Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:01Сряда

  22 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Близо 300 млн. лева от ОПРЧР са отделени за подкрепа на новите услуги за деца и пилотно затваряне на домове за възрастни хора

  25-04-2019 0 390

  Снимка: Зам.-министър Зорница Русинова откри спортна площадка в Дневния център за деца с увреждания в Димитровград

  От началото на процеса на деинституционализация през 2009 г. от специализирани институции са изведени около 6800 деца

  Близо 300 млн. лева са средствата от настоящия програмен период, които Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е отделила за създаване и подкрепа на новите социални услуги за деца и пилотното затваряне на някои домове за възрастни хора. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръгла маса на тема „Деинституционализацията на грижите за деца – Мисията е възможна“, която се проведе в Димитровград по време на Дните на социалните услуги.

  „Процесът по деинституционализация на децата продължава и след извеждането им от институциите. Необходими са много усилия и работа за осигуряването на приемственост в обществото. С кампанията „Мисията е възможна“ искаме да покажем, че децата, които са останали без семейства, не са по-различни от останалите. Всички ние трябва да ги подкрепим, защото те са бъдещето на България“, каза Зорница Русинова.

  Кметът на Община Димитровград Иво Димов, който участва в дискусията, припомни, че деинституционализацията на грижите за деца в общината е приключила през 2006 г. „Нашата община е пример в предоставянето на интегрирани социални, образователни и здравни услуги за деца и семейства от уязвимите групи, превенция на социалното изключване, намаляване на бедността на децата и семействата и превенция на изоставянето и институционализирането на деца с увреждания“, подчерта кметът.

  Директорът на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита посочи, че страната ни е пример за предоставяне на социални услуги. „Освен държавната политика по превенция от изоставяне на децата и подпомагане на социалните услуги, важна за реформата е подкрепата на общността. Радвам се, че виждам тази подкрепа в Димитровград, който може да е за пример за другите общини“, каза д-р Джейн Муита.

  Кръглата маса е част от традиционните Дни на социалните услуги, които всяка година се организират от Община Димитровград. Инициативата се провежда за пета поредна година, като тазгодишното издание е под наслов „Щастливо детство за всяко дете“.

   „Мисията е възможна“ е национална кампания на Министерството на труда и социалната политика чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целяща промяна на негативните обществени нагласи спрямо децата от социалните услуги. Повече за „Мисията е възможна” като кампания и дейности можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75238
  gbp Британска лира GBP 2.23243
  chf Швейцарски франк CHF 1.73481
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder