Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:18Четвъртък

  17 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  БЧК - Айтос: Помагаме на хората да си помагат!

  02-12-2017 0 1660

  Снимка:

  Под това мото Общинският съвет на БЧК - Айтос проведе годишното си отчетно събрание, на което представи резултатите от дейността на организацията през 2017 г. Съветът се състои от 25 членове и има петчленно ръководство. Общинската организация има общо 13 дружества, 9 в град Айтос и четири в населените места с общо 600 членове.

     Укрепване на организацията и привличане на доброволци в активна възраст, както и ентусиазирани млади хора - това е акцентът в организационната работа през тази година, заяви Председателят на ОбС на БЧК - Айтос Соня Костова.  

  „Общинската организация на БЧК-Айтос успява да мобилизира подкрепата на гражданите и общинската администрация за ефективна съвместна работа в областта на сътрудничеството за реализиране на добре разработени хуманитарни програми, за подпомагане на уязвимите, за адекватно поведение при бедствия и кризи, за издигане на престижа и значимата роля на доброволчеството, за хуманизиране на обществото", каза още пред колегите си Костова.

     През месец септември т.г., съвместно с Областното ръководство на БЧК- Бургас, е проведено обучение за действия при бедствия и аварии - важна част от превантивната дейност на червенокръсците. Много време и труд те инвестират в благотворителността и милосърдието. БЧК - Айтос е създал свой организационен екип, който се ангажира с проблемите на уязвимите лица в общината. По интересен начин, и с активната роля на млади активисти, се отбелязват важни за организацията дати -  8-ми май - Международен ден на червения кръст, 1-ви декември - Ден за борба с ХИВ/ СПИН, 5-и декември - Ден на доброволеца и др.

     През месец октомври четирима членове на Общинското ръководство на БЧК- Айтос Данка Янова, Соня Костова, Ана Апостолова и Стефка Богацевска са участвали в Националното състезание за реакции по бедствия и аварии в град София- НУПЦ в село Лозен. Търсят се подходящите форми и за достигане до уязвимите групи. Чрез информираност за дейностите на организацията се привличат нови участници и партньори в работата на БЧК. Една от задачите е да бъде насочено вниманието на гражданите към системни обучения в областта на първа долекарска помощ, както и за адекватно реагиране при бедствия, аварии и кризисни ситуации.

  Основните цели са и остават - развитие на доброволчеството и превантивната дейност. Според възможностите на организацията и получените помощи от Областния съвет на БЧК- Бургас - храни, дрехи и др. непарични помощи, са подпомогнати крайно нуждаещи се хора от община Айтос. През 2017 година организацията е продължила реализирането на Оперативна програма „Разпределение на храни и индивидуални хранителни пакети за нуждаещите се лица” от „Европейски социален фонд”,  управлявана от Агенция „Социално подпомагане”. Разпределени са хранителни пакети  на 1240 човека от социално слаби групи, в периода 28 януари - 20 февруари т.г.

  От 28.04. до 20.05.2017 г. са раздадени хранителни пакети на 684 деца от социално слаби семейства и на хора с увреждания от общината. Останалите хранителни пакети са разпределени в Дом за стари хора - Айтос, в Защитено жилище - Айтос и в Дневен център за деца с увреждания - Айтос.

     Фокусът в дейността на Общинската организация е доброволчеството, което червенокръстките активисти осъществяват съвместно с активистите на БМЧК. Най-активни сред доброволците са били Стефка Марчева, Нейчо Стоянов, Стоянка Макакова и др., както и 20 младежи от БМЧК, които са подпомогнали разтоварването и разпределението на хранителните продукти в пункта в град Айтос.

     През месец декември 2016 год., членове на БМЧК от кампанията „Подари Коледа”, са събрали 300 лева и са подготвили 23 пакета с лакомства, за младежите от Защитено жилище - Айтос и за възпитаниците на Дневния център за деца с увреждания - Айтос.

     „В своята социално-помощна дейност, БЧК- Айтос има добри партньори в лицето на Община Айтос, Дирекция „Социално подпомагане” и кметовете на селата, които активно се включват при разпределението и доставянето на хранителната помощ по селата. Много важна част от работата на БЧК е формирането на здравни умения с цел подобряване поведението и здравословния начин на живот на населението и профилактика на негативните фактори в начина на живот. Червенокръсците организират лекции, беседи и дискусии на здравни теми в пенсионерските клубове и в клуба на БЧК. Неоценима помощ по здравно-просветна дейност осъществяват и червенокръстките активисти в училищата и детските градини, като Данка Янова, Светла Милушева, Янка Христова, Бонка Василева, Светлана Попова, Тюркян Салиева и др., които провеждат здравни беседи, лични срещи с подрастващите и учащи се младежи", заяви още шефката на БЧК. Тя не спести благодарностите и към  БМЧК - Айтос - една от водещите младежки организации в града.

  „Дейността на БМЧК-Айтос се осъществява предимно в СУ „Христо Ботев”. Усилията на младите доброволци са насочени към намаляване на социалната уязвимост на децата, в подкрепа на хора в затруднено положение и лица с увреждания. През тази година доброволците отбелязаха 8-ми май - Ден на червения кръст с презентация на своята дейност в училище. Бяха отправени благодарствени грамоти към директора на СУ „Христо Ботев” Пенка Кирязова и към ръководителя Атанас Христов. За добра работа бяха връчени грамоти на млади доброволци от училището", похвали младежите Костова.

     Интересни са инициативи на БМЧК за 1-ви юни - Ден на детето, за 21-ви септември - Европейски ден без загинали по пътищата, за 1-ви декември - Ден за борба с ХИВ/СПИН и др. Трудно е обаче да се преодолее кризата с кръводаряването. С особена загриженост Общинската организация се отнася към проблемите, свързани с безвъзмездното кръводаряване. „Икономическите трудности доведоха до дефицит на толкова важни за обществото ценности като солидарност, състрадание и готовност да се помогне. За пореден път се установява активност на населението предимно само тогава, когато се касае за взаимопомощ и помощ на близък или роднина. Отчита се слабост и по отношение на нови методи за привличане на повече доброволци и безвъзмездни кръводарители" призна Костова.

  БЧК- Айтос има традиционно добри медийни контакти. Медиите следят и представят на обществото дейността на организацията и са надежден и сериозен партньор за постигане на хуманните цели на червенокръсткото движение. Ръководството на БЧК-Айтос отчете още ползотворното сътрудничество и неоценимата помощ на Община Айтос, кметовете по селата, директорите по училищата, Дирекция „ОЦСП”- Айтос, в лицето на Пенка Добрева и на всички доброволци и симпатизанти за каузата на Червения кръст.     

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7173
  gbp Британска лира GBP 2.20773
  chf Швейцарски франк CHF 1.73558
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder