членство към т. нар. Валутен механизъм ERM II. В рамките на няколко месеца след това евроинституциите ще приемат заявката или ще я отхвърлят. При нейното приемане следва същинското наблюдение в период от минимум 2 години. Наблюдението се осъществява по пет конкретни критерия:

  1) Инфлация – стойността на показателя трябва да е до 1,5-процентни пункта над средната стойност на трите страни с най-ниска инфлация;

  2) Бюджетен дефицит като процент от БВП под 3%;

  3) Държавен дълг като процент от БВП под 60%;

  4) Дългосрочните лихвени проценти на страната не бива да надхвърлят с 2- процентни пункта средната стойност между трите страни-членки с най-ниска инфлация;

  5) Стабилност на курса към еврото – без сериозни отклонения от централния курс при приемането на страната във Валутния механизъм.

  Освен гореизброените 5 конкретни критерия съществува и изискването за адаптиране на националните закони. Кандидатите за присъединяване към еврозоната трябва да гарантират, че националните им закони и правила предвиждат независимостта на техните национални централни банки и че уставите им са в съответствие с разпоредбите на договорите и са съвместими с уставите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ).

  - Къде е България по отношение на отделните показатели?

           - Показател № 1 Инфлация – това е един от критериите, по които може да възникнат проблеми. Към настоящия момент референтната стойност за годишната инфлация е в размер на 3,1% при отчетена в България от 2,9% за последните 12 месеца (по данни на НСИ). Важно е да се отбележи, че до включването в механизма има още няколко месеца и в крайна сметка показателят може да стартира от различна позиция.

           - Показател № 2 Бюджетен дефицит -  Бюджетен дефицит за 2018 година е в размер на 1% от БВП, а планираният от Министерство на финансите за 2019 година в размер на 0,5% от БВП. С други думи, показателят напълно отговаря на изискванията за присъединяване (под 3%).

           - Показател № 3 Държавен дълг – по данни на БНБ държавният дълг на България към този момент е около 23% от БВП с тенденция към намаляване и очаквана стойност от 21% през 2019 година. Отново стойност, напълно отговаряща на т. нар. Маастрихтски критерий (под 60%).

           - Показател № 4 Дългосрочни лихвени проценти – по данни на БНБ дългосрочният лихвен процент за оценка степента на конвергенция в България за месец януари 2019 година е в размер на 0,72% при изисквана стойност от 2,8%. 

           - Показател № 5 Валутен курс -  при този показател нещата са малко по-интересни. Настоящият „валутен борд“ фиксира курса на лева към този на еврото в съотношение 1 евро = 1,95583 лева, като може да се предположи с висока степен на вероятност, че България ще изпълни целта да се присъедини към еврозоната при запазване на валутния борд до датата на замяната на лева с евро. Разбира се, съществува и хипотезата за приемането ни във валутния механизъм при различен от този курс – важно  е да се отбележи, че този процес преминава през промяна в „Закон за валутния борд“.

           От направената бърза съпоставка става ясно, че към настоящия момент България отговаря и на петте икономически критерия за присъединяването ни към Еврозоната, при стабилна тенденция това да остане в сила и през времето до 2021 година. Единствено може да ни притесни темпа на инфлация.

           Другото важно и може би по-трудно за изпълнение условие е свързано с адаптиране на националното с европейското законодателство, от една страна, и от друга гарантиране независимостта на регулаторните ни органи. Изпълнението на тези условия е пряко свързано с  “политическата“ воля на управляващото мнозинство – личното ми мнение в случая, че при умерен „външен“ натиск България би могла да се справи с този ангажимент.

           При изпълнението на всички горепосочени критерии в продължение на минимум от 2 години и по предложение на Европейската централна банка и Европейската комисия. Следва решение на Съвета на финансовите министри (най-рано 2022 година) за приемане на еврото - две са последствията от това решение: първо, при какъв обменен курс на лева ще се обмени левът в евро и второ, от коя дата ще е в сила.

           Последната фаза от приемането на еврото е националният план за обмяна. В него Министерство на финансите трябва да определи: периода на паралелното циркулиране на лева и еврото (практиката е в рамките на 6 до 12 месеца); крайния срок за обмяна на левове в евро; разяснителна кампания, както и промяна в стотици закони и нормативни актове.

           От всичко казано до тук, при наличието на политическа воля, най-ранният срок България да въведе еврото като официална валута може да се разглежда 1 януари 2023 година. 

   

  Настоящият текст има само аналитичен характер и изразява личното мнение на автора. Не е препоръка за последващи инвестиционни решения!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75081
  gbp Британска лира GBP 2.21548
  chf Швейцарски франк CHF 1.73821
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder