Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:17Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Без училища „гнезда" за приема след VII клас

  31-05-2018 0 2071

  Снимка: Борислав Пенков

  Петя ДОБРЕВА

  Без училища „гнезда" за приема на заявление за кандидатстване след VII клас в Бургас. До миналата година се определяха учебните заведения, в които родителите на завършилите седмокласници можеха да подават документи с подредените по желание специалности и гимназии, в които иска да учи тяхното дете. От тази година обаче такова заявление ще се подава във всички учебни заведения, в които има завършващи седмокласници. Това означава, че родителят трябва да отиде в школото, в което е учило досега детето му и да подаде заявлението.

  „За целта сме определили две работни места и четирима преподаватели, които ще приемат документите. Те ще работят на смени и ще въвеждат данните, които ще посочват родителите. След това документът ще бъде разпечатван за сравнение и ако се наложи ще се прави корекция", обясни директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий" Снежана Няголова.

  В гимназиите няма да обявяват списъци с имената на учениците и оценките от изпитите им по български език и литература, както и от изпитите за проверка на способностите. Тези данни се изпращат от Регионалното управление на образованието в Бургас до всички училища в областта. „Като администратор на лични данни ние сме взели всички мерки, за да бъдат защитени данните на учениците. Никъде няма да се лепят списъци с имена и оценки. Има още време до обявяване на оценките от изпитите след VII клас, така че ако от Министерството на образованието и науката ни изпратят допълнителни насоки във връзка с влезлия в сила Регламент за защита на личните данни, ние ще ги спазим", коментира Виолета Илиева - началник на РУО - Бургас.

  Засега всички училища работят с образците от миналата година. А всеки ученик може лично да си провери оценките от изпитите с кода, който е получил при явяването си на тестовете.

  До 6-и юни трябва да бъдат ясни резултатите от изпитите по български език и литература. До 11-и юни ще бъдат обявени резултатите от изпитите за проверка на способностите. Получаване на служебна бележка с оценките от приемните изпити ще става в периода от 13-и до 19-и юни. Родителите ще могат да подават документи за кандидатстване в избраното от децата им учебно заведение в периода от 20-и юни до 26-и юни включително.

  Списъците с приетите на първо класиране по първо желание седмокласници ще са ясни до 3-и юли включително, а записването на приетите или подаване на заявление за участие във втори етап на класирането ще става в периода - от 4-и юли до 6-и юли включително.

  3600 са седмокласниците в област Бургас, които завършиха тази година и се явиха на изпити. Около 320 ученици от другите общини в региона ще подадат документи за кандидатстване в учебните заведения в Бургас.

  От РУО - Бургас са защитили пред Министерството на образованието всички паралелки, които са подадени от гимназиите с по 26 души в клас. Ще има ли паралелки, които ще отпаднат обаче ще стане ясно след приема.

  Учениците ще могат да избират къде да учат измежду 51 учебни заведения в Бургас. От тях 17 са професионалните гимназии, 6 са профилираните гимназии, 26 са средните училища, 3 са обединените училища, Спортното училище „Юрий Гагарин" и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров".

  Профилираните паралелки в цялата област са 70, а професионалните - 74.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.