Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:24Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Баща ми е вечен ученик


  15-08-2019 0 657

  Елена Хайтова - дъщеря на Николай Хайтов:
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Весела ГОРАНОВА

  Изложбата на Елица Гигова, внучка на писателя Николай Хайтов, ни прави съпричастни с творчеството на академик Николай Хайтов и вълшебния свят на Родопите. Експозицията „Родопският свят на Хайтов"  беше открита на 2-ри август и ще може да бъде видяна до края на седмицата. Заедно с Елица Гигова в Бургас гостува и нейната майка - Елена Хайтова. Тя представи най-новата си книга „Орли от пламък". Романът е посветен на баща й Николай Хайтов и съпруга й Никола Гигов. С двете събития семейството отбеляза 100- годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов в Бургас.

   

  - Четвърта  поредна книга издадохте за Николай Хайтов,  какво неизказано досега от неговия живот може да се прочете в нея?

  - Тя се казва „Орли от пламък“ и е за  двамата родопчани и творци - Николай Хайтов и Никола Гигов. Частта за Николай Хайтов се нарича „Заветът на Козия рог“. Тук включвам нещо ново - интимна кореспонденция на Николай Хайтов с негов приятел от детството. В писмата той споделя всичките си мисли като ученик, пише за своята безкрайна бедност, описва я без да се оплаква. Вижда се колко е бил самотен и  търси близостта на приятелите, с които е раснал и между тях винаги е родното село Яворово. Освен това в книгата са подробности около създаването на филмите „Козият рог“ и „Капитан Петко войвода“. Споровете, които са се водили около  тях.

  - Какво не знае широката аудитория?

  - Гледайки филмите и големите тържества, публиката може би е мислила, че всичко е прекрасно и безпроблемно и едва ли не Хайтов е на върха на славата, като е събирал само овации, но това не е присъщо за него. Вижда се как и на художествените съвети той е имал редица трудности и проблеми. Питали са го какво е искал да каже с филма за „Капитан Петко войвода“ и той изброява аргументи, които са много важни и които публиката не знае. Спорило се е кой да играе главната роля.  А той казва, че не може да издаде тази тайна. Задавали са му провокационни въпроси: не е ли малко наивистичен този филм, написан за юноши. Той изтъква шест аргумента, които са важни. Един от тях е, че Капитан Петко Киряков е герой, който оцелява до Освобождението и е единственият без поборническа пенсия. Званието му е дадено от руския император. Когато го питат за кого е предназначен този филм, той отговаря, че е за българи, но и за недотам българи, за да могат да се запознаят с такава голяма личност като него. Излиза филм за филмите, който показва как критиците са гледали на филмите. Един от тях казва, че той не е на особена висота и нещо важно - и затова той затварял телевизора, а другите, които го харесват и опонират, че ако на него му се иска да затвори телевизора, то те искат го счупят, защото до такава степен са харесвали филма.

  - Как си обяснявате успеха на филма „Капитан Петко войвода“?

  - Народът е жаден да види своите герои,  не само лустросани и показани в легенди, а в моменти на слабости. Замисълът на Хайтов е да представи не толкова Капитан Петко като герой в битките, а в мирно време. Това го е изкушавало и това се е харесвало на публиката, той би могъл да си почива на лаврите, но размирната му душа не стои мирна в мирно време,  усеща, че и тогава проблемите са още по-големи.

  - Имахте премиера на книгата си в Бургас, как ще отбележите 100-годишнината му.

  - Той е роден на 15 септември. Винаги съм казвала, че е вечен ученик, роден на 15 септември и умира на 30 юни - последният учебен ден. Живял е символично една учебна година. Малко е времето до края на годината, за да се побере всеобхватният Хайтов в тези три месеца за честване. БАН обяви годината, посветена на него. Първо премиера на книгата „Орли от пламък“ бе в Казанлък, където я дописвах, както и в района на град Шипка и Стара Загора.
  През септември честванията ще започнат в Старинен Пловдив със специална програма. Там организирахме конкурс за ученици. Всички пловдивски училища участват в него, той е под мотото: „Планината може да не повдигнеш, но си струва да опиташ“. На 17 септември в Балабановата къща ще бъдат наградени призьорите. Ще бъде изнесен моноспектакъл на Васил Банов -„Дърво без корен“. От 20 до 25 септември цялата седмица ще бъде посветена на писателя, ще има още една премиера на книгата, както и изложба на дъщеря ми - „Родопският свят на Николай Хайтов“. Брат ми - Здравец Хайтов ще представи снимки и картини от  фотоси на Николай Хайтов и Борис Димовски, както и филми за Хайтов. В Смолян, Яворово и София ще има честване.
  Брат ми ходи в Малта, където българите там също го почетоха, а дъщеря ми беше в Лондон и там също в училище бе отбелязана годишнината.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.