Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:25Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Баскетболният клуб „Джавелин” търси нови спортисти

  18-06-2017 0 1498

  Снимка:

  Момчетата в инвалидни колички тренират усилено за предстоящи състезания

  Ваня Чечева

   Може би малцина от вас знаят, че в Бургас има отбор по баскетбол, но на колела. Няколко момчета в инвалидни колички тренират всяка събота и неделя, за да докажат, че независимо от всичко могат да се борят и да спортуват. Доказват и на себе си, че в действителност за спорта няма граници.

  Мартин, Иван, Ивайло, Алберто и Еди са основата на отбора. Те са активните състезатели в баскетболния клуб „Джавелин” и търсят още съмишленици, които да тренират и се състезават с тях.

  Според Константин Пеев, треньор на отбора в момента клуба има нужда от още играчи. Той с болка разказва, че преди време отборът е бил в стихията си, но към днешна дата, редиците са доста рехави. „Може би трябва да се популяризира повече, че в Бургас има отбор по баскетбол за хора с увреждания. Може би трябва да се присъединят към нас повече състезатели. Тези момчета идват с голям хъс и желание за борба. Някои от тях са родени така, други по ред причини са приковани към количките. Но желанието е важно” - казва още Констанин Пеев.

  За първи път отборът се събира през 2014 година, през месец януари. В самото начало тимът е наброявал девет човека. Николай Пейчовски е бил капитан на отбора тогава. Момче без два крака, след нелеп случай на ж.п. релсите, който го приковава за количката. Но той полага старание, постоянство и така става лидер на тима. Преди година обаче , той заминава за чужбина да работи там. И така баскетболистите остават без един играч и без своя капитан. След него си тръгват още две момчета.

  „Отборът ни осиротя. И това ни създава големи трудности при състезания”, казва още треньорът Константин Пеев.

  Да се развива клуба главна заслуга има „Ротари клуб Бургас Пиргос” . Идеята прегръща Есмерай Ибрям. Тя е едно момиче, което преди 13 години, след тежка катастрофа остава в инвалидна количка. Но не губи надежда и жажда за живот, започва активно да се занимава с лека атлетика. Но най-голямата й страст си остава баскетболът, тъй като през ученическите си години е тренирало точно това. Така се стига до създаването на „Джавелин”, което в превод от английски е копие, острие.

  В началото играещите баскетбол не са имали специализирани колички, но Есмерай успява да снабди тима с такива от Англия. Тя е категорична, че всеки към когото се е обърнала помага.

  Община Бургас дава безплатно спортната зала „Никола Станчев” за тренировки, а „Бургасбус” безвъзмездно извозва играчите.

  Състезателите чакат всяка една тренировка с огромно желание. Най-малкият е на 15 години и се казва Алберто. Той е ученик в електротехникума в Бургас. За отбора научил случайно, сам дошъл до залата и останал „За мен и ученето е важно, но и спортът. Не искам да стоя по цял ден у дома. Искам да се изявявам и да спортувам. В началото ме беше страх да не падна от количката, да не се контузя. Но сега нямам търпение за тренировка и за състезания.” – споделя Алберто.

  Най-големият в отбора е руснакът Еди. Той е на 43 години. И почти от началото на създаването на отбора е в тима. Преди години свличане на земна маса по време на работа го приковава към количката. Сега обаче повече от всичко иска да докаже, се спортът може да мотивира, стимулира  всеки, стига човек да поиска да бъде в добра спортна форма.

  Всички свързани с „Джавелин” са изключително благодарни на хората с добри сърца, които подпомагат спорта. Но се обръщат с една гореща молба - „Ако някой има познати или близки, които са в инвалидни колички и искат да спортуват, нека дойдат при нас. Така ще покажем, че дори и хората с увреждания могат да бъдат добри бойци със спортен дух. Надявам се, че чрез Вас повече хора ще научат за нас. ” – казва на финала на разговора ни треньорът Константин Пеев.

  Тази седмица бургаският тим е на състезание в София. А там конкуренцията е жестока. Столицата ни и Варна са градове, които имат стабилни и силни отбори. А и нашите момчета заслужават да бъдат забелязани и победители. Защото не им липсва подготовка и хъс.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.