Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:16Вторник

  19 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бебе от Бургас се зарази с листериоза

  13-06-2018 0 2506

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

          

           Първи случай на опасната инфекциозна болест листериоза е регистриран в Бургаски регион. Заразено е бебенце от община Бургас, съобщиха от Здравната инспекция в морския град.

           Причинителят на заболяването е патогенната бактерия „Листерия моноцитогенес“. Източници са болни диви и домашни животни, както и самият инфектиран човек. Самата бактерия се намира във водата, почвата и дори червата на някои животни. Възлов момент е фактът, че заразените животни не проявяват никакви симптоми. По този начин бактерията може да се пренесе върху сурови храни, плодове, зеленчуци. Вероятно случаят със заразеното бебе - момченце, е свързан с предаване на заразата чрез плацентата от майката на плода, допускат специалисти.

           Характерно за листериозата е засягането и увреждането на централната нервна система и на редица вътрешни органи, в които се образуват множество специфични грануломни възли, наречени листериоми. Вродената листериоза протича с тежка клинична картина. Новороденото е с увеличени слезка и черен дроб, с жълтеница, с листериоми по вътрешните органи. Често се стига до развитието на менингит и изоставане в нервно-психическото развитие на детето. Смъртността при новородените продължава да бъде сравнително висока, посочват лекари.

           Инкубационният период на листериозата е от 4 до 45 дни. При възрастните тя протича в няколко различни форми. При ангинозната форма пациентите се оплакват от болки в гърлото, сливиците са увеличени, с налепи по тях. Възможно е да протече и с развитието на остър конюнктивит. Нервната форма протича тежко, като най-често се развива серозен или гноен менингит.

           Профилактичните мерки са свързани с редовно почистване и проветряване на помещенията за отглеждане на животни, а след обслужването им старателно да се измиват ръцете с вода и сапун. Плодовете и зеленчуците също следва да се измиват обилно с вода. Да се подлагат на добра термична обработка месото, млякото и яйцата, съветват още експертите.         

           Миналата година в Бургас с бактерии на листериоза бе заразено новородено момиченце. Навременното диагностициране и предприетото лечение, което е с антибиотици, тогава даде положителни резултати. 

           През изминалата седмица в Бургаско са регистрирани два нови случая на заболели след ухапване на кърлежи. Възрастна жена от община Поморие е с диагноза „Марсилска треска“, а мъж около 70-те е развил лаймска болест. И двамата се лекуват.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68417
  gbp Британска лира GBP 2.23128
  chf Швейцарски франк CHF 1.69277
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.