Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:29Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  „Баткомобилът“ - бургаският електромобил, който впечатли цяла България

  09-06-2019 0 2324

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

  Един бургаски електромобил прикова вниманието в последните дни. Зад създаването на „Баткомобил“, както се казва самото творение, стоят ученици и един учител от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас. Велин Георгиев, Атанас Христов и Младен Георгиев, които в момента са в 11-и клас, както и техният ръководител инж. Красимир Кънчев, сформират през учебната 2017/2018 година своя отбор, носещ името „Механо тийм“. Тогава се дава началото и на идеята за създаването на електромобила. Всичко започна след като инж. Кънчев присъства на световно първенство в Истанбул, в което отбори представят последните иновации в областта на електромобилите. Преподавателят харесва идеята и я споделя в час на учениците от специалност „Промишлена електроника“. Тогава Велин и Атанас се впечатлили и предложили на учителя си и те да направят свой проект.

  Създателите на „Баткомобила“ - Атанас Христов (вляво), инж. Красимир Кънчев (до него) и Велин Георгиев (на преден план)

  „Амбицирахме се, повярвахме си и буквално първата ни кола беше създадена за 4 месеца. С този електромобил участвахме на квалификации за световното във Франция, а след това и в Истанбул, където успешно преминахме изпитанията“, казва инж. Кънчев.

  След тези си успехи бургаският тим е поканен за финалите, които ще се проведат в английската столица Лондон. В него ще се представят над 400 отбора, разпределени в няколко категории. „Баткомобилът“ е в „Електрически прототип, завдвижван с батерия“, която е най-оспорваната. Именно за този форум е създаден и втори електромобил, който бе представен пред родна аудитория миналата седмица. Той се явява прототип на първия – с по-малко тегло (около 50 кг, с 15 по-малко от предния), с по-голяма мощност, за да е конкурентоспособен на отборите от цял свят. Разликата е само във външния вид и е направен за 9 месеца.

  Автомобилът е създаден да бъде енергийно ефективен. „Баткомобилът“ изминава с 1kWh 160 км. По време на състезания се закача устройство, правят се 30 обиколки на писта, дълга почти 2 км, и накрая на всяка обиколка се измерва какво количество енергия е изразходвано.

  Авторите на проекта, заедно с директорката на ПГМЕЕ инж. Роза Желева

  В изработването на електромобила „Механо тийм“ среща сериозна подкрепа в лицето на Община Бургас. След като представят идеята си на учителското ръководство на ПГМЕЕ, екипът се среща и с бургаския градоначалник Димитър Николов, който по техни думи, приема проекта им присърце. В помощ на „Баткомобила“ се отзовават и няколко сериозни фирми, които също допринасят за крайния резултат.

  „Исках да покажа, че има талантливи деца. Просто трябва да се повярва в тях и да им се даде възможност и поле за изява“, допълва инж. Кънчев.

  Той споделя, че вече получават множество поздравления, както и специални поръчки от цяла България, заради създаването на електромобил. Той обаче е категоричен, че такива няма да изпълнят, защото идеята им е с любителски характер, а не с комерсиална цел. „Всичко го правим за училището“, казва още преподавателят.

  И докато „Баткомобилът“ предизвика интерес в страната, то това е заслужено признание за труда на Андрей и Велин. Учениците описват работата си така: „Хващахме първия рейс, а после се прибирахме с последния“. Използвахме всяко междучасие, за да свършим каквато можем дейност по автомобила“.

  Тримата участници казват, че не са си и помисляли да се откажат от проекта си и винаги са били силно мотивирани, за да постигнат целта си.

  Освен с дизайна и функцията си, автомобилът приковава внимание и със своето име. Преди 2 години се събират всички десетокласници на Механото, които имат за задача да измислят име на продукта. Всички с техническа насоченост са били заети, затова те решават да е нещо оригинално и подхождащо за Бургас, което може лесно да се запомни. Един от възпитаниците на ПГМЕЕ предлага „Баткомобил“, което се гласува и приема от останалите във випуска.

  Около 9 месеца са били необходими на „Механо тийм“, за да създаде електромобила

  По дизайна на колата се захваща Велин Георгиев, който още в час започва да обрисува детайлите. Младежът по принцип се занимава с автомобилен дизайн и проектиране и за него това не е трудно, а напротив – създава му удоволствие. Вдъхновен е от компютърна мишка, признава той. Отнело му е 1-2 дена за изготвянето на дизайна, а с проектирането на шасито и конструкцията на автомобила му трябват около 10 дни. Вътре „Баткомобилът“ е с кожен салон, който лично Велин е правил, понеже смята, че най-добре дизайнерът трябва сам да свърши това, което той е измислил. Цветът на салона е бежов, с централен дисплей с тъчскрийн, на който можем да видим километрите в час, моментния разход, максималната, минимална и средна скорост, навигация.

  „Можем да си пускаме музика, има абсолютно всички екстри, които притежават и съвременните автомобили. Даже в някои гледни точки е малко по-модерен и от тях, понеже има прозрачен дисплей в предното стъкло, който показва километража и навигацията“.

  Автомобилът вече е изпробван и за първи път с двата двигателя в мотора и двата компютъра и буквално ти спира дъха, още треперя от това, че го карах, все още съм под емоция, категоричен е младежът. Според него „Баткомобилът“ е на самолетно ниво и е буквално неразличим от возило, което струва 500 000 лева.

  С шасито на проекта се захваща Атанас Христов, който споделя, че автомобилите са неговото хоби. Всичко тръгна на шега, казва той и признава, че първият електромобил е бил създаден на принципа „проба-грешка“.

  „Най-голяма увереност ни даде моментът, когато тръгна самият автомобил“. Тогава си повярвахме, че можем и решихме да направим и втори автомобил“.

  Атанас допълва, че самото оценяване по време на форума в края на юни е доста тежко.

  „Минаваме доста тежка техническа инспекция, около час и половина ще бъде тя само върху нашия автомобил“. На самата батерия ни слагат нещо от типа на електромер, през който минава напрежение. Има и писта, в Лондон обиколката е 1,20 км. Трябва за под 40 минути да направиш 10 обиколки и максимално най-ниско изразходване на електроенергия. Това е целта на самото състезание – енергоефективност“.

  „Механо тийм“ се надяват, че ще продължат с доброто си представяне и в Лондон. Освен чисто техническата част, за участие на Световното първенство инж. Кънчев разкри, че е попълнил близо 90 страници формуляри на английски език. Бургаският тим, както и останалите български отбори, които ще вземат участие в Англия, са се договорили да си помагат един на друг. Идеята е да обменят опит и по този начин родните отбори да стават по-добри в това, което правят и да смажат конкуренцията.

  Идеите на ентусиастите не спират дотук. Пред вестник „Черноморски фар“ авторите на „Баткомобила“ споделиха, че ще създадат и нов електромобил, който ще се явява трети вариант на проекта.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.