Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:49Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Българските моряци денонощно опазват човешкия живот в морето

  08-08-2018 0 1649

  Снимка: faragency.bg

  ВМС празнува 139 години от създаването си

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Нашите кораби, катери и вертолети дежурят денонощно с цел да запазят човешкия живот в морето. Това заяви на пресконференция в Бургас по случай 139-годишнината на българските военноморски сили (ВМС) контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. На пресконференцията присъстваха още флотилен адмирал Мален Чобенков, командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, заместник-кмета Йорданка Ананиева и областния секретар Валентин Люцканов.

  Петев започна с думите, че се радва, че е в Бургас – градът, в който е преминала една голяма част от военната му служба.

  „Няма по-естествено място от това да сме заедно във връзка със 139-годишнината на ВМС. За това време ние извървяхме достоен път от корабите, на които бе вдигнат военноморския флаг на Дунавската флотилия до съвременния вид на въоръжените сили. В целия този път Бургас заема съществено място като морски град. Още със създаването на флотилията очите на българина винаги са били насочени към морето. едно от сериозните военноморски изследвания посочи, че имаме нужда от две бази, които респективно са в Бургас и Варна. Най-същественото събитие в този ход на историческото развитие е преместването на Беломорския флот на България през 1944 година и на 15 декември същата година се създава Военноморска база Бургас“, каза Петев.

  Той отбеляза, че в редовете на бойният ни флот е израснала цяла плеяда от адмирали, офицери, старшини и матроси, които имат голяма заслуга към морското дело и защитата на суверенитета на България.

  „Те са допринесли изключително много и за формирането на политическия, икономическия и културен облик на страната ни. Българските ВМС са участвали в 5 войни достойно защитавайки независимостта и следвайки идеала на България за обединение. Те оставаха верни както в дни на бран, така и в дни на изпитание. В днешно време ние можем да кажем, че сме достойни наследници на тези наши славни предци“, поясни контраадмиралът.

  Командирът на българските ВМС изброи и успехите на родните моряци през тази година. „В началото на 2018-а фрегатата „Дръзки“ и корвета „Бодри“ участваха в противоподводното учение на ВМС на Румъния. Нашият базов миночистач „Прибой“ взе участие в учение в Егейско море. Освен това фрегатата „Дръзки“ участва във втората постоянна група кораби на НАТО, а корветата „Бодри“ взе участие в украино-американското учение „Sea breeze“, каза той.

  Петев подчерта, че върха на военната подготовка на моряците е било учението „Бриз 2018“, което се проведе в Бургас.

  „По време на това учение в рамките на над 10 дена ние успяхме да демонстрираме способности не само да участваме в операции на НАТО, но и да ръководим тези действия на море. С участието на 2335 човека, 25 кораба, 5 самолета и вертолета, подводница. Значително участие взеха и брегови части. По време на учението демонстрирахме, че имаме пълна съвместимост с нашите съюзници“, допълни контраадмиралът.

  Формированията за ликвидиране на снаряди на няколко пъти са имали работа през година в областите Бургас, Варна и Добрич. Командирът на ВМС заяви, че налице е и много добра организация на морските в борбата с аварии, бедствия, наводнения, пожари и тежки зимни условия.

  „Можем да се похвалим, че нашата военноморска авиация се сдоби с ново медицинско оборудване, което сами интегрирахме и адаптирахме, с което възможностите за медицинска евакуация и оказване на помощ на бедстващи се подобриха. Разработихме и мобилен модул за подводни интервенции“, каза още той.

  Не на последно място той отбеляза, че придобиването на 4 бързоходни плавателни средства за ВМС, договарянето на още един вертолет за военноморската авиация, както и одобряването от народното събрание и Министерски съвет на приоритетния инвестиционен проект за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба очевидно е знак за особеното внимание, което политическото и военно ръководство на България отделят.

  „Аз го считам и като признание за възможностите на военните моряци да бъдат една от основните охрани на границите на България и ЕС“, допълни Петев.

  Заместник-кмета Йорданка Ананиева пожела здраве и успехи на българските военни моряци. „Няма празник, който да празнуваме в Бургас и да няма участие от Военноморските сили, което винаги придава особен дух“, каза тя и предаде поздравите на градоначалника Димитър Николов, който не можа да присъства на събитието.

  Областният секретар Валентин Люцканов заяви пък, че в лицето на областният управител Вълчо Чолаков, военните винаги могат да намерят един съмишленик. „Надявам се и в бъдеще да продължим да работим заедно толкова добре, както досега“, подчерта той.

  Празненствата на моряците продължиха с тържествен концерт и награждаване на военнослужещи с участието на Представителния духов оркестър на ВМС в Драматичен театър „Адриана Будевска“. В 18:00 часа пред паметника на моряка в Морската градина ще бъдат положени цветя и венци в памет на загиналите военни моряци. След това следва празничното шествие от паметника на моряка до площад „Атанас Сиреков“, а в 19:00 часа започва спектакълът „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС пред сградата на Община Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder