Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:58Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Без училища „гнезда" за приема след VII клас

  31-05-2018 0 2592

  Снимка: Борислав Пенков

  Петя ДОБРЕВА

  Без училища „гнезда" за приема на заявление за кандидатстване след VII клас в Бургас. До миналата година се определяха учебните заведения, в които родителите на завършилите седмокласници можеха да подават документи с подредените по желание специалности и гимназии, в които иска да учи тяхното дете. От тази година обаче такова заявление ще се подава във всички учебни заведения, в които има завършващи седмокласници. Това означава, че родителят трябва да отиде в школото, в което е учило досега детето му и да подаде заявлението.

  „За целта сме определили две работни места и четирима преподаватели, които ще приемат документите. Те ще работят на смени и ще въвеждат данните, които ще посочват родителите. След това документът ще бъде разпечатван за сравнение и ако се наложи ще се прави корекция", обясни директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий" Снежана Няголова.

  В гимназиите няма да обявяват списъци с имената на учениците и оценките от изпитите им по български език и литература, както и от изпитите за проверка на способностите. Тези данни се изпращат от Регионалното управление на образованието в Бургас до всички училища в областта. „Като администратор на лични данни ние сме взели всички мерки, за да бъдат защитени данните на учениците. Никъде няма да се лепят списъци с имена и оценки. Има още време до обявяване на оценките от изпитите след VII клас, така че ако от Министерството на образованието и науката ни изпратят допълнителни насоки във връзка с влезлия в сила Регламент за защита на личните данни, ние ще ги спазим", коментира Виолета Илиева - началник на РУО - Бургас.

  Засега всички училища работят с образците от миналата година. А всеки ученик може лично да си провери оценките от изпитите с кода, който е получил при явяването си на тестовете.

  До 6-и юни трябва да бъдат ясни резултатите от изпитите по български език и литература. До 11-и юни ще бъдат обявени резултатите от изпитите за проверка на способностите. Получаване на служебна бележка с оценките от приемните изпити ще става в периода от 13-и до 19-и юни. Родителите ще могат да подават документи за кандидатстване в избраното от децата им учебно заведение в периода от 20-и юни до 26-и юни включително.

  Списъците с приетите на първо класиране по първо желание седмокласници ще са ясни до 3-и юли включително, а записването на приетите или подаване на заявление за участие във втори етап на класирането ще става в периода - от 4-и юли до 6-и юли включително.

  3600 са седмокласниците в област Бургас, които завършиха тази година и се явиха на изпити. Около 320 ученици от другите общини в региона ще подадат документи за кандидатстване в учебните заведения в Бургас.

  От РУО - Бургас са защитили пред Министерството на образованието всички паралелки, които са подадени от гимназиите с по 26 души в клас. Ще има ли паралелки, които ще отпаднат обаче ще стане ясно след приема.

  Учениците ще могат да избират къде да учат измежду 51 учебни заведения в Бургас. От тях 17 са професионалните гимназии, 6 са профилираните гимназии, 26 са средните училища, 3 са обединените училища, Спортното училище „Юрий Гагарин" и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров".

  Профилираните паралелки в цялата област са 70, а професионалните - 74.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder